scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,208
- 76,577
Doktorluk: Hastalık Yapan Bir Meslek
Otto Bettmann'ın "The Good Old Days- They Were Terrible!"
(Eski Güzel Günler - Onlar Korkunçtu!) Adlı Kitabından
Bir Bölüm Çevirisi
"Resim Adam" lakaplı "Otto Bettmann", bir görüntü arşivcisiydi ve çeşitli mecralara "görüntü temin etme" (fotoğraf ajanslarının yaptığı gibi) iş kolunu o icad etmişti. Yahudi asıllı olan Bettmann, 1903 Leipzig doğumluydu, Nazilerden kaçarak ABD'ye gitmişti. 1974 yılında yayımlanan "The Good Old Days-They Were Terrible!" adlı kitabında, herkesin körü körüne hayranlık duyduğu ve "ah o eski günler" diye özlemle andığı zamanların bir nevi "maskesini düşürüyor". Kitabın çeşitli bölümlerinde o "sözde güzel" günlerdeki sağlık ve çalışma koşullarının feci durumunu, çevre kirliliğini, gıda güvenliğinin hiç olmayışını, suç oranının yüksek oluşunu vb belgeleriyle anlatıyor. "Otto Bettmann" 1998'de ölmüş.
Ben bu kitaptan sadece bir bölümü çevirdim. 150 yıl öncesinin ABD'sinde hekimlik mesleğinin, tıp eğitiminin yürekler acısı halini anlatıyor. Biraz üzülerek okudum, zira birebir olmasa da, bana günümüzden bazı şeyler çağrıştırdı. Daha açık anlatmayacağım, okuduktan sonra sizler kendiniz yorumlarsınız.
İndirmeden okumak isteyenler için sayfaları görüntü olarak da veriyorum (kitabın kapağını da koydum). İndirme linklerinde ise bölümün "pdf" formatında hem çevirisi hem de orijinali (İngilizcesi) var.
Hepinize iyi okumalar. Saygılarımla.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Mega)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Mega)

Son düzenleme: