Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
"Türkçe yazılmış ansiklopedilerin tarihi, Farabi ve İbni Sina'ya kadar uzatılıyor. İbni Sina, hocasi Farabi ve İbni Meymun gibi sünni Ortodoksların sevmedikleri isimlerdendir. Adı "İslamcı yazar" olarak anılanlardan birisi, İbni Sina'nın dünyaca değeri bilinen bir bilim adamı olarak kabul edilmesinin, ünlü hekimin İslamiyetin dogmaları karşısında karşısında kuşkucu bir tutum takınmış olmasından kaynaklandığını yazı geçenlerde. Gerçekten İbni Sina, Batı'da Hipokrat ve Galenus'la birlikte, üç büyük hekimden biri sayılır. Üçü de, bilime katkılarıyla ve dogmalarla kavgalarıyla, insan için ölümsüzlük ararken kafa kafaya çatışan mitolojik hekimler soyundan gelirler. İbni Sina, bilgiyi bulmak için, deneye, akla ve gözleme dayanmayı öneriyordu."
Bu satırlar Aydın Çubukçu'nun "Araştırmacı şair Sunay Akın" adlı incelemesinden...
Vargı : Sunay Akın benim için şairden çok çooooook iyi bir anlatıcı .....
Yukarıdaki satırları özellikle alıntıladım. Çünkü İbni Sina , Farabi , İbni Haldun , İbni Rüştislam dünyasında ömrü kısa süren bir Aydınlanma dönemi yaratmışlardır. Ancak bu aydınlanma İmam Gazali'nin özellikle felsefe ve filozoflara saldırmasıyla başlayıp onun görüşleri zafere erince İslam Dünyası olumsuz anlamada DONDU kaldı. Elbette ki yukarıda saydığım düşünürler ona karşı direnmiş kitaplar yazılmış ama sonucu değiştirememişlerdir.. Bugünkü İslam dünyasının bu hali onun zaferinin (maalesef) eseridir...