Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Enver Ercan özel sayısı olmuş gibi. Burada daha çok şair yönü inceleniyor. Oysa ben onun Varlık Dergisinin yönetmeni olarak bilirim. Ondan yine de birkaç dize aktarayım :
"Gözdür alemi gezer Gönül birinen olur"
"tuhaf bir adamsın vesselam canını sıkan bir sokağı
boğuyorsun da
kırmızıya
bir yaprak düşse dalından
altında kalıyorsun
hiçbir şeyin uymuyor kitaplara
ama gel bu sabah
karını öperek uyandır
işe mişe de gitme
kızına kahvaltıyı sen yaptır
sonra pırıl pırıl günü tak yakana
yeni bir hayatın önsözü gibi
kentin kalabalığına karışıp yürü
kimse korkmasın bakışlarından üstün başın boydan boya gökyüzü" ("Gece" şiirinden)
"Söz gümüşse sükut altındır." denir ya bence en yanlış bir atasözüdür. Çünkü bazen sükut (susmak ) korkaklıktır , alçaklıktır , suça ortak olmaktır. Ama bakın aşağıdaki söyleyiş gerçekten de doğrunun doğrusu bu sözü aktarıyorum.
"Söz gümüşse şiir altındır." Haydar Ergülen'in yazısından.
Azra Erhat benim için çok özel biridir. Çok çok sevdiğim bir düşünürdür. Bir Anadolu sevdalısıdır. Maviyolculuğun yolcularındandır.
"Erhat 1971'de Maltepe Cezaevi'nde dört ay tutuklu kaldı. O yıl, 12 Mart Faşist yönetiminin hukuk dışı korkunç kararlarıyla sürekli tutuklamlar yapılıyor. İnsanlar cezaevlerinde kapatılıp, bekletiliyordu. Tutuklananlar arasında aydınların sayısı gittikçe artmıştı. Öyle ki , gün geldi Azra Erhat'ı Sabahattin Eyüboğlu'nu , Vedat Günyol'u da tutukladılar."
..............
"Şu anda Ata'nın Söylevi , Söylev ve Demeçleri önümde. İşlemediğim ağır bir suçla suçlanıyorum , yazacaklarım savunmam olacaktır. Bu savunmayı yargıçların yüzlerine karşı yapamasam da zararı yok. Gülleyla seni karşıma alır , sana karşı yaparım savunmamı. Sen küçük bir küz, bir Türk kızı, bir insan evladı, beni dinlersin, beni anlarsın , bu kadar bana yeter......." Atatürk'ün sözlerini konuşmalarını okudukça, her an onun yeni bir insancı yönünü keşfederek duygulandığı, çok heycanlandığını , söylüyor. : "Atatürk'ü, Türkiye'nin ilk hümanist düşünürü olarak selamlayabiliriz." demektedir.
**Not : Güleyla , Azra Erhat'ın yeğeni ...
Yazmasam çatlarım : 12 Mart Faşist Genralleri birçok kıyıma , tutuklamaya neden oldu. Soruyorum onu tutuklatan faşist generaller acaba Azra Erhat'ı Sabahattin Eyüboğlu'nu , Vedat Günyol'un kesip tırnağı olabilir mi , olabildi mi? Bu venzeri adlar yıllar , yıllar sonra bile saygı ile anılırken o natonun generallerini anımsayan var mı?