Cumhuriyet Kitap - Sayı 0457 - 19 Kasım 1998

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
762
10,665
İstanbul
8ou2v1p.png

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,266
6,641

Sayın funghu ;

"Toplumcu-gerçekçi şiir, bugün yeryüzüne, insana, doğaya, topluma ve bireye diyalektik olarak bakmayı bildiği için farklı bir bilincin eseridir; estetiği de, ( karşıtlarından bile yararlanacak kadar ) karşıtların birliğine inandığından, en güzel bileşimlerle bize sunar. Bazılarına dik ya da dikey bir şiir gibi gelse de; birey, doğa, toplum üçgeninin yalnız dik kenarlardan oluşmadığını, hipotenüsünün de var olduğunu bilen bir şiirdir bu!

Şiirsel ve sanatsal gerçekliğin varmak istediği nokta estetikte de doruk olmaktır. Çünkü şiir öncelikle bir sanat ürünüdür. Onun için sanatsal nitelikleriyle var olacaktır. Estetik kaygısı geriye düşen şair yüzeyselleşir, şiirini ucuz söylemlere kaptırır.
Genç şair yaşama elbette ki önce şair gibi ama mutlaka insan gibi bakmalı. Sözü sağacağı yeri iyi bilmeli. Sözü imge katına çıkarmadan şiire ulaşamayacağını da bilmeli ; ama imge kuruyorum, imge yaratıyorum diye de zırvalamamalı. Kurduğu imgelerin insanda karşılığını bulması gerektiğini asla unutmamalı. Bu gün ortalık "sana şiirler"le doluysa, bunun, imgelem sırasında sözcüklerin imgelenen şeyle bağını yeterince kuramamaktan, onları imgeye dönüştürememekten ve bu zaaf nedeniyle saçmalığa kayıldığını görememekten kaynaklandığını bilmeli.
Yalınlık, bütün karmaşıklıkların varabileceği son noktadır. Ona eriştiğiniz zamandır ki, bir sürü bunakça bulmaca ötede öylece kalakalır!"

Bu sözler Ahmet Günbaş'ın sorularına yanıt veren şair Hüseyin Yurttaş'a a ait (5. sayfadaki bölümden)
Vargı : Neden bu kadar uzun (benim için yazmak ta kola olmadı) uzun alıntıladım. Şundan ;
1 - Toplumcu Gerçekçilik nedir , ne değildir bu satırlarda bulunabilir (özet olarak)
2 - Şair olmak isteyen veya şiirler uğraşan özelikle genç arkadaşların bu satırlardan öğreneceği çok ama çok fazla şey var..
3 - Hüseyin Yurttaş'ın nasıl bir şair olduğunu çok güzel yansıtıyor.

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim....