HAYAT-sayı-52 ( 21 Aralık 1961)

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,677
10,312
Teşekkürler Murtaza bey üstadım.
Ellerinize ve emeklerinize sağlık.
Paylaşım azminiz, artsın eksilmesin, taşsın dökülmesin.
Sağlık ve huzurla uzun yıllar paylaşımlar yapmanız dileğiyle...

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,209
6,489

Sayın murtaza5 ;

"....Hemşiremi istediği zaman, öyle sanıyorum ki Nazime 16-17 yaşlarındaydı. Darülmuallimat'ı yeni bitirmişti. Fikret de Sultani'den yeni çıkmıştı. Bugün gibi hatırlıyorum : Bizim evin orta katında ben sünnet olurken, üst katta da onların düğünü yapılıyordu."
..............

"...sık sık uzun yürüyüşe çıkardı. İtiyat edinmişti bunu. Zaten bu yürüme isteği ona, bugünkü Aşiyan'ın yerini buldurdu. Dostluklarında sağlam ve çok titizdi. En iyi dostları arasında Hüseyin Siret, Şuayıp, Salih Keramet (Şair Nigar Hanımın oğlu) , Rıza Tevfik, Hüseyin Cahit vardı.
Yalanı ve yobazı hiç sevmezdi. Kayıtsızlığı asla affetmezdi. İzzeti nefsine çok düşkündü. Galatasaray Sultanisinde müdürken, zamanın Maarif Nazırı Emrullah Beyle bu yüzden çatışmış ve oradan ayrılmıştı. Sebep de, kendisinin büyücek bir salon yaptırmasıydı. Talebe bu salonun altında o sırada namaz kılardı. Salon yapılınca, Fikret'i çekemiyen irtica grupu : "Müdür Bey, talebei ulumun namaz kıldığı yerin üzerinde bir temaşa (tiyatro) salonu yaptırıyor!" diye, yaygarayı koparmışlardı. Oysa bu salon, ilmi ve edebi konferanslara tahsis edilecekti. Fikret, yobazların tesirinde kalmış Nazır Beyle pek tabiidir ki anlaşmadı ve hemen istifa etti. Çekildiği evine akın eden ve kendisinden istifasını geri almasını isteyen yüzlerce talebeye rağmen, bir daha geri dönmedi."

7. sayfada : Bu satırlardaki anıları anlatan Tevfik Fikret'in kayınbiraderi Doktor Hikmet Bey...
"Ölümünden 46 yıl sonra, 24 aralık günü büyük hürriyet şairi Tevfik Fikret'in na'şı, merasimle Aşiyan'a nakledilecek"

Tarihi bir an yaşanacak o tarihte... Bu röportaj yapılıyor... Ben bir Tevfik Fikret hayranı olarak bu yazıyı çok dikkatle okudum... Siz de hiç olmasa buradakileri bari okuyunuz , lütfen...

12.-13. sayfalarda "Çekmecede yeni kurulan ilk Türk Atom Reaktörü, yurdumuzun ilmi çalışma alanında çok kuvvetli bir adım teşkil ediyor." alt başlığı ile duyuruluyor...

20. sayfada "Herkesin Aradığı Çocuk" başlığı altında "Ayla" adlı küçük bir kız çocuğunun kayboluşunu anlatılıyor.

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...