Cumhuriyet Kitap - Sayı 0365 - 13 Şubat 1997

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
664
8,969
İstanbul
8mauznm.png

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,075
6,075

Sayın funghu ;

İşin ilginç yanı ben bugün kitaplığımda Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarında çıkan Rimbaud ile ilgili biyografi kitabı ile bir hayli haşir neşir oldum... Akşam ise sayın funghu'nun sunduğu Cumhuriyet Kitap ekinin bu sayısının ana konusu da Rimbaud. Öncelikle kitaplığımdaki kitabın kayıt bilgisini aşağıda vereyim :
[ Graham Robb - RiMBAUD (Cev-Suna Sertabiboğlu) -1.Basım-Mayıs 2012 TişBankasıKY -586s (BiYOGRAFi) ]
[ (ARTHUR RiMBAUD (1854-1891) (SANAT-EDEBiYAT-ŞiiR-ŞAiR) ]

Şimdi yine elime kitabı aldım baktım , incelemeye devam ettim. Kitaptan alıntı yapayım dedim ; ancak inanın bana dergideki Erdoğan Alkan'ın (çok beğendiğim inceme yazarıdır , hele şiir üzerine kitaplarını hayranım.) Bu nedenle derginin hemen girişindeki yazıdan (erinmeden) bazı satırları buraya aktarmak istiyorum.

"Paris Komünü Devrimi'nin başarısızlıkla sonuçlanması ona parasız siyasa'nın da olamıyacağını öğretmişti.... Donuk bir ten, saçlarında tek tük aklarla, yirmi altı yaşında, altın sahibi olmaya gidiyor. Mısır'da , İskenderiye'de, Kıbrıs'ta Güney Yemen'de , Aden'de, Habeşistan'da , Harrar'da. Ne satabilirse satıp yüzde yüzde alıyor. ... Altını olur sonunda. Ama "demir kollar ve demir bacaklarla" değil, dizkapağındaki bir kanser uruyla döner Paris'e. Ölümü acılı oldu. Önce bacağı kesildi."
Bu kadar yeter... Gerçekten çok zor bir yaşam...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...