eankara hazırladı. FİLİSTİNLİ SANATÇILARDAN DİRENİŞ ÇİZGİ ROMANLARI.

levon

Yeni Üye
18 Şub 2022
97
1,227
FİLİSTİNLİ SANATÇILARDAN DİRENİŞ ÇİZGİ ROMANLARI. 70 yıl önce ateşlenen Filistin Direnişi çok cephede sürmekte. Tabii ki ÇizgiRoman da bunlardan biri. eankara, bu konuda bir araştırma yaptı.
--Bir süredir, ÇizgiRoman dünyasında Filistin-İsrail çatışmasını konu alan nitelikli eserler görmekteyiz.
--Filistin'li sanatçı Leila Abdelrezaq ve Mohammad Sabaaneh en bilinen isimlerden.
--Amerikalı sanatçı Joe Sacco ve Kanadalı sanatçı Guy Delisle, çizgileriyle gerçeği haykıranlardan.
cizgiromantik.com ile kalın.
 

hadramut

Aktif Üye
19 Eyl 2009
388
873
makale için teşekkür

sesi olanların sesi ne güzel.

Sempati

Kafesteki kuşun ne hissettiğini biliyorum, ne yazık ki!
Yayla yamaçlarında güneş parlakken;
Rüzgar bahar çimenlerinin arasında yumuşak bir şekilde estiğinde,
Ve nehir camdan bir akıntı gibi akıyor;
İlk kuş öttüğünde ve ilk tomurcuk açtığında

gönlüme hoş geldi.

selam ile
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,259
7,518
Güncel gündemle de ilgili olduğu için daha da anlamlı, müthiş bir inceleme. Tanıtımı yapılan iki sanatçıyı da ne yazık ki daha önce duymamıştım. Özellikle Mohammad Sabaaneh'in linolyum baskı tekniğiyle hazırlamış olduğu kitabına bayıldım. Çizimleri müthiş ve Filistin sorununa politik açıdan değil de insani açıdan yaklaşması eserinin daha da etkili olmasına yol açmış. Bir konu politikleşince ne yazık ki insani dramlar unutularak konuya politika ve fanatizm penceresinden bakılmaya başlanıyor.
Filistin sorununu çizgi roman penceresinden ele alan bu harika inceleme için değerli @eankara üstadımıza ve bu güzel incelemeleri okumamıza olanak sağlayan değerli @levon 'a yürekten teşekkürlerimi sunuyorum.
 

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,175
31,653
Dünyanın görmezden geldiği, yokmuş gibi davrandığı bu büyük dramı yaşayan ülke sanatçılarını; gerek çizgilerle, gerekse fotoğraflarla dört-dörtlük sunan Üstat @eankara 'ya ve bizlerle paylaşan Üstat @levon 'a çok teşekkür ederiz.

Bu çalışmanın yaşanmakta olan bu büyük acıya son vermesi için bir adım olmasını dilerim.
 

thycoon

Aktif Üye
Yeni Üye
14 Şub 2011
245
1,052
Gündemdeki Filistin sorununa siyonist hegemonyanın dışından hatta tam Filistin içinden bakabilen iki sanatçı hakkında çok güzel bir çalışma/derleme olmuş. Her zamanki gibi Sn @eankara nın tez tadındaki teferruatlarıda içine alan araştırmaları ve usta anlatımı mükemmel bi eser ortaya çıkarmış, teşekkürler.
 

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
544
2,848
Tematik yazı serilerinizi ilgiyle takip ediyorum sn @eankara

Filistin Direnişi üzerine çok kapsamlı bu yazınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum
Yıllar önce bir belgesel izlemiştim sanırım 1001 Belgesel Film festivali kapsamında bir salonda bir film başladı.
Dayanışma ile ilgili bir filmi tüm salon neredeyse nefes seslerimizi duyacak kadar sessiz bir ortamda büyük bir coşkuYla izliyorduk.
Filme hayran kaldık.
Filmin doruk noktasına geldiğini sandık.
herkes çok beğenmişti

Işıklar yandı
Hiç kimseye daha önceden duyurulmamış, çekenin mutlaka ÖLDÜRÜLMÜŞtür dediğimiz yönetmeni sahneye davet ettiler.
Tüm seyirciler inanılmaz büyüklükte bir coşku ile o filmin sonunun doruk noktası değil de tüm film çekimi için sorularımızı yanıtlayamaya hazır yönetmenin tam karşımızda olması idi asıl doruk noktası


her ne kadar o salonda olmadığınız için o coşkuyu yaşayamayasanız bile
bu çok ödüllü belgeseli
mutlaka izlemenizi öneriyorum

