Eğlenceli bir şey yapalım mı?

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,382
39,814
İstanbul
Sevgili dostlar,

Biraz eğlenceli bir şey yapmaya ne dersiniz? Ama bu şey sadece eğlenceli olmayacak, bir yandan da öğretici olacak. Var mısınız?

Aşağıda balonları temizlenmiş bir çizgi roman sayfası var.

24temiz.jpg

Bir öykünün son sayfası bu. İçinde de A, B, C ve D harfleriyle işaretlenmiş dört tane balon var. Yapılacak şey şu: Bu balonları kendi yaratıcılığımızla dolduralım. İsteyen balonlama yapsın, isteyen de A, B, C ve D balonlarına denk düşen kendi metnini mesaj formatında yazsın. Bakalım en özgün, en yaratıcı metin kiminki olacak? Mesajlar bu başlığın altına yazılsın ki herkes her mesajı görebilsin. Önceki mesajlardan kopya çekmenin anlamsızlığından bahsetmeye gerek yok herhalde :)

İki tane ödülü olacak bu etkinliğin. İlk ödül, çizeri ilk bilene. Görece zor elbette çizeri bilebilmek. Umarım bu etkinliği tekrarladığımız her seferinde çizeri bilen dostlarımız çıkar. İkinci ödülse en özgün metni yazana. Dikkat edin aslına en yakın demiyorum, en özgün diyorum. Bu ayın ödülü, çevirisi sevgili kaptanımıza ait olan Tex - Almanak 4.

Bir ricam var; aramızda bu sayfanın da yer aldığı çizgi romana ulaşan ya da zaten sahip olan dostlarımız bulunabilir. Lütfen bir hafta boyunca bahse konu çizgi romana ulaşım yoluyla ilgili herhangi bir bilgi paylaşılmasın.

Bu etkinlik bir aylık bir sürece yayılacak. Süreç kabaca şöyle şekillenecek:

- Bu günden itibaren bir hafta boyunca (12 Mart gün bitimine kadar) yanıtlar beklenecek.
- 13 Mart günü kazananlar (çizeri ilk bilen ve en özgün metni yazan) ilan edilecek.
- Aynı gün bu boş sayfanın da yer aldığı öykünün tamamının çevrilip balonlanmış hali forumda paylaşılacak.
- Kalan üç hafta boyunca öykünün yazar ve çizeriyle ilgili tanıtıcı yazılar yazılacak
- Yine bu üç hafta boyunca yazar ve çizerin imza attıkları çalışmalardan birkaç tanesi Türkçeye çevrilip paylaşılacak.

Bu etkinliğimizle hem biraz eğleneceğiz hem de her ay çizgi roman dünyasının önemli isimlerinden biri ya da ikisi hakkında fikir sahibi olmuş, bilgilenmiş olacağız. Fena mı?

Kolay gelsin :)

Son düzenleme:

savok

Admin
30 Eki 2009
20,055
88,179
Kasımpaşa
Yazarının kim olduğu konusunda bir fikrim yok..
Ancak yazdıklarım saçma sapan olsa da bende denemek istedim.. Düşünceyi çok beğendim, bir parçası olmak istedim.. Tebrikler dostum..

24temizgvg.jpg

RamBam

Yeni Üye
6 Mar 2013
17
63
ilk defa yapiyorum heyacanlandim biraz da acele oldu.

Planlamayi yapan arkadasa cok tesekkur ederim.Hepimizi katabilmek ne guzel.

24temizrambam.jpg

Son düzenleme:

abdullah

Çeviri & Balonlama
17 Nis 2011
1,365
3,570
Midgard
son duzenleme yaptim resmi gerekli sekilde yukledim simdi eskisinde daha iyi.

sevgiyle

Hocam resmin linkini göremiyorum. ÇD resim upload'da resminizi upload ettikten sonra resimle ilgili linklerden url olarak gösterdekini kopyalayın,konuya cevap yazma kısmından grafik ekleye girip linki yapıştırın. O zaman hepimiz görebiliriz :)

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,382
39,814
İstanbul
Hocam resmin linkini göremiyorum. ÇD resim upload'da resminizi upload ettikten sonra resimle ilgili linklerden url olarak gösterdekini kopyalayın,konuya cevap yazma kısmından grafik ekleye girip linki yapıştırın. O zaman hepimiz görebiliriz :)

Ben görüyorum resmi?

F5'e bas, değişir belki, abdullah. Bu bir soruna yanıt veremeyen doktorun "strestendir" veya elektrik mühendisinin "toprak kaçağındandır" demesine benzedi ya, neyse :)

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,054
9,435
Kastamonu
Çizeni bilmiyorum.

