Hellboy ve B.R.P.D. 1954 - Kara Güneş #01

Fate

Çeviri & Balonlama
1 Mar 2021
631
21,461

Hellboy%20and%20the%20B.P.R.D.%20-%201954--The%20Black%20Sun%20001-001.jpg

Bilinmeyen bir yaratık, Antartika keşif
gezisindeki bir araştırma grubuna saldırdığında, Hellboy
ve B.P.R.D. olayı araştırmak üzere gönderilir. Artık acemi olmayan
Hellboy, gizemi hemen çözebileceğini düşünür, ancak karda
buldukları şey, canavarın ardında çok daha
büyük bir gerçeği ortaya çıkarır.

Keyifli okumalar!

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,386
8,332
Hellboy maceralarının, efsane sanatçı Mike Mignola'nın halk hikayeleri, mitolojiler ( özellikle İskandinav ) , macera romanları ( özellikle Nazi dönemi ve korku ağırlıklı ) unsurlarıyla neredeyse ilmek ilmek ördüğü ayrı " havası " bulunuyor. İlk taslağının çizildiği 1991 yılından başlayarak ( ebay de bu ilk maceranın, yani ‘’ Great Salt Lake ‘’ in bir kopyasının 5000 Dolar fiyatla satıldığı bildirilmiş. Şaşırtıcı değil !! ) günümüze kadar yan serileri de dahil olmak üzere, yayınlanan Hellboy maceraları ünlü Dark Horse firmasının popüler yayınlarının başındaki grupta yer almaya devam ediyor. BPRD 1954 adlı bu macerada " Kriptozooloji " konusunun işlendiğini görmek merakımı daha artırdı. Kriptozooloji, yani " Gizli Hayvanlar Bilimi " , bilimsel araştırmaların yanısıra , sinema filmi ya da çizgi romanlar olarak burada sayılamayacak eserlerde yer alarak hep ilgimi çeken konulardan olmuştur.

" Garip Yaratıklar " diyecek olursak da hem " Doğu " hem de " Batı " toplumlarında ( " Uzak Doğu " ya da örneğin " Afrika kıtası " kültürlerini de dahil etmek mümkün ) yüzyıllardır yazılmış eserlerin oluşturduğu külliyat göz ardı edilemez. ( Aklıma öncelikle, 13.yy.’da yaşamış olan Kazvini'nin ansiklopedik eseri " Acaib'ül-Mahlukat " geliyor ) Haliyle, günümüzde bu " yaratık " lar, Zagor'dan Martin Mystere'e bir çok çizgi romanda karşımızdalar. Hellboy maceralarında ise bir de buna " gizli Nazi bilimi " eklenmiş durumda ! Şüphesiz tüm bu unsurlar bir çizgi roman yapısı için son derece " değer katan " özellikler. Nitekim , macera senaryosunu Mike Mignola ile birlikte üstlenen Chris Robenson çizgi romanın oluşma sürecini anlatırken bu proje üzerinde ekibin yaklaşık 1 yıl çalıştığına dikkat çekmiş. ‘’ MignolaVerse ‘’ adıyla da anılan, köklerini Lovecraft’tan alan Hellboy maceraları, günümüzde kalabalık sanatçı kadrolu, büyük emek işi olarak, kendine özgü grafik yapısı, renklendirmesi ve içerikleriyle çıkmaya devam ediyor. Hellboy evreni çizerlerinden Stephen Green’in açıklamasını çizgi roman severlerin beğeneceğini tahmin ediyorum. Sanatçı, şöyle demiş ; ‘’ Jack Kirby veya Frazetta’dan bu projellerde çalışmaları istenseydi nasıl hissederlerdi merak ediyorum. Mike için çizim yaparken böyle hissediyorum ! ‘’

Teşekkürler Sn. @Fate , macera daha ilk sayıdan oldukça ilgi çekici, özellikle son sayfa !! Paylaşacağınızı düşündüğüm devam sayılarıyla birlikte, anlaşılan iyi bir okuma süreci beni bekliyor !