HASAN MUTLUCAN “KAHRAMANLIK TÜRKÜLERİ” PLAĞI ÇIKTI 2025

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
520
3,837
Yeni aldığım plakları, önce işyerinde çağdaşım bir arkadaşla birlikte inceleriz. Masamda Hasan Mutlucan’ın Kahramanlık Türküleri plağını görünce, “ne o darbeci mi oldun yahu?” Diye takıldı. Askeri darbelerin radyoda çalmaya değer buldukları tek yayın usta sanatçımızın serhad türküleri olunca maalesef “darbelerin sanatçısı” şeklinde anılmasına neden oldu. Oysa ne güzel Anadolu türküleri plakları kasetleri vardır Hasan Mutlucan’ın…

2025 Ekim ayının en güzel sürprizlerinden biri Universal Music Türkiye’den “Hasan Mutlucan’ın Kahramanlık Türküleri” olarak geldi. İlk olarak 1974 yılında EMI Kent Türkiye tarafından basılan bu müthiş albüm, müzikal değerinin yanında tam bir kültür arşivi parçasıdır. Benim gibi TRT’nin siyah beyaz kuşağı yıllarından yetişmiş Türkiye Cumhuriyeti’nin çocukları için bambaşka anlamları vardır. Universal, albümü hiç “bozmadan” üstüne yeni müzik eklemeden, dijital efektlerle değiştirme saçmalıklarına girmeden olduğu gibi master çalışması yapıp basmış(en azından ben dinlerken orijinal baskısına kıyasla bu yönde bir değişiklik farketmedim). Değiştirilmiş olmasından korkarak aldığım albüm, 1974 baskısı ve TRT’de sık sık çalınan çağdaş Türk Halk Müziği formunu birebir koruyarak aktarılmış. Kayıt çok güzel(sistemin kalitesine göre değişir tabii). Vurmalı çalgılar öylesine güzel ayrıştırılmış ki, arada bir kapı mı çalıyor diye hissettiriyor insana! Fevzi Atlıoğlu yönetimindeki sazların ve diğer enstrümanların sesleri tertemiz dinleniyor. Ve tabii ki Hasan Mutlucan üstadın o harika yorumları ve benzersiz davudi sesiyle bu türküleri dinlerken bir yandan da derinden gelen koro sesiyle insan ister istemez heyecanlanıyor. Çanakkale Türküsü, Küffar, Tuna Nehri Akmam Diyor, Bülbüller Ötüyor, Genç Osman Destanı, Benden Selam Olsun Bolu Beyi’ne ve daha nice hepimizin diline pelesenk olmuş bu müthiş 12 türkü, yepyeni bir kayıtla arşivimdeki yerini saygıyla aldı.

Kapak baskısı kaliteli ve iç zarfı selofanlı olmasına rağmen, sıradan bir atlı fotoğrafı ve türkülerin isimleri dışında neredeyse hiç bilgi içermeyen zarf kapak tasarımı, maalesef bu harika albüme hiç yakışmamış. Keşke açılır bir kapakla, türküler ve Hasan Mutlucan usta için bilgiler olsaydı. Hatta kapak içinde bir kitapçık ta hiç fena olmazdı. Bol fotoğraflarla destekli bir belgeseli hakeden bir albüm bu. Dedim ya, bu albüm sadece bir plak değil, bir kültür arşivi parçası.

Neyse.. Her şeye rağmen bu ayın en alınası plaklarından birisi. Bu ay aldığım 6 adet plaktan üçünü dinledim (Nemrud, Kahramanlık Türküleri, Bağrı Yanık) ve üçünün de kaydı çok iyi çıktı. Böyle üçte üç vurduğum dönemler azdır. Nazar değmesin!..

Albüm İçeriği:
A Yüzü
1. Genç Osman Destanı
2. Çanakkale İçinde
3. Kırım'dan Gelirim
4. Yine de Şahlanıyor
5. Tuna Nehri Akmam Diyor
6. Küffar

B Yüzü
1. Buna Er Meydanı Derler
2. Mert Dayanır, Namert Kaçar
3. Benden Selam Olsun Bolu Bey'ine