Çizgi romana ne kadar para harcıyorsunuz?

1 yılda, çizgi romana (2. el kitaplar hariç) ne kadar para harcıyorsunuz?

• Kullanılan toplam oy
    82

Shevarash

Süper Üye
24 Ocak 2010
1,237
979
İzmir
Merhabalar.

Geçtiğimiz günlerde, çizgi romanların fiyatları ile ilgili tartışma vardı. Yine yakın zamanda Türkiye`de Marvel basılırken neden DC yayınlanmadığı ile ilgili bir başka konu daha vardı. Olay, DC`nin çok telif istemesi ve Türkiye`deki satışlarla bu teliflerin ödenemeyeceği ile ilgiliydi.

Esasında bu konular, sektörel anlamda "iş" olgusunu bilenler için çok açık seçik bellidir :

Bir üründen ne kadar az üretilirse, o kadar pahallı olur!

Türkiye`de en baba çizgi romanlar bile yüzlü adetlerle basılıp satılıyor. Onların da büyük kısmı elde kalıyor, bir süre sonra kitapçılarda elden çıkarmak için ucuz fiyatlara verilmeye başlanıyor.

20-40 TL arası olan çizgi romanlara karşı çoğu kişinin haklı bir tepkisi var. Tabi haklı tepki ile anlayış paralel değil. Ben de o fiyata almak istemiyorum ama Türkçe çizgi roman okumaya devam etmek istiyorsam, bir şeylerden kısarak onları almam gerekir. Öyle ki yayınevleri onların devamını getirebilsin, ileride daha uygun fiyatlara satabilsin.

Burası, Türkiye`deki en büyük çizgi roman okur platformu olduğu için soruyorum :

1 YIL İÇİNDE ÇİZGİ ROMANA (sahaflardan aldığınız 2. el kitaplar hariç) NE KADAR PARA HARCIYORSUNUZ?

Katılımı yüksek tutup doğru bir biçimde cevaplayalım ki, Türkiye piyasasını hep birlikte daha iyi anlayalım.

Not :
Kimsenin alışkanlıkları ve harcamaları bu noktada eleştiri konusu değildir. Bu yüzden doğru yanıtlamaya çekinmeyelim...

Son düzenleme:

serifengin

Onursal Üye
23 Eki 2009
2,616
6,215
İstanbul-İzmir
100 ila 300 TL arası bir harcama yapıyorum sanırım.
Tabii bu takip ettiğim serilerin yayınlamasına bağlı olarak değişiyor.
Sadece çizgi roman değil roman türü kitaplarada harcadığım miktar takip ettiğim yazarlara göre değişiyor.
Soruna gelince İlke Keskin ile bir konuşmamda Marvel 250-300 dolar gibi telif ücreti alırken DC 800-1000 dolar arası istiyormuş diye öğrenmiş bulundum.
Herkesi lafa gelince bayılıyorum çok seviyorum dediği Spiderman 100-200 adet arası satış rakamı ile piyasaya dağıtılıyormuş..

ccahitkar

Onursal Üye
30 Eki 2010
4,801
2,709
metu
Ben yeni yeni almaya başladım.3 yıldır, yıllık500 tl civarında ,pek yüksek bir rakam değil ama ,Niğde den bu kadar oluyor.

sleepingforest

Yeni Üye
20 Nis 2011
92
30
Geçen sene yıllık 500-600 tl civarı oluyordu her bulduğumu toplamaya çalışıyordum ama ingilizcemin kendimce yeterli bir düzeye gelmesinden dolayı bu sene marmara çizgiden çıkan lone wolf and cub gibi eserler dışında komple yabancı dildeki çizgi romanlara yatırım yapıyorum .

cobra

Süper Üye
23 Kas 2009
526
1,402
Düzenli bir Çr alıcısı değilim maddi sebeplerden dolayı kitap fuarından kitap fuarına alışveriş yapıyorum son kitap fuarında mizah dergisi ciltleriyle birlikte yaklaşık 80 tl'lik Çr alışverişi yaptım .

