Edebiyat '81 - Sayı 4 - Eylül 1981

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
724
10,110
İstanbul
pxd3b4r.png

Bazı Başlıklar:

- A. Kadir Usta'dan Yenilere
- Nötron Bombasını Örtünenler
- Ölüler Konuşmayacak / Şiir
- Kooperatifleşen Sanat
- Münir Özkul / Portre - Seçkin Cılızoğlu
- Çocuk Ölümleri / Zeynep Kılıç arslan
- 1960 Sonrası Türk Tiyatrosu I Hayati Asılyazıcı
- Türk Müziğinde İcra ve Yorum I Ersu Pekin

- Edebiyatımızda Yeniler

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,194
6,451

Sayın funghu ;

"Geçen gün bir dost, otuz beş yıl olmuş bu şairlik zanaatına sen başlıyalı, farkında mısın, dedi, ilk şiirinin altındaki tarih 1938.

......
Bizim bu zanaat gerçekten zor zanaat. Bir emekleme döneminden sonra, büyük sorumluluk işi. Belleğindekileri süzgeçten geçireceksin herdaim, kendine göre biçimlendireceksin onları. Belleğindekilerin ne kadarını söyleyip, ne kadarını söylemiyeceğini bileceksin. Ayıklayacaksın yani. Bu da yetmez, biçimlendirmenin bütün inceliklerini bileceksin, hünerini, ustalığını. Dilini seveceksin ki dilini, söylediklerin yurduna ve yurdunun insanlarına layık olsun.

Senden önce gelmiş geçmişlere eğileceksin, kaynaklara. Nafakanı alacaksın onlardan, yanından yörenden etkileneceksin, dostlarından. Çevreni dinleyeceksin durmadan. Kulağın bir yandan da dünyanın nabzında olacak. Kimi fukara şairler gibi, yalnız kendini dinlemeyeceksin. Yüreğin bugün Vietnam'da çarpacak, yarın Afrika'da, öbür gün Şili'de, daha öbür gün Filistin'de. Yaşamın özüne varacaksın ve onu çıkaracaksın ortaya."

Bu satırlar "A. Kadir Ustadan Yenilere" başlıklı giriş yazısından...
Vargı : Ben şiir yazmaya kalkışsam , ben şair olayım diye uğraşıp dursam (ki değilim) A. Kadir Ustanın bu satırlarını döner , döner okurum. Tekrar döner döner okurum....

54. Sayfada "Edebiyatımızda Yeniler" Ya da Gençler Geliyor" bölümü var. Taaa 99. sayfaya kadar. Size de öneririm. Bu sayfalar o dönem yeni yeni tanınan veya ileride tanınacak ya da unutulup gidenlerin olduğu şiir yazanlar , öykü yazanlar , yani yeni kalemler... Kimler yok olup gitmiş , kimler günümüze (pek azı) kalmış göreceksiniz. Girişte birkaç satır ile kendilerini tanıtıyorlar , sonra da ürünlerini sunuyorlar... Bir daldım zaman aktı gitti...

Sayın funghu ; Bu değerli dergiyi zamanında alıp okumuştum. Kalktım gittim kitaplığımda buldum (bir hayli zor oldu bulmam). Aldım masama getirdim. Ellerimle okşadım , sevdim (yalan değil aynen öyle yaptım). Şimdi sorarım ben ellerimle bu dergiyi (gözlerim nemlendi , yüreğim çarptı, içimi büyük bir üzüntü kapladı) ellerimle okşayıp severken sadece kağıt parçasını mı sevmiş oldum? Sadece dergiyi mi okşamış , sevmiş oldum. Offfff..... çok kötü oldum.... Dayanamayıp ağlayacağım.... Burada yazımı kesip doya doya ağlamak istiyorum. Müsaadenizle....

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim ...

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
724
10,110
İstanbul
Sayın funghu ; Bu değerli dergiyi zamanında alıp okumuştum. Kalktım gittim kitaplığımda buldum (bir hayli zor oldu bulmam). Aldım masama getirdim. Ellerimle okşadım , sevdim (yalan değil aynen öyle yaptım). Şimdi sorarım ben ellerimle bu dergiyi (gözlerim nemlendi , yüreğim çarptı, içimi büyük bir üzüntü kapladı) ellerimle okşayıp severken sadece kağıt parçasını mı sevmiş oldum? Sadece dergiyi mi okşamış , sevmiş oldum. Offfff..... çok kötü oldum.... Dayanamayıp ağlayacağım.... Burada yazımı kesip doya doya ağlamak istiyorum. Müsaadenizle....

Sayın dedo11,

Duygularınızı çok iyi anlıyorum. Benim ilk satın aldığım dergi, ilkokuldayken aldığım Tarkan dergisidir. O günden beri ne zaman bir dergi, bir kitap, bir müzik kaseti alsam beni heyecanlandırır. Kitaplarımın bir bölümünü, dergilerimin hemen hepsini dijital ortama aktarabildim. Bunu yaparken; kitaplarıma, dergilerime bir kez daha dokunmak, beni çok mutlu etti. Zaman içinde bu heyecanımı kaybetmediğim için de ayrıca mutluyum.

Şöyle bir hayalim var; çıkmış veya çıkmakta olan ne kadar kitap ve dergi varsa, tümünün telif haklarını devlet, peşin olarak veya taksitle alsın, ama bu kaynaklara her bir vatandaşımız için erişim olanağı sağlasın...