Çizgi Romanlarda İntihal

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
3,096
14,477
Daha ilk lise yıllarımda Türkiye'de basılan yabancı kaynaklı çizgi romanların karelerinden yararlanılarak çizilen Türk çizgiromanlarına hayranlıkla bakardım. Ancak kısa zaman sonra zaten çok sayıda örneği olmayan yabancı çizgi romanların karelerinin bizim yerlilerin içinde olması dikatimizden kaçmamaya başlamıştı. Bunlar çok az değişmiş ya da bir iki kare birleştirilerek yapılmış tekkare şeklinde olurdu. Bu işin üstadı rahmetli Ali Recan'dı. Elbette model kullanmak ve fotoğraftan çalışmak o dönem çok pahalı olduğu için bu yola sapmak zorunda kalmışlardı. Şu an örneğini bilmesem de yabancı yayınlarda da bu tür örnekler var.
Bu mesajımdaki örnek Amazon dergisinin arka sayfasındaki bir resmin, İspanyolca yayınlanan Cimoc dergisinden birebir alınmış, hiç çizlmeden altına bir imza ilave edilmek suretiyle yayınlanmış olması. Orijinal çizer Esteban Maroto. Çakma çizer ise imzaya göre Bülent.

amazonimage48.jpg

amazonsay8cizgiliforum2.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,741
45,629
denize sıfır
filmlerde öyle değilmiydi yanan parçalanan arabalar yabancı filmlerden alınan parçalardan oluşurdu bakar bakar gülerdik ..:)

vkopuzoglu

Süper Üye
3 Mar 2010
1,547
1,034
Bursa
ahahah harbi çok iyi yav. Aslında oturup bazı şeyleri boş boş eleştirmek yerine böyle (ç)alıntı yaparakta birşeyler vermek güzel olsa gerek tabi hiçbirşey özgün eserlerini tutmuyor tabi.
Ah ah mesela şu orjinali Married with Children olan şimdilerin bir sürü kopyasından en çok tutanı Türk Malı gayet iyi bir örnek olabilir. Artık insanlar her amerikan komedisinin ne zaman Türklerin sevmeyeceğini anlayacaklar merak ediyorum.
Bu arada orjinali bayağı komikti o ayrı derece;)

stoktan

Guest
27 Nis 2010
611
1,060
Acıbadem - İstanbul
Bunu görmemiştim, :D...
Utanmamış, Bülent diye imzasını da atmış, yani tam intihal. Herifteki cesarete bak, az bilinen bişey de değil, Esteban Maroto'dan çalıyor. Hangi Bülent bu acaba?

süperego

Süper Üye
20 Haz 2009
1,866
197
Mars
katılıyorum kendimize has çizer veya orijinal konu bulamıyoruz.hep bir yerlerden aşırıyoruz.güzel bir müzik duyuyorum sonradan onun yabancı kaynaklı olduğunu öğreniyorum.bunun örneklerini hepimiz görmüşüzdür.neden böyle oluyor acaba.