Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
"J.R.R. Tolkien 1937'de Hobbit'i yazdığında o kadar da ciddiye alınacak bir durum yok gibiydi. Alt tarafı, üstad çocuklarına anlattığı masallar yayımlamıştı; bu kadar şirinlik bir İngiliz centilmeni için bile hoş görülebilir. Ancak o tuttu, on yedi yıl sonra koskoca üç cilt daha yayımladı : "Yüzüklerin Efendisi". .......... "LeGuin, "Alegorilerden nefret ederim" der.
Vargı : Ben de Hobitler ile başlamıştım... Sonra diğerlerini de okumuştum vakti zamanında... Ancak yalan söyleyemiyeceğim ; pek sevememiştim. Çünkü benim doğal anlatıcılar dışında anlatılanlardan ilk tercihim BİLİMKURGU'dur. Ancak fantastik anlatılara gelince şöyle bir durur düşünür incelerim. Çünkü fantastik HEZEYANLAR halini almış olabilir. İşte bu tür benim işime gelmez...
"Bir çocuk filminin son sekansında, bana çok yakın gelen bir cümle duymuştum : "İki tür hikaye vardı," diyordu filmin esrarengiz sihirbazı. "Gerçek hikayeler ve gerçek olması gereken hikayeler. Bu izlediğiniz ikinci tür hikayelerdendi."
Bu satırlar da Deniz Erksan'ın yazısından. Vargı : İnsanlar iki tür yaşama şansına sahiptirler. 1 - İnsanların yaşadıkları berbat yaşamlar (zülüm, yoksulluk, bozuk mu bozuk düzen vb. vb. vb.) 2 - İnsanların yaşayabilecekleri yaşamlar (eşit , özgür , refah ve bolluk içinde , kardeşçe bir yaşam)
Şimdi can alıcı soruyu soruyorum? Peki biz şimdi Türkiye'de Türkler ve Dünyada insanlar 1. tür mü , 2. tür mü yaşam sürüyoruz?
"Hala yazamadığım o dizeyi arıyorum"
Bu başlık gibi sözler Şair Tuğrul Tanyol'a ait... Vargı : Gerçek şairler sürekli dize aramalı , öykü , roman yazarı anlatacağı konuyu ve nasıl anlatacağını aramalı , ressam çizeceği konuyu ve kullanacağı renkleri , yontucu neyi yontacağı , neden yontacağını ve neyin yontusunu yapacağını , bilim insanı doğa ile dost olup onun gizlerini çözmeyi ama bunun için hakikat ile dost olmayı aramalı ..... Kısaca kim (insan olarak , toplum olarak) neyi arıyor ise ve bu aramanın hakkını veriyor ise onu er geç bulur. Kimi tüyle kılla , saçla , cinsellik ile aklını bozar, uğraşır ; kimisi doğanın gizleriyle hatta uzayın derinlikleri ile ..... Bakın göreceksiniz ilk guruptakiler ne halde , ikinci guruptakiler ne halde yaşıyor...