Hürriyet Gösteri - Sayı 05 (Nisan 1981)

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
786
10,986
İstanbul
pbljcxm.png
bpn9s3o.png

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,305
6,810

Sayın funghu ;

"Varlık dergisi ile Varlık Yayınlarının ayrılmaz birlikteliğini özellikle vurgulamak gerekir. 1933'te Ankara'da kurulun bir dergi hala yayınlanıyorsa, bunun kaynağı Yaşar Nabi'nin sürekli çalışma gücünde aranmalıdır.

.........
Yaşar Nabi Nayır, Büyük Kültür Ödülü'nü kazandığında şunları yazmıştım :

"Yakından tanıyanlar bilirler; Yaşar Nabi, bir kitabın düzeltilerini, derginin son provalarını bile nice gözün emeğinden geçmiş olursa olsun gene kendi göz nuruyla bezer. Sanki onun özenli eli değmezse bağışlanmaz bir yanlış çıkacaktır."

Bu sözlerin yazarı Doğan Hızlan'a ait. Yaşar Nabi Nayır'ın ölümü üzerine yazdığı "Yaşar Nabi Nayır'ın Ardından" başlıklı yazısından...

Bu dergiyi 1981'in Mayıs ayında bitirebilmişim. Ancak şunu itiraf edeyim. Varlık dergisinin Ankara'da kurulmuş olduğunu bilmiyordum. Bana Yaba Dergisi'ni anımsattı. Çünkü Yaba Dergisi de Ankara'da uzun yıllar yayınlanmış sonra da İstanbul'a taşınmıştı....
1970'li yıllarda Ankara'da yaşıyordum ve İstanbul'a gelip Varlık yayınlarının olduğu Babıali'deki yayınevine gitmiştim. Elimdeki listedeki kitaplar iki bavul dolusu tutmuştu. Taksi param bile kalmamıştı (elbette ki paramın bittiğini Yaşar Nabi'ye söylememiştim. Uzun , uzun sohbet ettik... Sirkeci Garına tek tek bavulları (sıra ile çok az mesafelere koyup koyup (görme mesafesinde olmalı) sıra ile taşımak zorunda kalmıştım.

Çalışma titizliğini de alçak gönüllü olmasını da gözlerimle görmüştüm...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim....