Highlands 1-2

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
369
8,085
Jacobite isyanının sonları, 1743 İskoçya'sında hırs, politika, ihanet ve aşkla ilgili trajik bir hikaye (Belki bir çeviren çıkar umuduyla...)

Jacobite Latince karşılığı James taraftarı anlamına gelmektedir.
Jacobite isyanları; 1688 darbesinde tahttan indirilip Fransa'ya kaçan İngiltere Kralı James Stuart ve ardılları oğlu ile torununun tekrar İngiliz tahtına çıkmak için Katolik İskoçları, İrlandalıları, İspanya ve Fransa devletlerini kullanarak çıkardığı isyanlara verilen isimdir. Bir diğer ifade ile adada uzun bir süredir Protestanlığın Katoliklik üzerinde egemen olması adına yapılan kavgaların nihai sona ermesi ile sonuçlanan bir dizi savaştır. Adanın sanayi devrine girmesi, monarşinin gücünün zayıflaması ve güneş batmayan imparatorluk haline gelmesi kanımca bu isyanların bitmesi ile başlamıştır veya zemin hazırlamıştır.
James'in yerine tahta geçirilen damadı Hollandalı Orange, destekçilerinin isteğine uygun olarak Yahudi sermayesini tamamen serbest bırakmıştır: Darbeden sonra Abraham del Banco Bankası ve Londra borsası kurulmuştur. Bu olaydan sonra İskoçya'nın iç bağımsızlığına son verilmesi, İrlanda'da ise Protestan şiddetinin artması İskoçların ve İrlandalıların açık bir şekilde James taraftarı olmasına da sebep olmuştur. Tahttan indirilen James ise Fransa'ya sığınmış, sonra da İrlanda'ya gelerek Katolik destekçilerinden bir ordu toplamış ve tahtını geri almaya çalışmış fakat başarısız olmuştur (1691). James'ten sonra oğlu ve torunu da İngiltere tahtını geri almak için İskoçları isyana teşvik etmişlerdir.
Oğul James Francis Edward Stuart, 1715 yılında Fransız ve İspanyol destekli bir orduyu Earl of Mar komutasında İngiltere'ye çıkartır ve mağlubiyetle biten Preston ve Sheriffmuir savaşları sonunda bozguna uğratılır. 1719 yılında İspanyol destekli son bir istila denemesinin ardından James ümitlerini kaybederek Roma'ya gider.
Torun Charles Edward Stuart Fransa ve İngiltere'nin savaşta olmasından faydalanarak İskoçya'ya gider ve klanlardan bir ordu toplayarak Londra üzerine yürüyüşe başlar.
Stuart önderliğindeki Jacobiteler, Prestonpans ve Falkirk'de iki önemli zafer kazanırlar fakat Culloden Savaşında (1746) yok edilirler. Stuart tekrar Fransa'ya sığınır, Fransa'dan da Roma'ya geçer ve ömrü Roma'da noktalanır.

Konu ile ilgili çok sevdiğim bir dizi (su gibi geçmişti nasıl bitti anlamadım) “Outlander” seyretmenizi ayrıca tavsiye ederim.

cdrch6xzccezzoh7g.jpg
ux5wjspiturk3gp9g.jpg

Bölüm-1
Bölüm-2
 
Üst