Bu hangi çizgi roman?

zamanıntozu

Yeni Üye
23 Ağu 2012
39
387
Merhaba arkadaşlar. Konuyu umarım doğru bölümde açmışımdır.

Şu sıra Geçmiş Bahar Mimozaları dizisini seyrediyorum. Dizinin 3. bölümünde çocuğun biri çizgi roman okuyor. Fakat kapağı görünmüyor. Sadece sayfadan bir kesit var. Görüntüye bakınca Humeyni'yi andıran bir karakter görünüyor. Sizce bu hangi çizgi roman?

Son düzenleme:

wolverine

Yeni Üye
27 Mar 2009
134
496
Geminiye sordum ve bu cevabı verdi.

Türkiye'de bir gazetede yayınlanan ve İran lideri Humeyni'nin hayatını anlatan meşhur çizgi roman, 1970'lerin sonunda Tercüman Gazetesi'nde tefrika edilen "İmam Humeyni" (veya bazı kaynaklarda geçtiği haliyle "Humeyni'nin Hayatı") adlı eserdir.

Bu çizgi romanla ilgili öne çıkan detaylar şunlardır:

• Dönemi: 1979 İran İslam Devrimi'nin hemen öncesinde ve sonrasında, Türkiye'de İran'daki gelişmelere olan ilginin zirve yaptığı bir dönemde yayınlanmıştır.
  • İçeriği: Humeyni'nin çocukluğundan başlayarak eğitimini, sürgün yıllarını (özellikle Bursa ve Necef yıllarını) ve Şah rejimine karşı verdiği mücadeleyi konu alır.
  • Formatı: Gazetenin arka sayfalarında veya iç sayfalarında günlük bantlar ya da yarım sayfa şeklinde tefrika edilmiştir.
O dönemde Tercüman Gazetesi, bu tarz biyografik ve tarihi çizgi romanlara (tefrikalara) sıkça yer vermesiyle bilinirdi.

hemre

Yeni Üye
16 Eyl 2023
12
68
Yanılmıyorsam, bu çizgi roman, Milliyet Yayınlarının 1980'lerin başında yayınladığı Abdülcanbaz külliyatına ait. Kaçıncı sayı tam hatırlamıyorum ama macerayı hatırlıyorum. O kitapdaki ikinci macera, adı "Dumancı". Konusu da Dumancı karakteri hippi bir arkadaşı sayesinde, uluslararası bir komplodan haberdar oluyor. Rıza Şah pehlevi aslında ölmüyor, C.I.A. tarafından öldü gösteriliyor ve estetik ameliyatla yüzü değiştiriliyor, Amaç kimse fark etmeden onu Humeyni olarak değiştirmek. Bu vesile ile Turhan Selçuk'u da tekrar analım.

zamanıntozu

Yeni Üye
23 Ağu 2012
39
387
Yanılmıyorsam, bu çizgi roman, Milliyet Yayınlarının 1980'lerin başında yayınladığı Abdülcanbaz külliyatına ait. Kaçıncı sayı tam hatırlamıyorum ama macerayı hatırlıyorum. O kitapdaki ikinci macera, adı "Dumancı". Konusu da Dumancı karakteri hippi bir arkadaşı sayesinde, uluslararası bir komplodan haberdar oluyor. Rıza Şah pehlevi aslında ölmüyor, C.I.A. tarafından öldü gösteriliyor ve estetik ameliyatla yüzü değiştiriliyor, Amaç kimse fark etmeden onu Humeyni olarak değiştirmek. Bu vesile ile Turhan Selçuk'u da tekrar analım.

Çok teşekkürler hocam. İlgili çizgi romanı sayenizde buldum. Abdülcanbaz Külliyatı 12 - Seyahat-ı Foncistan'mış çizgi romanın adı. Aşağıya kapak ve ilgili sayfanın resimlerini ekliyorum.

Son düzenleme: