Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
"Her yazarın gözde yazarları vardır. Benimki de Oğuz Atay, Ferid Edgü, Bilge Karasu..., ama illa da Sait Faik. Eh, Sait Faik'in kulaklarını çınlatmanın sırasıdır. Çok az kişi bilir. Sait Faik yazmaya şiirle başlamıştır. Öykü serüveni ise daha sonradır. İşte, o ilk şiirlerinin birinde şunları söyler :
Alnı hülyalım önümden insanlar geçiyor Yüzlerindeki bu rahatlık neden? Ben mesutken bile rahat değilim.
Yazan ve okuyan insan mesutken bile rahat değildir. O rahatsızlık ki yazarı yazmaya, okuru okumaya iter. Ama nasıl bir okuma?
İşte bütün mesele bu sorunun yanıtında gizli.
Hani zengin kız-yoksul delikanlı(ya da tersi) aşkı çerçevesindeki ilişkilerin işlendiği romanlara popüler edebiyat dendiğini ve öyle fazla derinlik gerektirmediğini üniversite yıllarında öğrenmiştim. Bu romanlardaki ilişkiler safçaydı. Öyle bir saflık söz konusuydu ki romanın başından sonuna kadar, oğlan kızı bir kez olsun bile öpmezdi. Bu romanların sevgili yazarları ise Esat Mahmut Karakurt, Muazzez Tahsin Berkant ve Kerime Nadir'di.
.........
1980'lerin ikinci yarısında Duygu Asena'yla içine cinselliğin de serpildiği bu tür, yeni bir boyut kazanmıştı.
.........
Şakası bir yana, okur ne okur, dedik de peki Sait Faik'in bile KOMÜNİZM PROPAGANDASINDAN YARGILANDIĞI bu ülkede sanatçının kıymeti harbiyesi nedir? Ya da okuyan, sorgulayan, irdeleyen, rahatsız olan insanlardan rahatsız olunan bu ülkede yazar ne yazar, yazar kaç yazar?"
Bu satırlar Nusret Gürgöz'ün "Okur Ne Okur?" başlıklı yazıdan.
Vargı : Bu sayıyı kağıtlarına dokunarak , sayfaların altını çizerek okumuştum 2001'de. Berfin Bahar Dergisinin sahibi ve her şeyi olan İsmet Arslan ile daha sonraki yıllarda tanışma onuruna eriştim. Halen de Evren Han'daki adresine gidip dergilerimi elden alıyorum.
Buraya alıntıladığım son satırları (zamanında , 2001) okurken yok canım Sait Faik te Komünizm Propagandası ile yargılanır mı canım... Üstelik Komünizm görüşüne sahip olmak neden suç olsun ki... Herkes kapitalizmi savunmak , emperyalizme yardakçılık, uşaklık yapmak zorunda mı?