Ben, izin olursa (ve canım da isterse) birden fazla çalışma yapmak isterim. İlki şu:

24temizbjb.jpg

atilkurt

Onursal Üye
4 Ocak 2010
338
1,467
a-şansa bak, temiz yeni düşmüş bir kafa!
b-albızlar alsın!...
c-ah bu kadınlar.. adamda kafa bırakmazlar, bir tane bulmuşken olacak iş mi bu.
d-neyse şemsiyeyi açayımda en azından koyacak yer sağlam kalsın. belli olmaz kadınlar çok bu dünya'da..

balonlama yapamadım. :D

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
0
361
denizci
“Mistik: Gerçekte anlamı gizemli, farklı olan. Mistisizm felsefesine sahip, o anlayışı benimseyen insanlar için kullanılır. Bu felsefede insanlar fikirlerini açık olarak beyan etmezler gizemleri de buradan gelir. Mistikler mutlaka marjinaldir.”
Alıntı

Şimdi; “Abarttın, bu işi çok ciddiye aldın, şurada eğleniyoruz, sen ne diyorsun kardeşim” diyeceksiniz ama bana göre çizgi roman ciddi bir iştir. Bu konu arasıra forumda gördüğümüz; bugün ne yediniz konuları gibi gözükse de; aslında çok ciddi bir konu ve açıldığına çok sevindim, müthiş de yaratıcı ve kafamızı kullandırıyor, Tanrı bizi ondan ayırmasın.
Doğru dürüst çizgi roman bile okumayı beceremeyen ben; çizgi roman hiç mi hiç yazamam, bu nedenle yarışmaya girmiyorum, fakat bu harika çalışmaya her defasında ben de katılmak istiyorum.

Mutlaka önceki kareleri de var düşücesiyle; sadece son sayfa kareleri için bence:

Konu:
Birbirinden tamamen bağımsız yani birbirlerine hiç ait olmayan; kafa ile bedenin mensubu oldukları kendi düzenlerinden gizli gizli mistik buluşmaları. Hiç bir zaman kafanın gövdesi, bedenin de aynı şekilde hiç başı olmamıştır. Kafa gövdesiz, beden başsız doğmuştur. Birbirlerini hiç sevmeyen hatta düşman olan iki zıt düzene mensuplardır ayrı ayrı. İşte bu yüzden hikayenin adı; “Toplum ve Topluluk” oluverdi.

Ayrıntı: “Gölge”
En önemli detayı gölge veriyor, ilk başta gölge neredeyse hiç yok, sonra aşırı net var, yağmur azalan hızla çiselemeye devam ettiği halde; güneş açıyor sona doğru yavaş yavaş ve yasak gölge artık var. Gövdenin ülkesinde sürekli yağmur yağıyor, aralıksız hiç mi hiç durmadan ve sürekli şemsiye kullanılıyor, güneş yok hiç, hep yarı karanlık, gölge yasak ve ıslanmak ağır suç. Başın ülkesi zaten suyun içinde, sürekli ıslanıyolar, kuru nedir bilmiyor. Şemsiye yağmur için değil; sonradan güneş çıkacağı bilinerek yana alınmış evden çıkarken. Her buluşmadan sonra güneş çok az da olsa yüzünü gösteriyor kısa bir süre de olsa; her defasında yalnız kalan bedene nedense; aydınlanma.

Ayrıntının Suyu Çıkmış Hali:
Yağmurda gölge olmaz, İngilizce'de Latince “Umbra”; gölge kökenli sözcükten türeyen şemsiye yaklaşık 4000 yıllık bir geçmişe sahip biliniyor ve ilk bulunuşu için; Çin, Asur, Yunan, Mısır vb... deniliyor, tam bilinmiyor. Fakat net olan bir şey var ki; ayrımsız hepsinde sadece yakıcı güneşten korunmak için kullanılmış ilk, yağmur için çok sonradan kullanılmaya başlanıyor, günümüzde şemsiye gölgeleri artık pek sevmiyor. Hatta Avrupa’da da ilk yağmur için kullanmaya başlayan önceleri alaya alınıyor, bununla birlikte istatistiki verilere göre günümüzde; her beş kişiden biri yağmurda şemsiye kullanıyormuş, üstelik şehirlerde değil taşra dahil her yer için ortalama veri bu.

Hedef: Düzen
Vücut kafasız istediğini tadamıyor (Beslenmek değil; tadamamak, ihtiyaç değil zevk). Ağızın olduğu baş ise; aslında ağız için değil, beyin nedenli bedenin mevcut sistemi tarafından çok tehlikeli kabul ediliyor. O düzen tatsız tutsuz bir düzen çünkü. Tabi bu arada kafasız bedenler düzen için çok daha güzel yük taşımaya devam edebiliyor (Sanırım “Kafasız” da buradan geliyor).

