Bilim ve Sanat - Sayı 34 - Ekim 1983

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
564
7,192
İstanbul
oplgjh6.png

Egitim Hakkı Ve Temel Egıtim Ders Kitapları
Ders Kitabından Tarih Nasıl Ögrenilir
Orta Egitimde Tarih Kıtapları
Resimsel Anlatımın Düşündürdükleri
Sosyal Bilgiler Ögretimi Ve Yöntem
Test Kitapları
"Saglık"Lı Egitim
Orta Egitimde Rehberlik Diye Bir Sistem
Picasso 'Nun Ölümünün 10. Yılı Anısına: Guernica'ları Kimler Yaplyor ...
Söylev'deki Gazeteciler Refik Halit Karay
Nötron Bombasını Bulan Samuel Cohen İle Söyleşi
Batı Avrupa Feodalızmi Ve Pirenne'in Tezleri
Dostoyevski Ve Biriciklik Durumu
Sanatta "Çagının Özelligi"
Notasyon (Müzik Y Azlsı)
Kitaplar
Satranç
Karikatürler

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,940
5,552
Sayın funghu ;

İlk sayısından itibaren alıp okuduğum , satırlarını çizdiğim üstüne notlar aldığım ve
hayranlık derecesinde sevdiğim bir dergi. Sonra da ciltletmiştim.
Daha içeriğe ulaşmadan Bilim ve Sanat Yayınları olarak yayınlayacağı 3 kitap tanıtılıyor.
1 - Nazif Tepedelenlioğlu : Kim Korkar Matematikten?
Bu kitabı aldım okudum. Keşke herkes okuyabilse. Matematik bu kadar eğlenceli öğretilebilir. Ben de ders çalıştırdıklarıma hep bu yolla öğretmişimdir. Matematik aslında korkulacak bir şey değil elbette.
2 - Haluk Gerger : Nükleer Tehlike (Nükleer Silahlar ve Nükleer) :
Ben Haluk Gerger'in tüm kitaplarını okumuş biriyim. Bu kitabı da okuyunca şunu haykırasım geldi : "Koşulsuz bütün Nükleer Silahlar yasaklanmalı ve Uluslararası kurullar önünde tehlike yaratmayacak şekilde yok edilmeli." Şimdilerde bu da yeterli gelmiyor bana . Çünkü tüm nükleer tesisler de (elektrik üretmek amaçlı bile olsa) yok edilmeli. Nükleer santraller kazaya uğrayınca hem kendi halkına hem de komşularına ölüm saçmıyor mu?
3 - Güney Gönenç : Büyük Bilim Adamı Yılmaz Barış Savaşçısı FREDERIC JOLIOT-CURIE :
Yaklaşık 42 yıl önce alıp okudum. 42 yıldır hala etkisinden kurtulmadım. İnanın abartmıyorum. Keşke herkes okusa , dediğim kitaplardan. Bir bilim adamı. Fransa Naziler tarafından işgal edilince Fransız Direniş Cephesini kuranlardan ve başkanı. Bu gün bile unutmadığım konu : Aslında (nükleer silahı (Atom Bombasını) keşfediyorlar. Ancak bunun insanlık için ne kadar tehlikeli olduğunun bilincine varınca kasaya kilitliyorlar bu buluşu. Hatırlanırsa Einstein de ilk önceleri Atom Bombası üretiminde çalışıyor (ABD de) en sonraları geç te olsa kavrıyor tehlikeyi ve ABD başkanına bir mektup yazıyor , kullanılmasın diye. Ancak bunu başkana vermiyorlar.
Neyse .... Kim bu Frederic Joliot-Curie ? Madam Curi'nin damadı ( yanlış anımsamıyor isem )

Dergiye değinemedim bile ........

Emeğine ve Paylaşım isteğine teşekkür ederim.....