Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Her kim bu dergileri (ekleri) biriktirmiş ise bayağı bilinçli biriymiş. Çünkü tüm ekleri değil de ilgilendiği sayıları görünce bu kanıya vardım..
Yılmaz Güney ile ilgili tartışılan "Yılmaz Güney Lümpen mi?" konusu :
"Ve unutmamalıyız lümpenlik yalnızca güzel bir fincanla çay içme zevkini , alışkanlığını kazanmamış olmak değil , bugünle yetinip daha iyi bir geleceği düşünmekten kaçınmakla da tanımlıdır. Başka bir deyişle insan insana kul köle eden bir sistem içinde yaşayıp bununla yetinmek, hep birlikte daha özgür , daha bollukçu bir toplumun içinde yaşmak düşünden yoksun kalmak , kolay affedilmeyecek bir lümpenliktir."
Yukarıdaki satırların yazarı değerli toplumbilimci hocamız Prof. Dr. Ünsal Oskay'ın...
Yılmaz Güney'in Yumurtalık'ta savcıyı öldürmesi üzerine neden sonuç bağı koparılarak "Yılmaz Güney ; katildir , lümpendir...." diye suçlamalar başlamıştı.
Yılmaz Güney'den yola çıkılarak tartışılan "LÜMPENLİK" konusunu ;
-- Pro. Dr. Ünsal Oskay , Mina Urgan , Tarık Akan , İnci Aral , Fikret Başkaya , Nebahat Çehre , Ertuğrul Kürkçü , Murat Belge , Burçak Evren , Cem Karaca , Cengiz Bektaş , Sibel Özbudun
Yukarıdaki adlara bakın lütfen!!!!!!
Benim yargım : Yılmaz Güneyi yakından olmasa da (bir iki kez karşılaşmışlığım sarılıp kucaklaşmışlığım var o kadar) onun sanatını (filmlerini ve edebiyat eserlerini ve de siyasi yazılarını) iyi bilirim. Onun yetiştiği ortamı da (ben de o yörede büyüyen biriyim) bilirim.
Her feodal ortamda büyüyen kişi gibi lümpen benzeri (lümpen değil) bazı davranışa sahip biriydi. Yetiştiği ortam onu silaha önem veren ve onu çok iyi kullanan biriydi (ayıptır söylemesi ben de bunu askerde defalarca kanıtlamış biriyim) . İlk filmlerinde bu tür davranışlar elbette ki yoğundu (bu tutum o dönem moda olan film konuları nedeniyle ve sansür nedeniyledir.) Ama beli bir tarihten sonra toplumsal içerikli filmleri görmemek olmaz.
Vargı : Kişi olarak lümpen davranış haline bazı yönlerden sahip bile olsa var olan topluma getirdiği eleştirel bakış , daha iyi bir toplum için verdiği mücadele nedeniyle tam bir sorumlu aydın-sanatçıydı...
Yılmaz Güney'i çok severim. Benim için Lütfi Akad - Atıf Yılmaz - Yılmaz Güney çizgisini çok taktir ederim...
O kadar önemli ve güzel ve de ilginç yazı (konu) var ki .........
Yine hazine değerindeki bir dergiyi sundun. Yorum yazsam 20 sayfalık dergiden daha kalın olur. En iyisi burada keseyim. Beni yine zora soktun. Alacağın olsun...