Uydurma Çizerin (Bu ben oluyorum) Okuyucuya Vermek İstediği:
Kafayı kazansak bile asıl düşünmek öğrenmek için değil de; sadece elde ettiğimiz başın yalnız ağzını kullarak yemek yemeği düşünecek kadar boş durumdayız malesef.
(Tıpkı bir zamanlar; futbol ve malum filmlerle General Franco’ nun İspanya’yı uyutarak yönettiği gibi, ne acıdır ki İspanya futbolda bu kadar ileri olmayı en büyük oranda General Franco’ya borçludur şu günlerde bile).

Not:
Düzyazıda dil kurallarına mutlaka uyarız, ama normal hayatta hemen hemen hiç uymayız, bana göre düzyazı çizgi olamaz, makul boyutlarda; çizgi romanda bilinçli dil hataları hatta özellikle ve yine bilinçli imla hataları kabul edilebilir, konuşurken hiç bir zaman “Ağabey” demeyiz “Abi” deriz, “Ağabey” diye hitap ederseniz yüzünüze garip garip bakarlar, hiç birimizin ağzından “Ağabey” çıkmaz ama sık sık “Abi” deriz konuşurken, noktalamada da bilinçli olarak kullanılmaması gereken yerler olabilir, çünkü konuşurken; yazıdaki “Nokta” gibi kesin bitirme vurgumuz neredeyse hiç bir zaman yoktur. Yazdığımızın başı var sonu var, ama yaşamın yok, biz sadece arada bir süre katılıyoruz hayata.

Tabi bunlar uzun detaylar, çizgide bu şekilde hiç bir şey anlatılamaz.
Zaten bu yüzden bana göre; ayrıntı ve detaylar düzyazı, çizgi roman ise şiirdir.

Bu işler çok zor ve ben anlamam, çizgi roman üretmek usta sanatkarların işi, ben sadece okumaya çalışırım, bu çizgi romanın önceki kareleri de mutlaka var düşüncesiyle; sadece bu son sayfa için ve birbirlerine hiç ait olmayan iki ayrı kafa ile bedenin gizli gizli buluşması, sonrası düşünce ve bilgi kaynaklı kafanın kendisi gibi sıradışı olan arkadaşını her zamanki buluşmalarında hep olduğu gibi bir kez daha aydınlatıp; düzen dışı yeraltı yerine sualtında yaşayan isyancı kafalara başın geri dönmesi hayal edilerek (Her ne kadar ikisi de kendi gruplarının marjinalleri olsa da; ne yazık ki geri dönmek zorundalar her defasında); şimdilik balonlama yapmayı bilmediğimden düz formatta şöyle bir şey abukladım arkadaşlar:

A (Yüksek ses):
“ Yemek yeseydik yine ! “

B (Yüksek ses):
“ Unutamıyorum geçen seferki sosisliyi ! “

C (İçinden):
“ Bir gün ben de gideceğim mutlaka. Hımm nihayet güneş açıyor “

D (İçinden):
“ Şemsiye yağmur değil güneş için bulunmuş diye öğretti geçen sefer, düşünmek bilmek güzel ama, ben açım sadece, sosisli ... sosisli ... sosisli “

Büyüklerimin ellerinden küçüklerimin gözlerinden öperim.

Hiç bir zaman şemsiyem olmadı, kullanmayı hiç sevmem, ıslanmak her zaman güzeldir.

Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,836
39,375
İstanbul
a-şansa bak, temiz yeni düşmüş bir kafa!
b-albızlar alsın!...
c-ah bu kadınlar.. adamda kafa bırakmazlar, bir tane bulmuşken olacak iş mi bu.
d-neyse şemsiyeyi açayımda en azından koyacak yer sağlam kalsın. belli olmaz kadınlar çok bu dünya'da..

balonlama yapamadım. :D

Böyle bir uygulamanın olduğunu bilmiyordum. O zaman ben de varım. :)

A- "Batsın bu dünya, vur kafayı duvara!” diye diye kafamızdan olduk sonunda..

B- Eyvah!!.. Tekrar diktirtme şansımız da elden gitti. Resmen kafayı değil babayı aldık..

D- Bari gözlükleri kurtarsaydık; bit pazarında birkaç papele satardık..

F- Neyse, “Başa gelen çekilirmiş, çekemem diyemem.” demiş Orhan abimiz. Onun gösterdiği hedefte ve amaçta yürümeye devam..

Son düzenleme:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,382
39,814
İstanbul
Hoş önermeler geldi, gelmeye devam ediyor.

Son iki gün dostlar. Çalışmanızı 12 Mart gün bitimine kadar gönderebilirsiniz

Bu arada kitabın bir tanesi elde kalacak gibi gözüküyor :)

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,382
39,814
İstanbul
Evet sevgili dostlar, eğlenceli etkinliğimizin ilk etabı sonlanmış oldu.

