CONAN sayı-82-YAGMACILAR-TEK SAYFA-Tam Macera

CYLO

Aktif Üye
8 Haz 2025
296
1,832

Saygılarımla.​
Bu Conan macerasına kapak çizen sanatçı Türkiye'deki çizgi roman yayıncılığında önemli bir yere sahip olan ve Kapakçı Hayri lakabıyla tanınan ressam/çizer Hayri Önder'dir.
Hayri Önder, özellikle 1980'li ve 1990'lı yıllarda Alfa Yayınları tarafından basılan Conan çizgi romanlarının yerli kapak çizimlerini yapmış, illüstrasyonları ve mizanpaj tasarımlarıyla dönemin çizgi roman okurlarının hafızasında yer edinmiştir.
Hayri Önder ve Çizgi Roman Dünyasındaki Rolü:
Kapak Sanatçılığı: Alfa Yayınları'nın çıkardığı "Conan Aylık Yeni Maceralar Dizisi" başta olmak üzere birçok fantastik ve tarihi çizgi romanın yerli kapak tasarımlarına imza atmıştır.
Yayın Koordinatörlüğü: Sadece kapak çizmekle kalmamış, geçmişte Salata Mizah Dergisi gibi yayınları çıkarmış ve Alfa Yayınları bünyesinde genel koordinatörlük gibi idari görevler de üstlenmiştir.
Kendine Has Tarzı: Dönemin kısıtlı matbaa ve yayın şartlarında, yabancı edisyonlardan bağımsız yerli kapak kompozisyonları üreterek Türkiye'deki çizgi roman kültürünün oluşmasına katkı sağlamıştır.
Ayrıca bir Balkan göçmeni olan Hayri Önder gerek Makedonya gerekse Türkçe dillerinde önemli besteler yazan değerli bir bestekardır.
Saygı,sevgi,rahmet dileğiyle...

CYLO

Aktif Üye
8 Haz 2025
296
1,832

Saygılarımla.​
Bu Conan macerasına kapak çizen sanatçı Türkiye'deki çizgi roman yayıncılığında önemli bir yere sahip olan ve Kapakçı Hayri lakabıyla tanınan ressam/çizer Hayri Önder'dir.
Hayri Önder, özellikle 1980'li ve 1990'lı yıllarda Alfa Yayınları tarafından basılan Conan çizgi romanlarının yerli kapak çizimlerini yapmış, illüstrasyonları ve mizanpaj tasarımlarıyla dönemin çizgi roman okurlarının hafızasında yer edinmiştir.
Hayri Önder ve Çizgi Roman Dünyasında ki Rolü:
Kapak Sanatçılığı: Alfa Yayınları'nın çıkardığı "Conan Aylık Yeni Maceralar Dizisi" başta olmak üzere birçok fantastik ve tarihi çizgi romanın yerli kapak tasarımlarına imza atmıştır.
Yayın Koordinatörlüğü: Sadece kapak çizmekle kalmamış, geçmişte Salata Mizah Dergisi gibi yayınları çıkarmış ve Alfa Yayınları bünyesinde genel koordinatörlük gibi idari görevler de üstlenmiştir.
Kendine Has Tarzı: Dönemin kısıtlı matbaa ve yayın şartlarında, yabancı edisyonlardan bağımsız yerli kapak kompozisyonları üreterek Türkiye'deki çizgi roman kültürünün oluşmasına katkı sağlamıştır.
Ayrıca bir Balkan göçmeni olan Hayri Önder gerek Makedonya gerekse Türkçe dillerinde önemli güfteler yazan ve besteler yapan değerli bir müzisyendir.

Saygı,sevgi,rahmet dileğiyle...

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
3,163
15,104
Kapak hakkında ve sevgili murtaza üstada teşekkür etmek için bir şeyler yazmak istemiştim. Hayri Önder'in kapakları ile çıkan conanlardan çok fazla görmedim. Bayiden bu tür kapaklı bir conan da almadım. Açıkçası ben orijinal kapaklı olanları tercih ederim. Elbette kapağı Aslan Şükür çizecek olsa onunkini orijinale bile yeğlerdim. Hayri Önder yanılmıyorsam Ali Recan'ın Alfa'dan ayrıldığı dönemde görev yaptı. O zaman yönetime Gül Feride Sağıroğlu geçmişti ve Hayri Bey de o dönem yayın yönetmeni gibi çalışıyordu. Açıkçası Ali Recan dönemi daha kaliteliydi Alfa.