Cumhuriyet Kitap - Sayı 0452 - 15 Ekim 1998

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
1,081
15,475
İstanbul
dgcmj3r.png

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
18,116
92,372
hiçbiryerde :)
Kapakta sözü geçen Elias Canetti'nin Kitle ve İktidar kitabını çıktığında okumuştum.
İnsan ve toplumla ilgili birçok durumu, konuyu inceleyen önemli bir kitap...
Ne çok konuda beni etkilediğini, aydınlattığını hiç unutmuyorum.
Dergi için çok teşekkür ederim "funghu" üstadım.

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,467
7,342

Sayın funghu ;

"Canetti bu kitabında "kitle" ve "iktidar"ın birbirlerini nasıl etkileyip çoğalttığını insanlar arasında "emir" ve "itaat" ilişkisinin nasıl biçimlenerek saldırganlık mekanizmalarına dönüştüğünü anlatıyor."
Bu satırlar Ender Ateşman'ın Elias Canetti'nin "Kitle ve İktidar" kitabı üzerine yazdığı inceleme yazısının tanıtım bölümünden.

dedo11 yorumu : Dikkat , dikkat , dikkat : Bir yerde İKTİDAR ve KİTLE varsa... Hele hele iktidar otoriter bir iktidar sa ; İKTİDAR "EMİR" i , KİTLE ise "İTAT" i yüklenmek zorunda kalıyor...

"İster hayvanlar arasında ister insanlar arasında olsun, avlanmanın ilk aşaması ava sezdirmeden yaklaşmak, ikinci aşaması ise onu yakalamaktır. Üçüncü aşamada av bedene katılır, yani yenir. Yem olmak ile kaybetmek anlamlarının Türkçe'de "yenilmek" gibi tek bir sözcükle ifade edilmesi yalnızca bir rastlantı mıdır."

dedo11 yorumu : Yukarıdaki satırlar da aynı yazıdan. Bir yerde kitlede cahil ve kültürsüzler çoğunluğa sahip ise İTİDAR AVCI , KİTLE AVDIR...

Son noktayı ise yine Elias Canetti'nin "Kitle ve İktidar" adlı kitabı üzerine yazan Anton Pelinka'nın yazısının başlığı ile koyalım :
"DEMOKRASİ İKTİDARIN

MEŞRULAŞTIRILMASI MI,
SINIRLANDIRILMASI MI,

AŞILMASI MI?"

dedo11 yorumu : Bütün sorun ülkedeki "demokrasi"nin bunlardan hangisine tabi tutulduğudur.
Şimdilik bu kodunda bu kadar...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim....

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
18,116
92,372
hiçbiryerde :)
Kitaptan aklımda kalan bir konu şu:
İnsanlar bilmediğinden, yabancı olandan korkar. Yabancı düşmanlığı, milliyetçilik kavramları...
Polis sizi durdurduğunda ilk önce "kimliğinizi" sorar, isminiz! nereli olduğunuz! yaşınız, işiniz!
Bunlar ona bir imaj verecektir, sizden korkmalı mı yoksa size güvenmeli mi?...
Bu gibi bir çok farkında bile olmadığımız şekilde birbirimizi, ilişkilerimizi anlamlandırıyoruz aslında...