Harzak - Moebius

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,090
36,783
İstanbul
Heavy Metal deyip de Moebius'tan örnekler vermemek olur mu?.

Heavy Metal dergisinin 1977 yılı Mayıs - 1. Vol. 2. sayısının 85 ile 92. sayfaları arasında yer alan "Harzak" başlıklı çalışma.

2sbwft0.jpg


ormfqg.jpg


 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,357

Çok güzel bir seçim bu, sevgili "direnc11". Elinize sağlık.
Bu seçkinin yer aldığı 1977 Mayıs tarihli "Heavy Metal" dergisi, serinin 2'nci sayısıydı. Ve benim için önemi ilk satın aldığım 5-6 sayılık "Heavy Metal" lotu içinde bu sayının da olmasıydı. 1978 ya da 79 yılı olmalı, İzmir'de Göztepe (galiba) civarındaki bir parkın (Güzel Yalı?) yakınlarında yeni açılmış bir eski kitapçıdan almıştım. İzmir'in o yakasına pek gitmezdim, ama o gün
troleybüsle bir gezinti yapmaya karar vermiştim, tesadüfen indiğim bir durakta bu kitapçıya rastladım. Bu tür dergiler İzmir'de (Ankara-İstanbul'da da tabii) PX iadesi oldukları için ya kapakları tamamen alınmış, ya da dergi adının yazdığı kısım kesilip alınmış olurdu (sanırım ABD'ye iade giderken dergiler ağırlık yapmasın diye yapılırdı bu-kargodan tasarruf?) Dergiden geriye kalan kısmın işe yaramayacağı farzedilirdi. Ancak benim aldığım Heavy Metal'lerin kapakları tamdı. Kitapçı bunlardan daha getirebilirim dediği zaman havalara uçmuştum. Sırf bu (ve benzeri) dergiler için hiç uğramadığım bu semte sayısız kere gitmiştim. Önce dergileri alıp almama hususunda tereddüt etmiştim, ama üniversite öğrencisi olduğunu tahmin ettiğim kitapçı çok övmüş, detaylı bir açıklama yapmış ve beni ikna etmişti.
Tabii Heavy Metal'in aslında Fransız "Metal Hurlant"ın tercümesi, ABD versiyonu olduğunu çok sonra öğrendim. "Moebius"un çizdiği bu yazısız çizgiler ilk kez "Metal Hurlant"ta 1975'te çıkmış (Orada "Arzach" adıyla çıkmış). Moebius'un (Jean Giraud) 2012'de öldüğünü de yeni öğrendim.

HMmay77s.jpg

 
Son düzenleme:

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,958
ordu-turkey
Diren üstad bence çok ilginç işlere imza atıyorsun bu dergi gerçekten çok ilginç çizgilere sahip bende zamanın da 1-2 sayısını incelemiştim.Seri olarak elimde olmadığı için zamanında çok üzüldüğüm bir yayındı bu paylaşımlarınla beni mest ettin sağol.
 
Üst