Bu arada bir fikrimide belirteyim , acı ama gerçek çizgiroman'ın gerçek alıcı kitlesi birkaç yüzlerle ifade edilebilir bu yüzden satış rakamlarını normal görüyorum , yani almayan adam zaten almaz internetten indirmeyi kessende yine daha önce alan kişiler alıcak, benim aldığım kitaplar yabancı dilde okuyup beğendiğim hikayeler eğer beğendiğim DC hikayeleri basılırsa gidip alacağım.

Birde eğer yayın evleri yazılanları görecekse şu mangaları daha büyük formatta basın cep kitabı gibi görünenler hiçte alma hissi uyandırmıyor.

kemancı

Yeni Üye
14 Kas 2011
19
40
Yaşadıgım yerde hiç çizgi roman satan yer yok. Çizgi romanları tekrar okumak iki yıl önce aklıma geldi .Bütün kitapcıları dolaştım. Kıvranarak neredeyse heyecandan bayılacak duruma geldikten sonra ağzımdan baklayı çıkardım çizgi roman varmı diye Arkama bakmadan uzaklaştım Kimbilir neler düşündüler.İstanbula Kapalı çarşıya gittigimde de çok az gördüm. Sonuç bulamıyorum. Sizin kitaplarla olan resimlerinizi görünce çok şaşırıyorum.Nerden buluyolar bu hazineleri diye .

Shevarash

Süper Üye
24 Ocak 2010
1,237
979
İzmir
Yaşadıgım yerde hiç çizgi roman satan yer yok. Çizgi romanları tekrar okumak iki yıl önce aklıma geldi .Bütün kitapcıları dolaştım. Kıvranarak neredeyse heyecandan bayılacak duruma geldikten sonra ağzımdan baklayı çıkardım çizgi roman varmı diye Arkama bakmadan uzaklaştım Kimbilir neler düşündüler.İstanbula Kapalı çarşıya gittigimde de çok az gördüm. Sonuç bulamıyorum. Sizin kitaplarla olan resimlerinizi görünce çok şaşırıyorum.Nerden buluyolar bu hazineleri diye .
Neresi orası hangi şehir?

e-derginin eski sayılarından birinde çizgi roman okumakla ilgili bir yazım vardı, göz atarsanız beğenebilirsiniz.

sleepingforest

Yeni Üye
20 Nis 2011
92
30
Düzenli bir Çr alıcısı değilim maddi sebeplerden dolayı kitap fuarından kitap fuarına alışveriş yapıyorum son kitap fuarında mizah dergisi ciltleriyle birlikte yaklaşık 80 tl'lik Çr alışverişi yaptım .

Bu arada bir fikrimide belirteyim , acı ama gerçek çizgiroman'ın gerçek alıcı kitlesi birkaç yüzlerle ifade edilebilir bu yüzden satış rakamlarını normal görüyorum , yani almayan adam zaten almaz internetten indirmeyi kessende yine daha önce alan kişiler alıcak, benim aldığım kitaplar yabancı dilde okuyup beğendiğim hikayeler eğer beğendiğim DC hikayeleri basılırsa gidip alacağım.

Birde eğer yayın evleri yazılanları görecekse şu mangaları daha büyük formatta basın cep kitabı gibi görünenler hiçte alma hissi uyandırmıyor.

Manga boyutlarına aynı şekilde katılıyorum gerçekten büyük bir One Piece hayranı olmama rağmen türkçe ciltleri boyutundan dolayı almıyorum.

designer73

Kıdemli Üye
13 Eyl 2009
120
64
Yanlışlıkla 120-400 arasını işaretlemiş bulundum, başlığı dikkatli okumadığım için aylık harcama miktarı soruluyor sanmıştım. Gerçi yayınların çıkış durumuna göre değişiyor bu rakam. Aylık ortalamam 100'den aşağı düşmüyor sanırım. :(

Mangalar orjinal boyutunda yayınlanıyor bildiğim kadarı ile, hatta Marmara çizgi'den çıkan Lone Wolf and Cub orjinal boyutundan büyük ebatta basıldı.

jamaican

Kıdemli Üye
23 Eki 2011
101
45
konya
25 tlye olması lazım D&R'dan Jokeri aldım.
aynısının dijital halide vardı bilgisayarımda. 45-50 gb manga ve çizgi roman var. hiç birine para vermedim. ama o alıp okuduğum çok zevkli geldi. hiç acımadım bilgisayarımda da aynı çizgiroman olduğu halde.

burada da 2.99 olsa bi sefer düşünmem hepsini alırım. bunu öğrendim.

Shevarash

Süper Üye
24 Ocak 2010
1,237
979
İzmir
Yok ben bulunmadığı için değil utanarak kitapçıdan çıktım dediği için hangi şehir diye sormuştum. Yoksa her yerde bulunmadığını biliyorum elbette :)

comedian

Onursal Üye
13 Tem 2012
1,269
4,736
benim her sene 1000-1500 arasını buluyor. idefix'ten son siparişim çizgi roman için yaklaşık 750-800 ü buldu. geçen sene idefix siparişim yine 1000 küsürdü. tabii sene içinde aldıklarım da oluyor işte... :) hep aralık beklenmiyor.

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,005
21,121
Gaziantep
Çizgi romanlarımı genellikle internetten aldığım için net rakamı "sipariş takip"lerinden çıkarıp yazdım;(2012 yılı)
idefix.com:5 sipariş,129 kitap,1.274.39 TL
cizgizamani.com:2 sipariş,14 kitap,185.80 TL
kertenpelex.com:1 sipariş,4 kitap,84.50 TL
Bunların toplamı;1.534.69 TL
Ayrıca bazen dükkanlardan aldığım ve ikmalistasyonu.com kapandığı için ne kadarlık harcama yaptığımı çıkaramadım.Onlar hariç.(Kitapların sadece 6 tanesi çizgi roman değil)
İdefix'in sanal kitap fuarı sona ermeden en az 300 TL lik kitap daha alacağım.

Son düzenleme:

Nyo

Kıdemli Üye
18 Eyl 2010
104
74
Bu sene 200 tlye yakindi sanirim. Fakat artik biraz daha artacak takip etmek istedigim birkac seri var.

abdullah

Çeviri & Balonlama
17 Nis 2011
1,366
3,562
Midgard
Benim senede aldığım 4 kitabı geçmez. Onlarda 10'ar liralık kitaplar. Hatta almaya bu sene başladım diyebilirim. Bunun nedeni verdiğim paraya acımak filan değil. Sadece öğrencilik. Aldıklarımı da okuyamıyorum genelde. Ya okumam gereken eski sayıları oluyor,yada okumaya vakit bulamıyorum. Okumaya vakit bulamıyorum derken çok işle birden uğraşmamdan kaynaklanıyor. Çizgiroman elbetteki en büyük hobim ancak bi bölüm dizi izleyim desen 2 saat. Dizi,animasyon,anime,belgesel,kitap zamanımın çoğunu alıyor. Tabi gezme tozmayı katmıyorum. Elime alıp okumak güzel ancak bunun için vakit ayarlamak biraz zor oluyor.

Son düzenleme:

cngz1

Aktif Üye
3 Ara 2011
3
9,391
İstanbul
Çizgiroman benim herşeyim bugünkü öğretmenliğimi ona borçluyum Forumdan indirmak yetmiyor benim için sahip olmam gerekiyor biriktirme tutkusu Ah ah birde yer olsa paraya asla acımam sevdiğim birşeyi gördüm kesinlikle alırım.400 de neki ayda değişiyor daha fazla olabiliyor...

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,298
81,350
hiçbiryerde :)
en son otuz yıl önce bir "zagor" almıştım!
evimde bulunan çizgi romanlarsa 4-5 adet "mister no" ile
"ken parker" serisinden yirmi sayıdan ibaretti!
.
.

.
.
.
foruma üye olduğum ekim 2011'den sonra ise
yaklaşık 3 bin tl harcamışım
ama çoğu çizgi romanı sahaflardan
ve uygun fiyata aldım...
sanırım ve umarım yıllık 400 tl civarı harcamaya
devam ederim...
yok yahu ayda 100 tl gider....

Son düzenleme:

macallica

Yeni Üye
14 Haz 2010
17
4
Açıkçası bu imkan meselesi, lakin çeviri çizgiromanları genelde almıyorum alacaksam orijinallerini alıyorum; tercihimi Türkiye'de üretilen, yerli çizerlerin çizgiromanlarından yana kullanıyorum. Bu sebeple standart bir harcamam sözkonusu değil. Yıllık harcamayı aya bölersek 40 TL'yi aşmaz. Türkiye'de de seri üretilen düzenli yayınlar olsa şu anki imkanlarım ile 100'e kadar çıkarım.

grreenman

Çeviri & Balonlama
29 Eki 2009
287
452
Merhaba,

Bir yılı baz aldığımızda , çıkan çizgi roman çeşitliliğine de bakacak olursak - daha da çoğalır inşallah - takip ettiğimiz çizgi romanlarda en az bir kaç çeşitse ve bir de düzensiz yayınlansa da kesinlikle kaçırılmaması gereken çizgi romanları da dikkate aldığımızda kesinlikle 400 TL'den fazla oluyor. Bu açıdan çalışıyor olduğuma ve düzenli bir gelirim olduğuna seviniyorum gerçekten.

pandora1972

Süper Üye
1 Ağu 2012
2,228
4,894
Benim sabit takip ettiklerim
sahaflardan aldıklarım ve
a bu neymiş deyip aldıklarımla değişiyor.
Sabit bir rakamım yok ama mizah dergisi almıyorum.
Ama toplamda normal kitaplara da harcadıklarımla çok diyebilirim.

m.ismail

Yeni Üye
19 Kas 2012
7
5
önceden evim çizgiroman satan kitabevlerine yakındı.yılda dörtyüzü aşan çizgiroman alıyordum.ama artık evim merkezde değil.gidip almıyorum.birde maddi güç meselesi.gönlüm tekslerin hepsini almak ister ama param yetmez.öğrenciyim.gerçi buda bahane sigaraya ayda ikiyüzlira veriyoruz çizgiromana vermiyoruz.demek sigara çizgiromandan daha çok seviyorum.geçinen asgari ücretle nasıl geçiniyorsa çizgiroman alan adamda alır.ama almıyoruz artık.

grifit

Aktif Üye
21 Ağu 2011
271
332
200-300tl gibi birşey. seçici okurum. YKY'nin Frankofonlarını(retkit hariç) ne olursa olsun alırım. seçmeden aldığım ve pişman olduğum tek çr arkabahçe'nin heavy metal'leri. Bu kadar kötü bir heavy metal olamaz. hikayeler yarım yamalak zaten.
Kısacası frankofonlara gidiyor para. onlarda az ve uzun aralıklarla basıldığı için, az para gidiyor.

symser

Yeni Üye
18 Mar 2014
8
15
Valla sevgilimle görüşmüyorum çizgi roman alıyorum. Bazen o konuma gelebiliyorum :9

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
81
195
denizci
Sanırım 400 civarı; onu işaretledim, konu para değil; zaman, forumdaki eserleri bile okuyacak vakit bulamıyorum, hep "İleride okuyacağım" diyorum, ciddi boyutta eskici olduğum için; yeni çizgi roman hiç olmasa bile, ömrüm boyunca yetecek eski eser forumda var, ancak zaman bulup yeni eserleri mutlaka okumak lazım, içlerinde çok ciddi çizgi romanlar olduğu da kesin.

Makinist16000

Kıdemli Üye
8 Eyl 2010
123
222
Bursa / Osmangazi
Şehrim olan bursa da kitap fuarının ciddi takipçisiyim . Mizah dergilerinden uykusuz ve penguenin bende olmayan ciltlerini satın alırım . Yanında yeni çıkan çizgiromanlara göz atarım . Çizgisini beğendiğim eserleri sevsem de her nedense renkli basılan Marvel baskıları hiç ilgimi çekmedi . Frankafonlardan bir kaç kitap ve Fumetti türü eserlerden Julia ve Ken Parker arşivimdeki eksikleri giderdim . Bu kitap fuarında mizah dergileri haricinde yaklaşık 200 tl civarında harcadım . Sahaflar ve kitapçılarla birlikte yılda yaklaşık 500 tl harcıyorum herhalde .

MehmetMAH

Süper Üye
28 May 2013
37
168
gaziantep
Seçtiğim şık "Harcamıyorum, sadece eski kitap alıyorum yada netten indiriyorum."
Eğer ikinci eli alımlarımlarımızı dahil edersek yıllık 300 ü geçiyorum

Çoğunlukla japon mangaları ingilizce olarak takib ediyorum .(online olarak) tabletimden okuyorum.Kağıt tadına en yakın oluyor.
Amerikan çizgi romanları torrentten topluca indiriyorum yavaş yavaş okuyorum.
İnternetteki gittigidiyor vb sitelerden sahafları takib ediyorum sevdiğim bir seri set halinde ve makul fiyatta ise alıyorum. (internette okuma imkanım olsada alıyorum)
çizimlerini çok beğendiğim bir seri ise online sahaflarda bulursam almaya çalışıyorum.

sıfır hiç almıyorum diyebilirim bir kere d&r de niyetlendim fiyat etiketini görüp geri koydum. :( Ama bu fiyat tartışmalarında hem okuyucu hem yayın evi haklı.
Tamamen yerli çizgi romansa yerli çizerse işler değişir ,beğenmesem bile almaya çalışırım Türk çizgi romancı ise paraya kıyarım.Deli balta cildlerini sahaftan bulup almıştım
Mizah dergisi okumuyorum

Futurama

Kıdemli Üye
8 Eki 2013
126
276
Ben ve kuzenim çizgi roman okuruyoruz. 15'imde olmama rağmen iki kişi rahat aylık 1-2 çizgi roman alıyoruz.Eskişehirde olduuğumdan şanslıyım ki Şehir ve Ben var.Geçen gün Deadpool(22 tl) ve Yürüyen ölüler 13(18 tl) ciltlerini 30 liraya almıştım.

toxine

Onursal Üye
11 Mar 2013
1,050
3,480
Tespit edilemedi
Ben çrye yılda kaç lira harcarım bilmiyorum. Tahmin etmek zor. 40-120 TL arasını seçtim. Geçen 110TL'ye 7 çr aldım. Aslında bu paraya 20 tane almak gerekir. Fiyatlar çok tuzlu. Üstelik 60TL gibi indirimli haliyle bile..

Fiyatlar dışında format olarak çrlerin 14x20 cm olması veya fransız çrlerin 16x24 cm olması rahatsız ediyor beni.

Fumettiler orijinal gibi 16x21 cm olarak basılsa daha iyi olur. Sanırım 14x20 cm veya 15x21 cm türkçeleri.

Fransız çrler 22x29 cm ve ona görede detaylı çizimler var. 16x24 cm basılması okumayı zorlaştırıyor. Bari 18 × 26 cm olsa. Sayfaların yarım açılması da ayrı mesele.

American çrler standartı sanırım 18x26 cm civarı. Türkçeleri yine 14x20 cm civarı.

Çrlerin orijinaline uygun basılmasından yanayım. Fiyatlar bu kadar yüksek olacaksa hem orijinal boyutlarda hemde kuşe basılmasını isterim.