Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Dünya Solu, Yalçın Küçük yönetiminde çıktı.
Dünya Solu dergisi yanında Toplumsal Kurtuluş (1987-93), Yeni İnsan, Ekin Belleten ve Marksist Damar da bu çevrenindi.
Murat Belge/Birikim ile her zaman polemik içinde oldular.
Aşağıdaki görsel Yeni İnsan'da (90'ların başları) yayınlandı:
"Her dil bir başka halk ve bir başka Dünya'dır. Çevirmek, bir halka bir diğer halkı getirmektir.
Çevirmek, iki ayrı dünya arasında bir köprü kurmaktır.
Sevgi ve sorumluluk istiyor. Sorumluluk olmadan sevgi olur mu, sanmıyorum. Sevgi, sorumluluğu olan insanların dünyası olmalıdır. Sorumluluk, seven insanın kişiliğidir. Sorumsuz, sevgisiz'dir sevmeyen insan sorumsuz oluyor.
Peki insan oluyor mu? Orta Çağ'da insan yaşadı mı? Orta Çağ son derece kısadır; bin yıl değil bir an'dır. Orta Çağ aynı an'ın sonsuz tekrarı oluyor ; insanın an'a sığması mümkün görünmüyor. Orta Çağ, insansız kalıyor. Sevgisiz ve sorumsuz oluyor. İnsan Orta Çağ'dan çıkarken doğuyor ; buna Renaissance deniyor. Renaissance, yeniden doğuşu anlatıyor ve Rönesans ile başlayan döneme Marx, burjuvazinin çocukluk dönemi adını veriyor. Aslında insanın çocukluk dönemi demek daha doğrudur; çünkü insan, burjuva olarak yeniden doğuyor."
Bu satırlar Yalçın Küçük'e ait. Zaten bu derginin yayın kurulunda da bulunuyor Yalçın Küçük. Ama bulunmasa bile bir çeviri dergisinin girişindeki ilk yazıyı yazacak kişi aransa Yalçın Küçük'ten iyisi bulunamaz. Çünkü o bir dil uzmanı , o bir diller uzmanıdır. Her ne kadar anlattıklarını (çok bilgili olmasının etkisi ile) fazla uzattığını , anlattıklarını fazla köpürttüğünü kabul etsem de yine de o Marksizmi en iyi bilenlerden Marksizm'e ihanet etmeyen ender insanlardandır. Buradan selam olsun YALÇIN KÜÇÜK'e....
Sayın funghu ; Bu dergiyi de zamanında alıp okumuştum. Ancak kitaplığımda (yine çeviriye dayanan birçok çeşit dergi var ve onlara eriştim) bu dergiye erişemedim bir türlü.
Ancak bu dergiye en yakın (benzer) "dünyaya bakış ( Aylık Sosyalist Çeviri Dergisi )" nin kaydına ancak ulaşabildim. Bu dergi de 1989 yılında yayınlanıyormuş. Ancak dikkat bu "Aylık Sosyalist Çeviri Dergisi" oysa "dünya SOLU" dergisi ise "3 aylık Sosyalist Çeviri Dergisi" .... Benzer başka dergiler de var elbette...
Birikim dergisini ilk çıktığı günden beri alıp okudum. İnceledim... Birikim çevresi klasik Marksizme uzak bir çizgiydi. Hatta daha ileri gideyim Marksizmden bir sapmaydı. O dönem çok güçlü istek olan Marksizmi öğrenmeye su katmaya çalıştılar bunu da Alutsercilik yaparak yerine getirdiler. Neredeyse İslami SOL'a güzelleme bile yaptıkları oldu. Varıp varacakları yer elbette ki "LİBERAL MARKSİZM" (çok oksimoron bir durum) ve .... "Yetmez ama evetçilik" olacaktı.... Başka yere varamazlardı zaten....