 

sahin1

Aktif Üye
23 Eyl 2011
195
733
Konu Filistin ve de çizgi roman olunca teşekkür şart oldu. Ülkemizde belli bir kesim "bize ne Filistin'den" dese de bu problem bizi de direkt etkiliyor. Çözülürse eminim bizim de üzerimizden büyük bir yük kalkacak.
 

oktayyapıcı13

Onursal Üye
29 Haz 2015
1,451
16,726
Ajitasyon taktiklerini iyi bilen terörizmin kendisini mutlak masum karşı tarafı mutlak zalim olarak tanıtmasının çizgiroman ve karikatürler olması normaldir. Çünkü kabile zihniyetinde okuma yazmanın yerine alternatiflerden yararlanılır.

1-1.jpg


Terörizme sempati duymanın iki yüzlü olan iki tarafı vardır:

Birincisi milli güçler, laiklik yanlılarıdır*



* Bu grubun ideolojik Orta Doğu hassasiyeti Burma'da Rus destekli cuntanın zulümlerine karşı savaşan gerillaları, Suriye'de Rus vasalı rejim güçleri ve Rus bombalarıyla ölen insanları göremeyecek kadardır. Çünkü Anavatan Rusya ve destekçileri ne yaparsa haklıdır. Öte yandan Doğu Türkistan'daki işgal karşıtlığı Çin'e karşı yapıldığından bu bir gerici terörizmdir ve CIA = Bozkurt = SS, ama Orta Doğu'daki işgal karşıtlığı ilerici bir bağımsızlık savaşıdır.

diğeri ise laiklik yanlılarınca '' gerici '' olarak tanımlanan mollanın gösterdiği hedefe ilelebet yürüme kararlığı gösterenlerdir*.

* Bu grubun Orta Doğu hassasiyeti Srebrenitsa Soykırımı, Hocalı katliamı, Doğu Türkistan'daki soykırım uygulamalarına karşı tepki vermeyecek kadar çoktur. LGBT komüniti ile omuz omuzayız...

Kavrula kavrula kavurma gibi kavruldum şarkısı gibi direne direne atkımla direneceğim atkısı altında Türkiye'de laikliği savunan kitlenin terörizm sevicilik durumu LGBT'lilerin terörizm sempatizanları olmalarına eşittir.



Hamas-m.jpg


Evet, LGBT, kuirler ve lubinyalar balık ağı külotlu çorapları ve oldukça sanatsal ve estetik şovlarıyla da terörizmin yanındadır...





Benzer şekilde Türkiye'de Stalin'nin terör devletini korumak için Atatürk rozeti takıp emperyalizme karşı laikliği savunanların, ideolojilerine destek veren molla rejimini korumak için İran'da emperyalizmin kadınların başörtülerini çıkardığını söylemeleri oldukça tutarlıdır!

Uydurulmuş hiçbir şey yok. Kitapta yaşanan her şey babamın deneyiminin bir parçası. dediğine inanmadım orjinaline bakayım dedim ve gerçekten bunu söylemiş: There’s nothing that’s made up. Everything that happens in the book is a part of my dad’s experience.


Motorları Rus'un işgal ettiği dağlara süren işçilerin dağlara koşmalarına inandığınız gibi inanın... da deseymiş çok daha inandırıcı olurmuş.

Allison Blecker ile ilgili ifade edilenler Graphic Novels and Comics as World Literature isimli kaynaktan alıntıdır ve eksik kalan yerleri tamamlayalım:

Although Abdelrazaq may not write for a non-Palestinian audience, her chosen medium and approach to storytelling do make her work accessible to readers from a range of backgrounds, regardless of the depth of their prior historical, cultural, or political knowledge. Her focus on the rich, complex lives of Palestinian refugees in her storytelling, portraying them at play and in sorrow and humanizing the traumatic loss of Palestine in a way that does not dwell in it, puts narratives into circulation that, as Abdelrazaq notes, have been “left out of dominant Palestine discourse in the United States”

Arap bile olmayan tarihsiz kabile terörizminin temsilcisi olan kadın hakkında çok yorumlara yer verilebilir, ama bu kadın ne demiş: Devletin gözünde, ülkeleri olmayan bizler dünyadaki en korkunç insanlarız.

Welcome to Middle East...O zaman düşünelim. Ortadoğu'da bu kabile gibi Sovyet-Rus yanlısı olan, Sovyet-Rus yanlısı Esat rejimi, molla rejimi tarafından desteklenen veya tepki gösterilmeyen başka hangi uluslar(!) özgür olmak için terörizme başvuruyorlar ve bu uluslar için yaşadıkları devleti nasıl tanımlıyorlar?

Ads-z012.jpg


From the river to the sea Orta Doğu merkepleri will be free!


İkinci şahıs kendisinin işgal karşıtı çizimler yaptığından hapsedildiğini ifade etmiştir:



Orta Doğu'nun terör ajitasyonunun sanat olarak tanımlanmasının evrensel olan hangi değerle açıklanabileceği şüpheli iken

2-Kichka-Israe%CC%88l-2-e1696952429466.jpg


Türkiye'de halk sanatçılığının hapishane kuşunun öttürdüğü türkü dinlemek olması gibi bu kişi de hapishane kuşu ile sanat yaptığını düşünmektedir.

LGBT + molla destekçiliği tutarsızlığını bu kişinin çiziminde de görebilmekteyiz:



maxresdefault.jpg

Orta Doğulu kabile terörizminin acılarını herkes duymalı​

Peki bu terör destekçiliği neyi desteklemektedir, kısaca bir bakalım:

1 - Esir kadınlara el sürmeyen(evlilik - cariye durumları hariç) İşid dünyanın en kötüsüdür, Türkiye laiktir laik kalacak, feminizm will dominate the world... tarafından desteklenen teröristler '' esir aldıkları '' kızları kanlar içinde bırakmış ve tecavüz etmiştir. Haklılık gerekçeleri sen bizim neler yaşadığımızı biliyor musun*...



2 - İşgalciler bizi yok etmek istiyor, emperyalizm, sömürgecilik...Sovyet kalıntısı zımbırtılar altında değil de '' özgürlük savaşçılarının '' altında külbe ile kafasını kopartılmaya çalışanlar...Haklılık gerekçeleri sen bizim neler yaşadığımızı biliyor musun...



3 - From the river to the see merkepler will be free...Hello kitty, bir zamanlar PKK ve Asala destekçiliği de yapan LGBT...Sadece düşman taraf olduklarından genç, yaşlı, LGBT, hetero, yaşı 1 veya yaşı 100... herkesin öldürülmesi mübahtır. Haklılık gerekçeleri sen bizim neler yaşadığımızı biliyor musun...



4 - Jojuklar öliyi, jocuklar...Wahey wahey...Zömürge uçakları bombıler atiyi...ama...Karşı tarafın bebeklerinin tavuk kafeslerinde bulunması onlar için bir lütuftur, bizler İşid olmadığımızdan onların kafalarını tavuk gibi kesmiyoruz. Haklılık gerekçemizse sen bizim neler yaşadığımızı biliyor musun...



5 - Sivillerin öldürülmesi bahanesi altında teröristler yerel halka '' kurtuluş ordusu '' olma gerekçesiyle infaz uygulayabilmektedirler.



İnternette kolayca bulunacak onca videoya rağmen bir zamanların Cezayir'i ve Sovyet kalıntısı hülyalarla bağımsızlık düşleyenlerin Türkiye'deki üniversitelerdeki, Miyonizm karşıtı Sovyet destekçisi, bölücü terör örgütüne duyulan sempati gibi kabile insanlarının terörizmine sempati duymalarının altında terör destekçiliğinin sağladığı fon gibi faktörler bulunmakla beraber saygın üniversitelerde öğrenci olmanın kibri de dikkat çekicidir. Türkiye'de saygın bir üniversiteden mezun olmuş bir kişi polise karşı Marx'ın çağdışı kalmış malum kitabını okumadığından cahil olduğunu söylemesi bu duruma verilecek örnekler arasındadır.

Sonuç olarak hülyalar denizinde çizim yapanların kendilerini tanıtma maksatlı yaptıkları, kendilerini bağlar. Onların çağ dışı ve ırkçı düşünceleri gibi kendilerinden olmayanlara karşı yaptıkları subjektif tanımlar evrensel değil lokaldir ve kısa dönemlidir.
 
Son düzenleme:
Üst