Darwin'in Kara Kutusu Michael J. Behe

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,997
13,538
7pq6.jpg

rgqj.jpg

3.5 MBlık OCR PDF

 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,904
5,283
Sayın ekenciz öncelikle emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim.
Gelelim kitaba kitabı henüz okumadım elbette ki . Ama sözlerim genel bilimsel doğrular : Bilimsel buluşlar dönemlerinin ekonomik yapılardan , sınıflar arası ilişkilerden , o dönemin bilimsel birikim düzeyinden vb. birçok etmenden etkilenir. Ve bilimsel buluş tarihsel dönem içinde değerlendirilmelidir. Bu açıdan Darwin'in Evrim Teorisi de kapitalist toplumun sınıfsal ideolojisini elbette ki yansıtmıştır ( Güçlü olanın kazanması vb. ). Buluşun tarihsel dönemin özelliklerini yansıtması da doğaldır ( Henüz gen dünyası vb. günümüzde bilinen birçok şey bilinmiyor ). Ayrıca her bilimsel teorinin başına geldiği gibi bu teorinin de başına gelen şey bilimsel dünyadaki bulguları "Toplumsal" , "Sosyal" konulara uygulama isteği ; "Sosyal Darwinizm" . Bu teori Faşizme , ırkçılığa hizmet ettirilmeye çalışılmıştır. Ama tüm bunlar ne Darwin'in ne de "Darwin'in Evrim Teorisi"nin değerini düşürmez. Darwin ne demiştir : Bu günkü canlılar ilk oluşum şekilleri değil , öncesi var . Yarın da değişmiş olarak ( bazıları yok olarak ) var olacaklar. Stabil değiller , sabit değiller. Üstelik Darwin öncesi de bu konuya değinenler var ( İslam Dünyasında bile ) .
Gelelim , Darwin'in Evrim Teorisi eleştirilmemeli midir ? Elbette hiç bir şey eleştiriden muaf olamaz , olmamalıdır. Hele bilim dünyasında her şey daha yetkinliğe doğru değişirken. Ama unutmamak gerek ; Önemli olan neyi eleştirdiğimizden çok onun yerine ne koyduğumuzdur aynı zamanda. Oysa biyokimyasal bulgular ve diğer bilimsel gelişmeler bırakınız "Evrim Teorisi"ni ( Darwin'in Evrim Teoris'ni değil ) çürütmeyi onu ancak kanıtlıyor. Üstelik yerine konulmak istenen her iki teori ( "Yaratılışçılık teorisi" ve "Akıllı Tasarım Teorisi"nin bilimsel olmadığını söylemek bile gereksiz.
Unutmayalım "eleştirmek ama ne için eleştirdiğimizi bilmek" çok önemlidir. Buna dikkat etmezsek istemeden yanlış , bilimdışı , gerici vb. birçok şeye alet bile olabiliriz.
Aslında belki bu konuları tartışmanın yeri burası olmayabilir ama kitap bende bunları çağrıştırdı. Şimdilik bu kadar. Esen kalınız...
 

enginerkin

Yeni Üye
25 Şub 2012
28
21
Herşeyden önce sayın ekenciz'e değerli paylaşımı için çok teşekkürler.
Evrim karşıtı ve okunmaya değer az sayıdaki kitaptan biri olduğunu
düşündüğüm Prof. Dr. Michael Behe'nin bu kitabını konuya ilgi duyan herkese
tavsiye ederim.
Peki bilim bu iddialara ne cevap vermektedir?
Hem kısmen iddialara cevap verdiği hem de kitabın yazarı Prof. Dr. Michael Behe
hakkında olduğu için aşağıdaki makaleyi önerebilirim.



Makale pek kısa sayılmaz; o yüzden sadece son paragrafı aşağıya aldım.

Konuyu, Prof. Dr. Michael Behe'nin 2007 yılında yayınladığı ve birçok fanatik bilim karşıtını hayal kırıklığına uğratan, Evrim'in Sınırı (The Edge of Evolution) isimli kitabından yaptığımız bir çeviriyle sonlandıralım:

"Örneğin, hem insanlar hem de şempanzelerde diğer memelilerde C vitamininin üretimini sağlayan genin kırık bir kopyası bulunmaktadır. Şempanzeler ile insanların ortak bir atadan geldiklerine dair nasıl daha güçlü bir kanıt bulunabileceğini hayal etmek güçtür. Yapbozun kalan bazı parçaları olmasına rağmen, Darwin'in Dünya'daki bütün yaratıkların biyolojik olarak akraba oldukları konusundaki açıklamasının isabetli olduğundan şüphe duymak için hiçbir neden bulunmamaktadır." (Evrimin Sınırı, Michael Behe, sayfa 71-72)
 
Üst