Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
"Havalardan mıdır, nedir, üzerinize afiyet grip gibi, lumbago gibi acayip bir şey oldu. Yüzünü görmüyoruz, sesini duymuyoruz. Para birimimiz hala "Lira" ama tek başına ne işe yaradığını, valla biz de bilmiyoruz. Ne olduğuna gelince , bu biraz da alış-veriş ettiğiniz yere bağlı.
Eczanede para üstü verilirken aspirin oluyor. Mahalle bakkalında çiklet olarak avucunuza konuyor... Kadın giyim eşyası satanlarda iğne-iplik... Bakıyorsunuz nalburda, takunya çivisi olarak karşınıza çıkıyor bizim teklik... Yol kenarındaki büfede kibrit görünürmünü alıyor... Lokantada, garsona kalıyor. Hele 25'liklerle , 50'liklerimize, antik çağdan kaldığını sanan turistler bayılıyor. Uzun lafın kısası, piyasada para etmeyen her şey, para üstü olarak verilirken "Türk Lirası" sayılıyor! Liramıza ne olduğunu siz düşünüp karar verin artık."
Bu satırlar "Liramıza ne oldu?" başlıklı yazıdan...
Vargı : Hani soruluyor yazıda "Liramıza ne olduğunu siz düşünüp karar verin artık."
Ben "Liramıza ne oldu"ğuna yanıt vereyim...
Bu gün Cuma , eee… ne olmuş? , diye sormayın. Tümcemi bitireyim. Bugün cuma , Bu gün Fındıkzade'de pazar günü... Gittim. Çeri domatesin kilosunu alınca 266 TL veriyorsunuz. Biber bir kilo alırsanız karşılığında 255 TL veriyorsunuz... Eskiden marul göbekli olur kıvırcığa burun kıvıran siz misiniz , bu gün kıvırcık size burun kıvırıyor iyi bir kıvırcık mı almak istiyorsunuz 80-130 TL veriyorsunuz. Miktar bakımından maydanoza özenen semizotunun demeti 50-100 TL .. Bileğim kadar kalınlığındaki pazının demeti 100 TL... Kabağın kilosu 100-120 TL. Salatalığın kilosu 80-120 TL. (Aldım sanmayın şöyle baktım ) karpuzun kilosu (dilim şeklinde satılıyor artık. Türkiye'de bunu da gördük) 125 TL (böyle yazıyor ama 125 TL ye bir kilo karpuz alıp yediğinizi sanmayın. Çünkü piyasadaki karpuzların bir kilosunda abartısız ancak 300 gram karpuz çıkar , gerisi 1-1,5 cm kalınlığında kabuğu var) Yukarıda domatesin kilosu çeri olunca 266 demiştim ancak salkım domatesin kilosu 120-130 TL … İşte bunun 1,5 aydır Dünyanın en büyük silahlarına sahip ABD ve İsrail Dinci Faşist Emperyalistleri bombalıyor... Orada domates 16 TL yanlış anlamayasınız diye yazı ile de yazayım (onaltı lira)...
Mevsimi değil diyen çıkmasın sakın... Mevsiminde geçen yaz kaçınız karpuz yedi (yiyen kaç kez yedi) , kaçınız tanesi 100-120 TL ye gelen ayvayı yedi, kaçınız kiraz yedi..?...
Şimdi anladınız mı , Türk Lirasına ne olduğunu... 25 kuruş tarih oldu, 1 lira bile tarih oldu... En büyük paramızla bir kilo domates bile alamıyorsunuz...