Hikayemi Çizgi Romana Yapay Zeka ile dönüştürdüm; Siz de Yapabilirsiniz

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
521
2,678
Aşağıdaki yazı MIT Technology Review daki İngilizce makaleden Türkçe ye otomatik çeviridir

Hikayemi çizgi romana dönüştürmek için üretken yapay zekayı kullandım; siz de yapabilirsiniz​

Lore Machine, birkaç farklı üretken modeli bir düğmeye basılarak kontrol edilen kullanımı kolay bir pakette bir araya getirerek tek tıklamayla yapay zekanın gelişini müjdeliyor.
5 Mart 2024
Storyboard.png

Bilgi Makinesi

On üç yıl önce bir gazetecilik dersi ödevi olarak lüks kedi maması yiyen bir adam hakkında aptalca bir kısa hikaye yazdım. Bu sabah oturdum ve adlı üretken bir yapay zeka platformunun sözlerimi hayata geçirmesini izledim.

Hikayemi bir metin kutusuna doldurdum ve şu mesajı aldım: "Sahneleri, yerleri ve karakterlerin yanı sıra titreşimleri de belirliyoruz. Bu işlem 2 dakika kadar sürebilmektedir.” Lore Machine metni analiz etti, karakterlerin ve bahsedilen konumların açıklamalarını çıkardı ve ardından bu bilgi parçalarını bir aktardı . Ekranda resimli bir storyboard belirdi. Yarı unutulmuş karakterlerimin canlı çizgi roman çizimlerine tıkladıkça kalbim küt küt atıyordu.
scene-8.png
Anlatıcı yere oturur ve kedilerle birlikte kahvaltı yapar.
LORE MACHINE / WILL DOUGLAS HEAVEN

Bir yılı aşkın bir süredir geliştirilme aşamasından sonra Lore Machine artık ilk kez halka açık. Aylık 10 ABD Doları karşılığında 100.000 kelimelik metin (tek seferde 30.000 kelimeye kadar) yükleyebilir ve kısa öyküler, senaryolar, podcast transkriptleri ve daha fazlası için 80 görsel oluşturabilirsiniz. 2,24 milyon kelime ve 1.792 görseli kapsayan, ayda 160 ABD doları tutarındaki kurumsal plan da dahil olmak üzere uzman kullanıcılar için de fiyat noktaları bulunmaktadır. Çizimler, mangadan sulu boyaya ve 80'lerin ucuz TV şovuna kadar önceden belirlenmiş çeşitli stillerde geliyor.

Yaratıcı ajans Modern Arts'ın kurucusu Zac Ryder, Lore Machine'in kurucusu Thobey Campion'un ona neler yapabileceğini ilk kez göstermesinden bu yana aracın erken erişim sürümünü kullanıyor. Ryder bir kısa film senaryosu gönderdi ve Campion, Lore Machine'i kullanarak bunu bir gecede 16 sayfalık bir çizgi romana dönüştürdü.

“Thobey'in ekranını paylaştığını hatırlıyorum. Hepimiz tamamen yere yığıldık” diyor Ryder. “Bu o kadar da imaj yaratma yönü değildi. Hikaye anlatımının seviyesiydi. Anlatının akışından karakterlerin duygularına kadar her şey tam anlamıyla yerli yerindeydi.”

Modern Arts, Netflix'in Love, Death & Robots yaratıcısının yazdığı metne dayanan bir manga serisi için kurgusal bir evren geliştirmek amacıyla artık Lore Machine'i kullanıyor .

scene-1.png
Anlatıcı, köşedeki dükkanda kedi maması hakkında şaka yapan adamla karşılaşır.
LORE MACHINE / WILL DOUGLAS HEAVEN

Lore Machine'in arka planı tanıdık parçalardan oluşuyor. Geniş bir dil modeli, metninizi tarayarak kişilerin ve yerlerin tanımlarının yanı sıra metnin genel duygusunu da belirler. Stabil Difüzyonun bir versiyonu görüntüleri oluşturur. Onu farklı kılan şey, kullanımının ne kadar kolay olduğudur. Hikayemi yüklemekle hikaye taslağını indirmek arasında belki yarım düzine kez tıkladım.

biri haline getiriyor Bu, onu , üretken modellerin baş döndürücü gücünü tek tıklamalı bir web arayüzünün arkasına gizleyen . İçerik oluşturma firması New Computer Corporation'ın CEO'su Ben Palmer, "Yeni yapay zeka araçlarıyla güncel kalmak çok iş gerektiriyor ve her aracın arayüzü ve iş akışı farklı" diyor. "Tutarlı bir kullanıcı arayüzüne sahip bir mega araç kullanmak çok ilgi çekici. Sektörün ineceği yerin burası olduğunu düşünüyorum.”