Sahiden de oldukça yaratıcı, çok özgün öneriler geldi. Öyle ki bazılarını yazarın kendi metninden daha yaratıcı bulduğumu söylemeliyim. :)

Çizeri bulmakta zorlandık. Böyle olması da son derece normal. Koca bir çizgi roman evreninde bir tane çizeri çizgilerinden tanımaya çalışmak pek kolay olmasa gerek. Ama en azından üzerinde düşünüldüğünü, biraz daha farkındalık yaratıldığını (yaratılacağını) düşünüyorum. Bu ayın sanatçısı aynı zamanda yazar da olan İspanyol Josep Maria Beá idi. İlerleyen günlerde sanatçıyla ilgili tanıtımlar yapmaya, eserlerinden örnekler vermeye çalışacağım. Üzerinde çalıştığımız sayfa, sanatçının Heavy Metal dergisinde yayımlanan bir öyküsünün son sayfasıydı. Bu öykünün dilimize aktarılmış halini sevgili uzung balonlamasıyla gün içerisinde paylaşacağım.

Gelelim ödül meselesine. Biliyorsunuz sevgili kaptanımız İlker'in çevirisini yaptığı ve yeni çıkan Teks - Almanak 4'ü seçmiştik ödül olarak. Çizeri bilen çıkmadığı için, buna ayrılmış ödülün de balonlama yapan dostlarımızdan birine gitmesi uygun olacaktı. Bu durumda iki dostumuzun çalışmasını seçmeliydik. "En özgün olanı seçeceğiz" demiştik. Ama bu seçimi yapmak hiç te kolay değildi. Gönderilen çalışmalar birbirinden özgündü. Ve fazlasıyla öznel bir şeydi bu özgünlük meselesi. Bu durumda başka bir yönteme başvurmak en iyisiydi; dostlardan en çok "like" alan iki tanesinin seçilmesi. Bu mesajı yazarken en çok "like" alan çalışmalar sırasıyla şöyleydi:

Savok: 18
abdullah: 15
abartman: 15

cemalnacitolga: 14
büyükbeyaz: 14
....

Not: Lütfen bu aşamadan sonra (en azından bugün için) "like" sekmesine basmayın. Hesaplar karışmasın. İçinden çıkmak zor oldu :)

Sevgili Savok elbette yönetici olması sıfatıyla şansına küsecekti. Bu durumda kılpayı farkla sevgili abdullah ve sevgili abartman dostlarımız en çok beğeniyi alan iki çalışmanın sahibi olarak ödülü kazandılar. Kitaplarının gönderilmesini arzu ettikleri adresi özel mesajla iletirlerse kitapları göndermekten büyük memnuniyet duyacağız. Zannedersem dostlarımızın her ikisi de Ankara'da. Arzu ederlerse Haluk Abimiz de elden teslim etmekten mutluluk duyacaktır. Nasıl arzu ederlerse artık... Kılpayı kaçıran dostlarımız adına da üzüldüm doğrusu. Bir dahaki sefere diyelim. Bir tür rekabet içeriyordu bu seferki yöntem. Kendi adıma forumumuza rekabetin çok uygun olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle belki olursa bundan sonraki seferlerde katılan herkesin ismini bir torbaya atar ve işi tamamıyla şansa bırakırız. Daha eğlenceli olur belki. Ya da daha akılcı bir öneri gelir sizlerden...

Katılan, ilgi gösteren, yapılan çalışmaları okuyan ve değerlendiren tüm dostlara teşekkür ederim.

Son düzenleme:

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,005
12,296
Hoş bir etkinlik oldu. Ayın Kahramanı nasıl bir ÇR üzerine yoğunlaşıyorsa bu da adeta Ayın Çizeri etkinliği oldu. Umarım yeni isimlerle devam eder, zihin kıvrımlarımızı harekete geçirmeyi sürdürür ve çizerlere yakından bir bakış atmamıza da katkısı olur. Kimbilir belki ilerde yapılacak özgün çalışmalar için bir potansiyel yazar kadrosu da oluşturur bu girişim. En güzeli de bu olur sanırım.

Katılımcı sayısı, yapılacak işin balonlama gibi teknik bir alana girmeyi gerektirmesine karşın azımsanamayacak kadar. Forum üyelerinin fırsat geçtiğinde üretim ve katkı yapmak için hazır ve nazır olduğunun da göstergesi.

Arkadaşların çalışmamı beğenmiş olmasına elbette çok sevindim ama buraya gönderilen "yorum balonlamalar" arasında kendi birincim ben değilim. İlker'in imzası olan bir Teks çok cazip gelse de kitabı PM ile bildireceğim benim birincim olan arkadaşa iletebilirseniz sevinirim.

Bu etkinliğin fikir babasına ve tüm katılımcılara çook çok teşekkür ediyorum...