Biz "çizgiromansever"iz

balkatan

Onursal Üye
5 Tem 2009
1,005
5,015
Çizgiroman üzerine dönen bu çıkar çatışmalarını gördükçe, çizgiromandan da soğuyor insan.
...
Yıllarca harcama kalemimizin hep en üstünde yeraldı çizgiroman, Önce cep harçlığından başlayıp maaşa kadar dönüşen bir yol izledi, çizgiromana verdiğimiz para.
Her hafta başı koştuk bayilere defalarca, sorduk "geldi mi?" diye, ailemizden birileri gibiydi, bayideki amcalar,
Ayıplandığımız için sandık köşelerinde, arka odalarda, poşetlerde sakladık yıllarca. Okurken ders kitabının içine gizledik, teneffüslerde gizli gizli değiş tokuş yaptık.
Her birimiz bir kahramandık oyunlarda, çizgiromanlarda okuduğumuz espriler, olaylara getirilen çözümler, hayallerimizi genişletir, renk katardı.
Ama büyüklerimiz bunu görmezdi, çünkü önyargılıydılar;
"Çizgiromanlar okuma tembelliğini körükler, çocuğun gelişimini olumsuz etkiler"
Evde yer açma gereği hissedildiğinde ilk bizim çizgiromanlar uzaklaştırılırdı, çöpe, sobaya, komşu çocuğuna.
Sesimizi çıkaramazdık, çünkü toplumun çoğunluğunca horgörülen bir işi yapıyorduk.
Yıllarca sürdü bu baskı.
...
Ancak yeni yeni forumlarda, kendimiz gibileri görüp yalnız olmadığımızı anlayabiliyoruz.
Forumlar sayesinde:
Çizgiroman sevgimizden, hayallerimizden, beğenilerimizden bahsedebiliyoruz.
Çizgiromanın bir sanat dalı olduğunu, utanılacak birşey olmadığını söyleyebiliyoruz.
" 7 den 70 e herkesin mecmuası" sözü daha yeni gerçeğe dönüşebiliyor,
Yıllar önce çıkıpta göremediğimiz nice yayınları görüyor, kahramanları tanıyoruz.
Kahraman fanları oluşturabiliyoruz
Yeni çıkan yayınlar, çıkacak yayınlar tanıtılıp reklamı yapılabiliyor.
Artık büyük bir kitapçıda "çizgiroman reyonu" olabiliyor, çekinmeden gidip karıştırabiliyoruz, niçin yenilerinin getirilmediğini sorabiliyoruz.
...
Ancak kendisine çizgiromansever diyen;
Birileri çıkıyor, forumlar sayesinde oluşturulmuş bu ortamı paraya çevirmeğe çalışıyor. Amenna, ama forum üyelerine, müstakbel müşterilerine tepeden bakıyor, hor görüyor.
Birileri çıkıyor, kendine vazife biçiyor, önce tarafları birbirine düşürüyor sonra barış elçiliğine soyunuyor, ileride kaymağını yiyebileceği bir makam mevki oluşturmağa çalışıyor,
Birileri çıkıyor, 10 yıllardır 3. kez, 5.kez tamamlamağa çalıştığımız serilerini allayıp pullayıp tekrar bize satmağa çalışıyor, döktüğümüz para yetmezmiş gibi.
Birileri çıkıyor, kendi çizgiromanlarını VİP, Süper Üye maskesi altında saklayıp diğerlerininkini de utanmadan içediyor.
Birileri çıkıyor, kimine tam kimine yarı fiyatına çizgiroman satıyor. dağıtıcı sömürüsüyle uğraşmıyor, okuyucuya bindiriyor..
Birileri çıkıyor, tekel oluşturup iki katı fiyat biçerek çizgiroman sevenleri sömürüyor.
Birileri çıkıyor, ellerindeki 30-40 senelik çizgiromanların kolleksiyon değerinin giderek azaldığını düşünüyor, yeni yayınları, yayın haklarını bahane ederek tehditler savuruyor.
Birileri çıkıyor, çizgiroman severi gaz pompası, yiyici, asalak diye nitelendiriyor.
...
Ne farkınız var.
Çizgiroman okurken yakalayıp elimizden alan, "serseri mi olacaksın, dersine çalış" diyen büyüklerimizden(?),
Yıllar zarfında biz değiştik, çizgiroman sevgimizden utanmamayı öğrendik.
Yıllarca dünyanın parasını yatırıp da köşelerde sakladığımız çizgiromanlarımızı paylaşmayı, üzerine sohbet etmeyi, sevgimizi yaymayı amaç edindik.
Ama sizler hala aynısınız. Hala yasaklamalar, hala çıkar elde etmeğe çalışmalar, hala horlamalar, hakaretler, önyargılar.
...
Ticaret böyledir.
On kişi bakar, parası olan, parası olup da erişebilen alır, kimin ne zaman parası olacağı, kimin ne zaman erişebileceği, değişken koşullardır.
Kesinlikle horgörmeyi, küçümsemeyi gerektirmez. Durumu objektif değerlendiremeyip te kendi çıkarları açısından bakanlar ancak seviyelerini ortaya koyarlar.
...
Dedim ya biz "çizgiromansever"iz.
Çünkü,
"Sen almazsan, ben almazsam, nasıl çıkar çizgiroman aydınlığa."

