Enki Bilal İstanbul'da Forum Katalogu

bayposta

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Ocak 2011
2,032
22,009

Çizgi romanı yeniden zirveye çıkaran Fransız sanatçı �Enki Bilal İstanbul�da�adlı sergi katalogunda sanatçının sergilenen tüm eserleri ve Bilal hakkında ayrıntılı bilgiler yer alıyor.
İyi okumalar.​

Son düzenleme:

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
0
408
denizci
William Shakespeare ve Enki Bilal:
“William Shakespeare: İngilizce'nin en büyük yazarı ve dünyanın seçkin drama yazarı kabul edilen İngiliz şair ve oyun yazarı. Sıklıkla İngiltere'nin ulusal şairi ve "Avon'un Ozanı" olarak anılır” Wikipedi
Wikipedi’ nin tanımlamasındaki örtülü zorlanmasından da anlaşılacağı ve yıllardır evrensel edebiyat çevrelerince tartışılmaya devam edilmesiyle birlikte; “William Shakespeare aslında sık bilindiği gibi oyun yazarı hiç değil; sadece şairdi” denilir. Yani çok büyük sanatçı Shakespeare şiir harici hayatında hiç bir şey yazmamıştır, çünkü oyun gibi gözüken tüm büyük eserleri uzun şiirledir, öyküleri de öykü şiirler.
İşin ilginci bu görüşte olanlar; eleştirmenlerden ziyade esas o günden bugüne yaşamış diğer büyük şairler, nitekim tanımlamada; “İngilizce'nin”, “Dünyanın” ve “İngiltere'nin” farkı göze çarpıyor:
“İngilizce'nin en büyük yazarı”: İngilizceyi mükemmel ötesi yazan, yani çok çok iyi kullanan.
“Dünyanın seçkin drama yazarı”: Dünyaya göre sadece oyun yazarı, şiir olduğu anlaşılır gibi olsa da tam algılanamıyor ve hala tartışma devam ediyor.
“İngiltere'nin ulusal şairi ve ‘Avon'un Ozanı’”: İngiltere’ de ise yalnız ozan, yani İngilizlere göre Shakespeare çok büyük şair olmakla birlikte; sadece şair.
Bir şairi kendi milletinden daha iyi kimse tanıyamaz gibi geliyor bana, hele o milletin içinden çıkan diğer şairler de bu görüşte ise.
“Şiirin; şiir olup olmadığını şairden başka daha iyi kim anlar?” düşüncesiyle bu görüşlerine ben de katılıyorum, gerçekten Shakespeare’ i okumaya çabaladığımda ben bile şiir okuduğumu hissediyorum aslında. Ama dünya genelinde oyun yazarı görülüyor ne yazık ki.
Enki Bilal’ i de pek anlayamadık gibime geliyor, en azından ben hala tam algılayamadığımı hissediyorum.

Hiç bir zaman her ikisini de tam çözebileceğimi düşünmemek ve farklı parkur/zamanların sanatçıları olmakla birlikte, marjinal ötesi Enki Bilal; bana göre çizgi romanın William Shakespeare’ i, Enki Bilal bir “Çizgi Roman Şairi”.

İndirdim göz attım, katalog değil sanki şahaser basmışlar, bu iş gözatmakla olacak iş değil, ne yapıp yapıp mutlaka sakin bir zaman yaratmak ve okumak lazım, çok teşekkür ederim bayposta üstadım, sevgi ve saygılarımla,

Son düzenleme: