Claude Serre

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,458
17,449
Ankara
s4wo0l21pu7ohht5g.jpg

 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,070
6,308
Serre 70 'li ve 80'li yıllardan aklımda kalan en öneemli karikatüristlerden biridir. Çizim şekli ve olaylara mizahi yönden bakışı bir yana, özellikle değindiği konuların çeşitliliği ben çok etkilemişti. Nasıl olmasın ? Burada gördüğümüz tıp konusundan başlayıp, müziğe , spora, otomobile , hayvanlara , pek çok konuya sevdiğim çizim tarzıyla değinmesiyle, şimdilerde popülerliği eskisi kadar olmasa bile , bahsettiğim yıllarda sanatseverleri etkilemiştir. Serre haricinde Mordillo , sevimli, rengarenk tipleriyle çeşitli dergilerde rastladığımda hayranlıkla izlediğim diğer sanatçıydı.
Tıpkı yaşadığımız ortam şartları gibi sanat gibi , sanatın bana göre önemli bir kolu olan karikatür sanatı da yıllar geçtikçe değişti, değişiyor. Söz gelişi Keren Katz'ın ya da Gerald Jablonski'nin yaptıklarına, bahsettiğim yıllarda bakılmış olsaydı, şimdiki kadar değer verileceğini tahmin etmiyorum. Ama, durum öyle olsa da , genel tercih öncelikleri çoğunluğa göre değişse de , Serre benim hala favori sanatçılarımdan.

Çok teşekkürler Sn. @Osidi . Serre serisine devam ederseniz, diğer ciltleri de zevkle okurum.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,070
6,308
Serre'in spor konulu karikatür albümünü görünce , spor karikatürleri konusunda daha önceleri gördüklerimle ilgili hafızamı yokladım. Sonucunda çok ilginç bir tesbitim oldu ! Neredeyse hatırladığım tüm spor karikatürlerinin tamamına yakını , aslında portre karikatürlerinde usta isimleri olan sanatçılara aitti. Çok gerilere gitmeden, ağırlıklı olarak Jack Davis'ten günümüze tüm sevdiğim spor karikatürlerini yapan sanatçılar, ilgili sporcuyu özne olarak ele alan çalışmalar yapmışlardı. Örneğin, Wimbledon turnuvası sonrasında gördüğüm Federer ya da Nadal , Formula 1 yarışı sonrası gördüğüm Schumacher , boks maçı sonrasındaki Muhammed Ali karikatürleri gibi ünlü sporculara ait karikatürler aklımda.

Oysa, Sn. @Osidi 'nin paylaştığı usta sanatçı Serre'e ait spor konulu karikatürlerde, özne olan şey, bir bakıma olması gereken, yani gerçekten ilgili spor dalının kendisi ! Örneğin , eskrim kılıcıyla selam verirken, başını iki eşit parçaya bölen eskrimcinin, ya da ok atarken göğsü parçalanan kadının kim olduğu değil, ilgili spor dalının oluşturduğu, hiç de beklenmeyen durum önemli !!

Spor alanında karikatüristlerimizi düşünecek olursak , ilk aklıma gelen Milliyet gazetesinden Mesut Yavuz'u söylemeliyim. Gazetenin spor sayfasında , neredeyse her güne yakın yayınlanan karikatürlerini zevkle seyrederdim. Tabii Yavuz'un karikatürlerinde de , aslında öncelikli olarak hicvedilen olaydaki kişinin portresi gelirdi. Ama, o yıllarda gazetenin kapak sayfasında '' Bedri Koraman '' gibi bir efsanenin biraz gölgesinde kalsa da, Yavuz'un karikatürlerini Bedri'nin karikatürlerinden sonra zevkle izlediğimi, hatta bazılarını keserek sakladığımı hatırlıyorum.

Çok teşekkürler Sn. @Osidi . Bu paylaşımınızı , dünkü yayınladığınız '' Tıp '' konulu karikatür albümüyle birlikte, yeni açtığım '' Serre '' klasörüne arşivlemiş bulunmaktayım !!
 
Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,070
6,308
Serre 'in hayvanlar konulu karikatürlerini fazla görmemiştim. Bilindiği gibi çizgi roman ve karikatür dünyası , bir çok ünlü hayvanla dolu. Çizgi roman alanında, unutulması mümkün olmayan ; Crumb'ın '' Fritz the Cat ''inden başlayıp, bizdeki Kötü Kedi Şerafettin'e, İlban Ertem'in Vicdan'ına kadar pek çok hayvan bulunuyor. Ama karikatür alanımızdaki sevimli hayvanlara gelecek olursak, Selçuk Erdem ya da Erdil Yaşaroğlu'nun koyunları benim için ilk sıradadır.

Çok teşekkürler Sn. @Osidi
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,070
6,308
Serre'in araba ağırlıklı diyebileceğim '' mekanik '' konulu karikatürleri, sanatçının kısmen renklendirilmiş çalışmalarından da örnekler içermekte. Son derece usta işi çizimler dizisi , oldukça basit ele alınan '' karşıtlık '' özelliğiyle, okurun hoş zamanlar geçirmesini sağlıyor.

Teşekkürler @Osidi
 
Üst