Bakmak! İstem yok​


Campion, iki yıl önce Wikipedia'nın blockchain versiyonu üzerinde çalışmak üzere Lore Machine'in arkasındaki şirketi kurdu. Ancak insanların üretken modellere nasıl yöneldiğini görünce yönünü değiştirdi. çizgi roman versiyonunu yapmak için kullanımı ücretsiz metin-görüntü modeli Midjourney'i kullandı Campion, Samuel Taylor Coleridge'in The Rime of the Ancient Mariner kitabının . Viral hale geldiğini ama yapımının eğlenceli olmadığını söylüyor.

scene-6.png
Marta, yeni diyetleri konusunda anlatıcıyla yüzleşir ve onlara yemek pişirmeyi teklif eder.
LORE MACHINE / WILL DOUGLAS HEAVEN

Campion, "Eşim bu projeden nefret ediyordu" diyor. "Her gece sabah saat dörde kadar çalışıyordum, bu görüntüleri doğru şekilde yakalamaya çalışıyordum." Sorun, Midjourney gibi metinden görüntüye modellerin görüntüleri birer birer oluşturmasıydı. Bu, aynı karakterlerin farklı görüntüleri arasında tutarlılığın korunmasını zorlaştırır. Birden fazla görüntüde belirli bir stili kilitlemek bile zor olabilir. "Sonunda daha tuhaf, soyut bir ifadeye yöneldim" diyor.
Deneyim, bu teknolojinin kullanımının çok daha kolay olması gerektiğini görmesini sağladı. Campion, Lore Machine'in görsellerini ve stilini bir dizi illüstrasyonda tutarlı tutmayı nasıl başardığını tam olarak söylemiyor. Oldukça iyi ama mükemmel değil: Hikayemin bir sahnesinde kısa saçlı bir karakter kâküllü; diğerinde aynı karakter iki kez görünüyor.

Çizimler de genel gelmeye başlayabilir. Bir karakterin "barbunya gibi dişleri" ve diğerinin "beyazlatılmış beyaz ekmek dilimleri gibi elleri" olduğuna dair açıklamalarımın portrelerine yansımaması beni hayal kırıklığına uğrattı. Ancak bunu elle, sırayla yapmaya kıyasla, Lore Machine çok büyük bir adımdır.

Ryder, "Tutarlılık harika" diyor. Modern Arts'a müşterilerinden biriyle birlikte bir projede Lore Machine'i kullanma güveni verildi. "Sürekli geriye dönüp tutarlılık sorunlarını düzeltmemiz gerekseydi, zamanında teslimat yapmamızın hiçbir yolu yoktu" diyor.

Screenshot-2024-03-05-at-13.15.57.png
Yapay zeka tarafından oluşturulan görüntülerle oluşturulmuş bir storyboard.
LORE MACHINE / WILL DOUGLAS HEAVEN

Tüm üretken modeller gibi, Lore Machine'in arkasındaki teknoloji de talep üzerine toksik içerik üretecek. Campion, şirketin şiddeti veya nefret dolu stereotipleri tasvir eden görüntüler üretmesini engellediklerini söylüyor. Ancak aksi takdirde sanatçıların yaratıcı ifadesini kısıtlamak istemiyor. Örneğin ünlü hayran kurguları için illüstrasyonlar oluşturmak adil bir oyundur.

Lore Machine'e ilk ilginin büyük kısmı pazarlama ajanslarından geldi. Ancak Campion, halka açık sürümün daha geniş bir kullanıcı kitlesini denemeye teşvik edeceğini umuyor. Altı ay önce Manhattan'daki öğrenme güçlüğü olan çocuklara yönelik bir okulun müdüründen bir telefon aldığını söylüyor. Müdür, çocuklarının bakabileceği görsellere sahip olabilmeleri için ders kitaplarını bu araçla çalıştırmak istedi. “Bunu düşünmemiştim bile. Ben de Hollywood zihniyetine takılıp kalmıştım” diyor Campion.
 
Üst