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,445
83,075
hiçbiryerde :)
muhteşem bir yazı,
imzamı atıyorum,
çok çok güzel ifade etmişsiniz,
sayın betonkol son olaylardan sonra
ben de soğuduğumu düşündüm,vs vs vs...
tekrar söylüyorum her cümlesini yaşadım diyebilirim...

sandokan

Süper Üye
25 Ocak 2010
3,286
2,842
Almanya-Hameln
Sayin betonkol düsüncelerinize aynen katiliyorum.
Bu son hafta icimden hic cr okumak gelmedi.
Okuyamadimda. Bütün bunlarin bir an önce
gecmesini umuyorum. Tekrar cizgi romanlari
zevk alarak okuyabilecegimiz günlerin
gelmesi umuduyla. Bu arada sitemize sahip
cikalim. Cünkü bu siteden bir tane daha yok.
Sitede emegi gecen tüm arkadaslarimiza tekrar
emeklerinden dolayi tesekkür ederim.

savok

Admin
30 Eki 2009
20,037
87,238
Kasımpaşa
"Hayır, ben yazdım"
demek istiyorum.
Bu yazıyı benden önce birisinin yazmasına katlanamam.
Sonra durup dururken nereden çıktı böylesine güzel bir yazı yazmak?
Aslında bir sürü daha ironi yapmak istiyorum ama..
Günün keyfi bu oldu..
Sağolunuz.
Bir çizgi romansever.

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,943
146,432
Hepimizin ortak düşüncesine yazıya dökmüşsün...
Güzel yazı,teşekkür ve tebrik ederim

samuray64

Süper Üye
17 Eyl 2009
952
2,025
28:58 E - 41:01 N
yazı çok güzel olmuş kardeşim.
çizgi roman severlerin manifestosu diyebilirim,
ki şu dibi olmayan net ortamında
hatıralar da kalıcak bir yazı, bir konçerto, bir tablo gibi.
eline sağlık.

12 Şub 2010
15,002
549,139
Kalemine, klavyene , yüreğine sağlık betonkol
Sevgili yeryüzü ve sandokan'dan farklı davrandım ama
Çizgi romandan soğumadım, aklıma bile gelmedi
Elimin altında olan ve seyahat, iş, yorgunluk v.s. nedeniyle okuyamadığım bir çizgi romanı ikinci kez okudum
Kesmedi yarım kalmış Kızılmaskenin bir macerasını daha taradım
" Ohhhh, çizgi roman varmış " dedim
İyi geldi

samuray64

Süper Üye
17 Eyl 2009
952
2,025
Not :

6 ay önce evi taşıdım, taşımaya gelen arkadaşlar biri,
kütüphanemde ki çr leri paketliyor, yaşı 40 civarı,
paket yaparken dedi ki,
'ben bunları çocukken okurdum, ama biliyormusun abi,
dostluğu yardımlaşmayı hep bunlardan öğrendim'.

