Dexter London - [Tamamlandı]

rasel

Yapay Zeka Çeviri Balonlama
12 Kas 2010
631
18,273
rg1lqck.jpg

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,803
87,456
hiçbiryerde :)
Çok teşekkür ederim sevgili @rasel, güzel bir soluk getirdiniz.
Heyecanla okudum ilk kitabı ve ilk gördüğüm, rahatsız edici olan,
balonlama sırasında orijinal efektlerdeki değişimleri eski haline getirdim
küçük dokunuşlarla, özel teknik bilgimle (Paint :), kes yapıştır ile).
Sayfa sırası: 6, 8, 10, 12, 14, 21, 22 (38-39. "peki sonra" benzeri soruyu yine kopyala yapıştır ile sonraki sayfadan aldım:)).
İsteyenler için Link:

08_translated-horz-vert.jpg

Not: Henüz comic-translate ile çeviri yapmayı başaramadım ama henüz yeterince zaman
ayıramadım, deneyeceğim, büyük imkan çünkü.
Sevgili @yolbulduran üstadın bir mesajında belirttiği bu programla
balon temizlenebilir ifadesinden sonra YZ yardımıyla balon temizleme adımlarını öğrendim
e uygulayabildim. 300 sayfalık bir kitabın (La mia vita in barca Tadao Tsuge)
balonlarını yaklaşık 2 saatte temizledim. Toplu bir yöntemi vardır belki ama ben her balona
bakarak, taşan yerleri silmesini iptal ederek tek tek yaptım. Şimdi aklıma geldi, bu kitabın
kapak sayfasını da (alt başlığı) silebilir ve kolayca Türkçeleştirebiliriz, akşam onu da deneyeceğim,
evde çünkü o program.
Çok az bilgiyle de bazı çalışmalara katkı sunmak mümkün, geçenlerde @ekenciz üstadın
bahsettiği imece usulu gibi.

Son düzenleme:

rasel

12 Kas 2010
631
18,273
Çok teşekkür ederim sevgili @rasel, güzel bir soluk getirdiniz.
Heyecanla okudum ilk kitabı ve ilk gördüğüm, rahatsız edici olan,
balonlama sırasında orijinal efektlerdeki değişimleri eski haline getirdim
küçük dokunuşlarla, özel teknik bilgimle (Paint :), kes yapıştır ile).
Sayfa 6, 8, 10, 12, 14, 21, 22 (38-39. "peki sonra" benzeri soruyu yine kopyala yapıştır ile sonraki sayfadan aldım:)).
İsteyenler için Link:

08_translated-horz-vert.jpg
Elinize saglik. Ben de arsivime bunu alayim.

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,803
87,456
Bu seri tam sevdiğim tarzdaymış...
Çok ilginç bir hikaye, 2. sayıyı okurken İncal ve sonra da Felix Vega - Juan Buscamares hikayeleri geldi aklıma...
Okumaya devam ederken, 1. sayının kapağını Türkçeleştirdim programla ve iç sayfalara marj verdim arada,
okumanın daha rahat olması için:

Dexter_01.rar-Dexter_01-01_translated.jpg

rasel

12 Kas 2010
631
18,273
Tesekkurler. Yalniz bir yorumum olacak. Sizin arsiv boyutu bir anda 85mb olmus. Yaklasik %60 artmis. Ben tekrardan sizin elden gecirdiginiz resimleri Jpegmini ile optimize ettim. Boyut 35mb oldu. Ilk mesajdaki linki guncelledim. Bu dosyaya da bakabilir misiniz? Siz gozle gorunur bir fark hissediyor musunuz sizin resimler ile bu resimler arasinda?

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,803
87,456
Tarama yaptıktan sonra herhangi bir programla düzenleme yaptığımda her zaman bu oluyor.
Hiç şaşırmıyorum, doğal kabul ediyorum ve bir zamanlar sitemizde de konuşulan "kota dostu"
küçültme programlarına hiç itibar etmiyorum. Fakat içten içe biliyorum ki şu bizim gözler bizim
resimleri işlerkenki kayıpları çok da fark etmeyecek aslında (tabii uç örnekleri saymıyorum)...

Screen%20Shot%202026-01-23%20at%2011.05.26.192%20PM.png

Düzenlemeyi yaptıktan sonra 19 mb'lık dosya bir anda 80 mb oldu, ben bile aslında çok şaşırdım bu boyuta
ama aynı refleksle önemsemedim... Az önce baktım, fark göremedim. Tıpkı geçenlerde bir arkadaşımla
konuştuğum müzik dinleme kalitesi konusuna benzer şekilde. Yaşla birlikte tiz sesleri duyma kapasitemiz
azalıyor ama biz sanki her ses düzeyini duyabilecekmişiz gibi bir ses sistemi bakarız, mesela spotifydan
mp3 düzeyinde ses dinlerken bile.
Şimdi yapay zeka destekli programlar nisbeten az mb ile daha iyi görüntü sağlıyorlar ama bir süre öncesine
kadar dosya küçültmek hakikaten netlik kaybına yol açıyordu...
Bu vesile ile "Jpegmini" ve yine meslekdaşımdan alıntı yapacağım(yolbulduran), "Real-ESRGAN" programları
demek ki çok iyi iyileştirme yapıyor.
Tesekkurler. Yalniz bir yorumum olacak. Sizin arsiv boyutu bir anda 85mb olmus. Yaklasik %60 artmis. Ben tekrardan sizin elden gecirdiginiz resimleri Jpegmini ile optimize ettim. Boyut 35mb oldu. Ilk mesajdaki linki guncelledim. Bu dosyaya da bakabilir misiniz? Siz gozle gorunur bir fark hissediyor musunuz sizin resimler ile bu resimler arasinda?

murats

Onursal Üye
5 Şub 2011
1,679
7,284
Dostlar, şimdi, zaten küçük olan bir resim içerikli dosyayı tekrar kaydettiğinizde büyümüş kaydederseniz, yeni bir bilgi oluşmadığı için aynı olacaktır içerik. Sonra onu küçültüp, ilk boya getirip, ikinci ve üçüncüyü karşılaştırınca hiç bir fark göremezsiniz. Yaşlı gözlerinizle alakalı değil, enformasyona bağlı birşey bu.

İyice açarsam,
Rasel 19mb olarak oluşturdu. Yeryüzü onda değişiklikleri yapınca 82mb kaydetti. O dört kata artan boyda yeni bir bilgi gelmedi. Sadece değiştirdiği sayfalarda, değiştirdiği yerler -bozulmadan- kaydedildi. (Şu anda 19mb ile 82mb eşit.) (Çerçeve beyazlıklarını önemsemeyin, çok az tutar)
Sonra Rasel yine küçülttü. 33mb oldu.. Ama zaten olmayan bir bilgi olduğu için, (yani başta 19mb, hadi çerçevelerle 21mb olsa) sadece JPG'ler yeniden sıkıştı. Ama zaten 21mb'ye sığacak bilgiyle.
O yüzden bu durumda 82 ile 33 mb'likleri karşılaştırsanız birşey görmeyeceksiniz.

Ama rasel başta yabancı dil orijinal dökümanı örneğin 60mb iken, onu çevirdikten sonra (veya önce, farketmez) sonuçta 30mb olarak çıkış alıp, kıyasladığında fark göremiyorsa, işte o durumda sadece o göremiyor demektir. Detaylarda, ışık aralığında, keskinliklerde, grain'de kesinlikle bir fark vardır.

Nasıl olmasın 30,000,000 byte'lık bilgiyi silmiştir artık.

Boya çok takılmayın. Artık Internet kotasız ve disk alanları daha geniş. Tamam 200-300mb yapın demiyorum Ama 20-30mb'lerde de kalmak için de ekstra uğraşmayın. 60-120 gayet iyidir.

Sevgili @yeryuzu dostum. Dosyaların birden büyümesinin nedeni kaydederken, JPG sıkıştırma ayarına dikkat etmemen. Ya da programın sana göstermeyen bir program olması. Mesela PhotoShop'ta JPG save ederken, karşına çıkardığı JPG ayarı, genellikle açılmış dosyanın kendi sıkıştırma miktarıdır. Aynı bırakabilirsin. Başka bir ana kaynaktan TGA, PNG vb dosyaları oluşturduysan, ya da kendin çizdiysen bi'şiler, o zaman kaydettiğin zaman dosyanın kaç mb olacağına bakıp bir sıkıştırma seçebilirsin. 10-12 ayarını seçmeye gerek yok. Hele renksiz bir çizgi-romansa. 7-8 de iş görür. Ben 9-10'cuyumdur.

Bu arada bu mesajdaki tüm bu 'yeni enformasyon oluşmaması, olanın kaybolmaması pratikleri' dosyaları kaydederken çözünürlük değerlerini hiç değiştirmediğiniz durumlar için geçerli önermelerdir.
Yoksa dev gibi boydaki (çözünürlük olarak) boydan küçültüp, daha mantıklı bir boya getirip, sıkıştırmasını ise çok iyi tuttuğunuzda, hem dosyanız küçülür, hem de kaliteli olur.
Ya da de çözünürlükteyken küçük dosya boyu veren bir dosyayı daha küçük çözünürlüğe getirip, az sıkıştırma ile kaydederseniz belki dosya boyunuz biraz büyür, ama aslında yeni sonuçlar daha keskin görünür karşılaştırma sırasında. Üstte yazdıklarım çözünürlük sabitken yapılan eylemleri bağlar.

Son düzenleme:

rasel

12 Kas 2010
631
18,273
Ben de ilave notlar paylasayim:

Jpeg kayıplı sıkıştırma yapar. O yüzden kalite ayarınız %100 olsa bile tekrar kaydettiğinizde bir miktar veri kaybedersiniz. Benim tercih ettiğim ve kullandığım Jpegmini programı JPEG’i daha verimli parametrelerle algılanamaz (perceptual) sınırın altına kadar yeniden kodluyor. Bu da mesela yukarıdaki örnekte olduğu gibi %60'lara varan tasarruf sağlıyor. Ben aslında bu algılanamaz kısmını teyit etmek istemiştim. Benim gözüm bir fark algılamıyor ama başkası ne düşünüyor merak ettim.

Peki bu dosya boyutu neden hala önemli benim açımdan: Ben dosya sağlayıcı olarak yılların deneyimi ile mediafire kullanıyorum (eski dosyaların silinmemesi ve ayakta kalma süresi en başlıca sebeplerim). Ücretsiz versiyonunda 10gb yer veriyorlar. Baştan beri yaptığım paylaşımların boyutu 8.2gb'a ulaştı bile. Bu miktar bittiğinde reklamlı bir 10gb daha alabiliyorum ama reklamlı ekranları sevmiyorum. Ya ücret ödeyeceğim ya da başka bir hesap daha açacağım. Hesaplar çoğaldıkça yönetimi zor olacaktır....vb. Bu servisin baska saglayicilar ile farki yillar sonra bir arkadas bu mesajlari okuyup dosya linkine tikladiginda hala indirebildiginde anlasiliyor.

Özetle eğer gözle görülür bir kalite faklı yoksa, neden bir dosya %60 daha büyük olsun ki? Jpegmini ya da benzeri bir uygulama ile surukle birak tum dosyalari saniyeler icinde optimize edebiliyorsunuz. Tavsiye ederim.