Bozdoğan

Şükrü

Çeviri & Balonlama
16 Şub 2011
1,286
2,179
Far Far A Way
Bozdoğan, Ege Bölgesi'nde Aydın ilinin bir ilçesidir. Konum olarak Nazilli İlçesinin güneybatısında Nazilliye 30 km mesafededir. Halkı zengindir.
İlçeye ait bir belde kırk dört tane de köy bulunmaktadır.İlçede Adnan Menderes Üniversitesi'ne bağlı Bozdoğan Meslek Yüksekokul'u da vadır.

Tarih

Bozdoğan, ismini Adana'nın Çukurova bölgesinde yaşayan "Bozdoğan Aşireti"nden almıştır.Bu aşiret zamanında Çukurova ve çevresine yerleşen Avşar aşiretlerinden biridir.Daha sonra bazı mensupları Ege'ye, Aydın ve çevresine gönderildi.Bu yöreye gelen Bozdoğan Aşireti mensupları aşiretlerinin isimlerini verdikleri bir yerleşim yeri kurdu ve Aydınoğulları beyliği içinde yaşantılarına devam ettiler.Aydınoğulları beyliği, yıkıldıktan sonra Karamanoğulları ile kültürel ilişkiler içerisinde olduğundan(ikiside Avşar beyliği) işbirliği yaptığı için büyük bir kısmı Balkanlar'a göç ettirildi.Bu göçerlerin arasında çok miktarda Bozdoğanlıda vardı.Öyleki bu gün hala Balkanlar'da "Bozdoğan" isimli türküler vardır.

Nüfus


İlçenin nüfusu, 2007 ADNKS'ye göre 36.463'tür. Bunun 9277'si ilçe merkezinde, 27.186'sı ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır. Nüfus İlçe merkezine bağlı 1 belde(Yazıkent), 44 köy ve merkezdeki Cumhuriyet, Hisar, Hıdır Baba, Çarşı, Yenice, Yenimahalle, Akçay, Sanayi ve Eymir Mahallelerinde yaşamaktadır.

breax6sxthskamrvm.png
 
Son düzenleme:
Üst