ccahitkar

Onursal Üye
30 Eki 2010
4,801
2,733
metu
Dostum ne kadar güzel yazmışsın,yazını okuyunca Niğde de Büyük sinemanın önünde Çizgi romanı Kitap diyerek sattığımız ve deyiş tokuş yaptığımız günler aklıma geldi.Akşamları okurken gizli gizli maceraların olağanüstü akıcılığı bizi alıp götürüdü başka diyarlara.O zamanlar para veridik ama çok mu azmı bilemiyorum.Fakat bildiğim tek şey çok çizgi roman okuduk.Aslında aileler çocuklarının okul hayatını etkiler diye çizgi romanı yasaklasalarda ,çizgi roman okuyan çocukların daha zeki olduğunu ve sonraki yıllarda nerelere geldiğinine herkes şahit oldu.
Yıllar geçti bilgisayarın klavyesi ile ekranının arasında sıkılıp vakit geçirmeye çalışırken Çizgi diyarını keşfettim.Ne kadar mutlu oldum bilemezsiniz.Tekrar Çizgi roman satın almaya diyar ile başladım desem yalan olmaz.İçtenlikle özverili bir şeyler yapan arkadaşların bu şevkini kimsenin kırmaya hakkı yok.Yazınız için çok teşekkür ediyorum sevgili dostum.
:):)

Son düzenleme:

kartal

Onursal Üye
17 Şub 2011
4,326
4,705
Hayatımda ilk kez,hiç görmediğim bir kişiden soğudum ve nefret ettim.Hiç görmediği ve tanımadığı birçok kişiye-buna tabii ki ben de dahilim- fütursuzca hakaret eden ve sonrasında da işi pişkinliğe vuran bu zatın ismi ömrümce aklımdan çıkmayacak,yaşadığım sürece ondan nefret edeceğim.

Mehmet Ali

Süper Üye
1 May 2009
3,202
56,142
TAM 35
Biz çizgi romanseveriz
Yayın evlerinin ne istediğimizi ne beklediğimizi bilmediği,daha ucuza daha çok nasıl satabilirimin hesabının yapılmadığı, dağıtımcının insafına bırakılmış, İstanbuldan başka yerde görerek, koklayarak ,sayfalarını karıştırarak çizgi roman alma şansı nerede ise sıfır olan zavallılarız evet biz çizgi roman severiz.

kemancı

Yeni Üye
14 Kas 2011
19
40
Çok sıkıntılı bi anımda bunalımda olduğumda bu siteyi farkettim .Bi şekilde kafamı dağıtmam beni yormayacak sıkmayacak meşguliyet bulmalıydım . Belki inanmayacaksınız ama hayata yeniden döndüm 30 sene önceki çizgi romanlarıma kavuştum. Nasılda özlemişim bütün kahramanları maceralarını. Milyar verseler tarif edemem bu mutluluğu. Bulduğum yeniden okuduğum teksasları swingleri.Bulunduğum yerde satan bayi yok artık. Para bile geçer akçe değil . Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler. Ne olur bu mutluluğa son vermeyin.

Mehmet Ali

Süper Üye
1 May 2009
3,202
56,142
TAM 35
Çok sıkıntılı bi anımda bunalımda olduğumda bu siteyi farkettim .Bi şekilde kafamı dağıtmam beni yormayacak sıkmayacak meşguliyet bulmalıydım . Belki inanmayacaksınız ama hayata yeniden döndüm 30 sene önceki çizgi romanlarıma kavuştum. Nasılda özlemişim bütün kahramanları maceralarını. Milyar verseler tarif edemem bu mutluluğu. Bulduğum yeniden okuduğum teksasları swingleri.Bulunduğum yerde satan bayi yok artık. Para bile geçer akçe değil . Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler. Ne olur bu mutluluğa son vermeyin.

