Çizgi Bilim - Matematik

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
544
10,011
Evrendeki tek geçerli dil hiç kuşkusuz Matematik...
Nedense ülkemizde bir türlü kanıksanamayan ve bir türlü başarı sağlanamayan bu dilin, binlerce yıllık geçmişi söz konusu ve halen gelişmeye/zenginleşmeye devam ediyor.
Bu kitap Matematik dilinin inanılmaz evrimini anlatıyor.

Sn. @balkan 'ın önceden tanıttığı "introducing a graphic guide serisi"'nde Türkçe'ye kazandırılan eserlere ne zamandır başlamayı planlıyordum. Matematik ile başlamak nedense en güzel seçim olarak gözüktü. Seride yer alan Türkçe eserleri buradan görüntüleyebilirsiniz

th3melemsh274ci7g.jpg

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
590
3,259
Evrendeki tek geçerli dil hiç kuşkusuz Matematik...
Nedense ülkemizde bir türlü kanıksanamayan ve bir türlü başarı sağlanamayan bu dilin, binlerce yıllık geçmişi söz konusu ve halen gelişmeye/zenginleşmeye devam ediyor.

th3melemsh274ci7g.jpg

Çok önemli bir konuya değindiğiniz için çok teşekkür ederim sn @cagan73

Ben de dahil pek çoğumuz matematik in ekonomi alanının dışında kesinlikle aklımıza gelemiyecek yerlerde karşımıza çıkmasına hayret edebiliyoruz / şaşırabiliyoruz
Örneğin filmin olay örgüsünde ve kurgusunda ne alaka diyebileceğimiz matematik in olmazsa olmazı olduğunu yıllar sonra fark edebildim.
Filmin başarılı ve izlenebilir olmasının temelinde matematik yatıyor desem pek inanılası gelmeyebilir çoğumuza ve bunun gerçek olduğunun farkına ben çok sonraları vardım

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,483
9,157
Matematik konulu eserler , diğer bilim dallarında olduğu gibi hep ilgimi çekmiştir , özellikle grafik anlatım da söz konusuysa . Sn. @balkan 'ın ingilizce paylaştığı bu konudaki kitap gibi , Sn. @cagan73 tarafından yapılan paylaşımı da hemen arşivime dahil ettim. Matematikle ilgili bir çok alan var kuşkusuz . Ama , bu mesajımda @kemalettin dostun değindiği konuyu önemli buldum. Kendisi, '' film '' konusu üzerinden verdiği örnekle , aslında bir bakıma matematik - sanat konuları arasındaki ilişkiye dikkat çekmiş. Yazmak istediğim , öncelikle akla gelen , günümüzde artık matematiksel denklemlerin bilgisayar aracılığıyla elde edilen geometrik desenler değil . Aslında bu yolla elde edilen sonuçlar oldukça şaşırtıcı ama ben tarihi süreç boyunca , '' matematik - sanat '' ilişkisine değinmek istiyorum. Dikkat edilecek olursa , sanatın yüzyıllar boyunca süren gelişmelerle günümüzde geldiği nokta için , artık daha soyut eserlerin arttığını söyleyebiliriz. Bu durumun en açık göstergesi , arada bir yayınlanan '' Dünyanın En Pahalı Tabloları '' çizelgesi. Listenin en başında , hala sahte olup olmadığı tartışılan Da Vinci'nin '' Salvator Mundi '' tablosu varken , hemen ardından gelen tablo , Cezanne , Rembrandt , Raphael ya da örneğin bir Picasso tablosu değil !! 2 numarada bol sıfırlı fiyatıyla Willem de Kooning tablosu bulunuyor. Tablo belki , sanata uzak , soyut çalışmalarla hiç ilgilenmeyen insanların , çöpte görseler almayacakları bir '' soyut - ekspresyonist '' tablo , sanatçının '' İnterchange '' isimli tablosu . Sanat , günümüze gelinceye değin daha soyut hale gelirken matematik de tıpkı sanat gibi soyutlaştı , daha da soyutlaşacak gibi görünüyor bu gidişle ! ( Aynı durumu heykel gibi sanatın farklı dallarında gözlemlemek mümkün. ) Artık , matematik alanında , soyut bakışın geçerli olduğu '' bulanık mantık '' geçerli . Leibniz ile temelleri atılan ikili sayma sistemi , baş döndürücü gelişmelerle , daha da '' felsefi '' alanlara açılmayı sürdürmekte ! Yani , Sn. @kemalettin 'in mesajı ile değindiği matematiğin farklı alanlarla ilişkisi , örneğin sanat alanında tarihi süreçte görülen paralel gelişme ile de gözler önünde ! Bu güzel eseri paylaştığı için Sn. @cagan73 'e ve de beğenileriyle , düşünceleriyle katkı sunan başta @kemalettin olmak üzere dostlara teşekkür ediyorum.

Son düzenleme: