Bozkırlardaki Aydınlanma Köy Enstitüleri

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,292
144,905
Köy Enstitüleri aslında muazzam bir proğram modeliymiş. Sadece köyde okuma ve yazma değil, bilümum köyle alakalı her türlü faaliyetin icra edilmesi maksadıyla uygulamaya sokulmuş.

Şimdilerde böyle bir program tekrar hayata geçirilme imkanı olurmu?

Şehirden köye dönüş projesi ile yeni bir atak yapılabilirmi?

Köylerde tarım ve hayvancılık sektörü yeniden gözden geçirilse tutarmı?

Tutar hepside olur ama, artık biz toplum olarakta cici mama çocugu olduk, yogurdu, sütü, yumurtayı bilümum aldığımız her şeyi marketten alıyoruz.

Kaçımız evde yoğurt mayalıyor, sütü kaynatıp bakterisini öldürüyor.

Kaçımız folluktan yumurta alıp kırıp yiyor.

Köyde yaşayanlar bile yapmıyor artık.

Nerden nereye geldim ben ya.

Sağolasın cengizim.

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,652
22,795
Adana
Aslinda bozkirlarin aydinlanmasini pek istemedikleri için, kisa sürede geri kapatmişlar köy enstitülerini. Eğer devam ettirilmiş olsalardi, ülkemizin şu andaki eğitim noksanliği tamamen ortadan kalkmiş, insanlari bilinçli birer birey haline gelmiş olurdu. Maalesef her güzel şey gibi, bunu da çok görmüşler milletimize... Paylaşiminiz için çok teşekkürler sevgili cengiz üstadim...

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,742
45,493
denize sıfır
İstanbul'dan bir mimar ile çalışıyoruz 22 yaşındaki oğlu gezmeye gelmiş birlikte geldiler bizim atölyede 2 kaz var çocuk bunlar ne hayvanı diye sormuştu.
Eminim eşek inek falanda görmemiştir.:)

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,292
144,905
Geçen hafta içerisinde bizim kütüphanede bol fotograflı köy enstitüleri hakkında bi kitaba rastlamıştım. Alıp tarayayım dedim, sonra boşver polemik çıkar diye almamıştım.

Kışın nasipse bol bol Türkiye ile alakalı kütüphanedeki görseli bol olan her eseri tarıyacağım. Öyle muazzam çizgi dışındada olmazsa olmaz kitaplar varki bazen ben bile şaşırıyorum.

Bugün yaklaşık 3 saatimi geçirdim ve sadece dergilerle haşır neşir oldum. İlk etapta içinde çizgi roman ve çizgi olanları aldım, almaya başladım.

Geçen yıllarda Tarım Bakanlığının her köye bir Ziraat Teknisyeni projesini izlemiştim bayda bi heyacanlanmıştım.

Ama nerde o zaman heyecanlanmakla kalmışım. Boş boş boş çıktı.

Her ne olursa olsun bir an önce Köye Dönüş neye mal olursa olsun uygulanmalı.

Üretemeyen ve tüketen toplum olmaktan sıyrılmamız lazım.

Tekrar teşekkürler kardeşim.

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,725
26,278
ordu-turkey
Cumhuriyetin belki en büyük projesi bu projedir.Eğer gerektiği gibi değeri anlaşılsa inanın bugün bile hemen uygulanması gerekir ki rahmetli ecevit köy-kent diye buna benzer bir fikir ortaya atmıştı.Üretmeyen toplum köle olur.Bugün bu ülkenin gittiği yol orasıdır.

bes5uc3

Süper Üye
11 Ara 2011
972
2,003
Kırşehirli
Gerçekten çok dramatik ve yürek yakan bir konu. Köy enstitüleri kapatılırken avuçlar patlarcasına alkışlanıyordu. tuhaf olan bu...

Her şey yerinde ve zamanında güzeldi. Vebali bu şer odaklarının boynuna. Artık devran değişti. Eğitim teknileri ve teknolojileri de değişti. Eğitime ulaşma şeklide çok değişti.

Ama her yürekli ve yerinde atılmış adımlara bir örnek teşkil etmesi bağlamında, zamanımıza ve gelecekteki vaki bu tür olumlu teşebbüslerin sonunun böyle olmaması için kulaklara küpe bir kara mizah...

Teşekürler üstad....