Sevgili dostum öncelikle beğenmene sevindim.Ama birilerine kalsa o 30 senelik kitapları bile koydurmayacaklar neredeyse.Haklılar tabii hemen mahallemizin köşesindeki bakkalda bile bulup satın almak mümkünken siteye koymak hiç olur mu?

kemancı

Yeni Üye
14 Kas 2011
19
40
Bulabilsem yine para verecem .Lakin sarraflar dışında pek satılmıyo sanırım. Kitaba verdiğim paraya asla acımam.Gönüllü fedakar insanlar bir araya gelmiş .Önümüze kadar teknolojinin nimetlerini sermiş. Bizede Allah razı olsun diyerek okumak düşmüş. Ne olur sanki pişmiş aşa su katılmasa . Hangi devirde yaşıyoruz. Devir teknoloji devri insanlar faydalansa kötümü. Para hırsı çıktı mertlik bozuldu

samuray64

Süper Üye
17 Eyl 2009
952
2,025
paylaşım için mutlaka bir forum gerekmez.
dünyada kullanılan toreent dc++ gibi programlar var.
üstelik link ölü yenileyelim derdi de yok.
burası kapanmaz ama Allah korusun bir şey olursa,
kimse gitmez bir yerlere.
su akar yolunu bulur.

12 Şub 2010
15,002
549,139

Sevgili kemancı;
Ne kadar anlatsak da kimileri anlamak istemiyor
Yayınevlerinin kazancında gözümüz yok, Allah onları milyarder yapsın bize çizgi roman ürettikleri için
Ama bizim dediğimiz de bu
Anadolunun yüzde doksandokuzunda çizgi roman satan yer yok
Paran da olsa alamıyorsun
Çok az ÇR sever internetten alıyor veya sipariş veriyor veya İstanbul'a geldiğinde alabiliyor
Forumlardan Allah razı olsun, sayelerinde en ücra yerlerde ÇR okunmaya başlandı

Bu sayede yayınevlerine potansiyel ÇR alıcısı kazandırıldı

İnanın, çok kişi aslında aman aman okuma isteği olmadığı çizgi romanları bile, süresi dolunca paylaşırım ve forumdaki seriye katkıda bulunurum düşüncesiyle satın alıyor, bu da yayınevlerine bir katkı değil midir?

Forumda paylaşılan ÇR ların paylaşan kişiye veya forumlara bir kuruşluk maddi katkısı yoktur,
Aksine emek, zaman ve maddi gideri gerektirmektedir.Ancak bugüne kadar paylaşım yapan bir tek kişi dahi bundan şikayetçi olmamıştır, çünkü bu bir gönül işidir

Çizgi roman okumak için kula kulluk edilmez gibi ve benzeri çok güzel sözleri her gün sayfalarda okuyoruz

Şahsen ben, çizgi diyarı ile tanıştığımda isimlerini dahi bilmediğim insanların karşılıksız paylaşım yaptıklarına şahit olduğumda önceleri inanamamıştım, acaba işin altında başka bir şey var mı diye düşündüğümü itiraf ediyorum

Sonra bu paylaşım yapan her bir arkadaşın çizgi romanlardaki kahramanlar gibi olduklarını, karşılık beklemediklerini gördüm

Ben kolay kolay sinirlenmem, sakin bir yaradılışım vardır
Ama hazmedemiyorum bir türlü

" Hazır yiyici, p....nk, k.....ci " yi

serifengin

Onursal Üye
23 Eki 2009
2,616
6,222
İstanbul-İzmir
Şiştim!
Betonkol zaten bitirdi beni!
Üstüne üstlükte Profesörümüz Haluk ağbimiz söylenecek laf bırakmadı...

Seneler var çizgi roman takip etmiyordum.
Nette rastlantı buldum diğer forumu ama iki akıl vereyim dedim koptular..Neyse günün konusu onlar değil..

Burasını buldum az sağa sataştım az sola sataştım oralı olmadılar bağırlarına bastılar desem yeridir.

Oldu sana aile evi burası forum değil.
Mizacım sert , ters ve hatta fevri olabilir derken toplantıda tanıştım şeker gibi insanlarla...
Tek tek anlatamıyacağım sözler kifayetsiz kalır....

Bu forumda kim var kim yok iyisiyle kötüsüyle herkesi seviyorum...

abdullah

Çeviri & Balonlama
17 Nis 2011
1,366
3,564
Midgard
Sevgili betankol gerçekten güzel bi yazı olmuş yüreğinize,klavyeye dokunan parmaklarınıza sağlık :). İnşallah ilerde bir çocuğum olursa okumayı uyduruk resimli kitaplarla değil Çizgi Romanla öğrensin istiyorum hatta gerekirse derste kitabının arasına koysun dicemde çok kalın artık kitaplar fasikül değilki :).Benim imkanım yoktu hatta bu site olmasa hala okumuyo olurdum ama bari o ÇR sever olarak yetişsin alışsın küçüklükten :)

WebHead

Kıdemli Üye
17 Ara 2011
134
154
Scotland Yard
Duyguları kelimelere dökülmesi ancak bu kadar güzel olabilirdi. Şu güzel günü böyle yarı tebessüm - hüzün ile kapatmama vesile oldu.

recocore

Süper Üye
26 Nis 2009
1,559
861
İstisnasız tüm dostlarımızın hemfikir olduğu gibi Sevgili Betonkol gerçekten çok güzel bir yazı yazmış. Yazısında, hepimiz geçmişte yaşadıklarımızdan birşeyler bulduk ama bunun yanında bu günün gerçeklerinin de bu kadar güzel ifade edildiğini gördük.

...
Ne farkınız var.
Çizgiroman okurken yakalayıp elimizden alan, "serseri mi olacaksın, dersine çalış" diyen büyüklerimizden(?),
Yıllar zarfında biz değiştik, çizgiroman sevgimizden utanmamayı öğrendik.
Yıllarca dünyanın parasını yatırıp da köşelerde sakladığımız çizgiromanlarımızı paylaşmayı, üzerine sohbet etmeyi, sevgimizi yaymayı amaç edindik.
Ama sizler hala aynısınız. Hala yasaklamalar, hala çıkar elde etmeğe çalışmalar, hala horlamalar, hakaretler, önyargılar.
...

Kendini çizgiromansever olarak niteleyen biri duygularını bu kadar güzel ifade edebiliyorsa, bunda çizgi romanların olumlu katkısı yadsınamaz. Bu durumda Sevgili Betonkol dostumuzun yukardaki alıntıdaki yakındığı kişiler halt etmiş demektir.

Çizgi romanlar sadece duyguların güzel ifade edilmesine yaramıyor tabi ki

Not :

6 ay önce evi taşıdım, taşımaya gelen arkadaşlar biri,
kütüphanemde ki çr leri paketliyor, yaşı 40 civarı,
paket yaparken dedi ki,
'ben bunları çocukken okurdum, ama biliyormusun abi,
dostluğu yardımlaşmayı hep bunlardan öğrendim'.

samuray64 dostumuzun aktardığı bu anektod yalın bir şekilde anlatmıyor mu çizgi romanların insanlara neler kazandırabileceğini?

Hem resimsel hem metinsel anlatımın birlikte kullanıldığı ÇR, öğrenmede ve kişisel gelişimde elbette daha etkili olacaktır. Dolayısıyla severek, beğenerek okuduğumuz, izlediğimiz kahramanlardan bizim kişiliğimizde elbette olumlu yansımalar olmuştur/olacaktır.

Sonra bu paylaşım yapan her bir arkadaşın çizgi romanlardaki kahramanlar gibi olduklarını, karşılık beklemediklerini gördüm

Evet aynen Profesörümüzün dediği gibi karşılık beklemeden yapılan bunca emeğin, bunca özverinin; çizgi romanlardaki kahramanlardan bu arkadaşlarımızın kişiliklerine güzel yansımaların bir sonucu olmasından başka izah tarzı olabilir mi?

İçtenlikle özverili bir şeyler yapan arkadaşların bu şevkini kimsenin kırmaya hakkı yok.:):)

demiş ccahitkar dostumuz. Ben de biraz daha ileri giderek buna "kötü adamların" gücü yetmez diye ilave ediyorum.

Gıyaben tanıdığımız bir çoğunun gerçek adını bilmesek de bizlerde içten bir dostluk duygusu geliştirmeyi başaran bu insanları, bir menfaat karşılığı bir şeyler yapanlarla bir tutmamızı beklemesin kimse bizden. Bu değerli kahramanlara karşı çok büyük haksızlık olur. Çoğumuz iyi işler çıkaran kahramanlardan olamasak da biz ÇR severler "Çizgi Roman Kahramanları"mıza kesinlikle böyle bir haksızlık yapmayız, yapamayız, kimse boşuna umutlanmasın.