Bayan Yanı-sayı- 133 ( Haziran 2023 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,318
6,856

Sayın murtaza5 ;

"Tanıdığım en güzel insanlar yenilgiyi, acıyı, mücadeleyi, kaybı yaşamış olan ve diplerden çıkış yolunu kendileri bulmuş insanlardır. Güzel insanlar öylece ortaya çıkmazlar, onlar oluşurlar." -- Elisabeth Kübler-Ross

Bu sözleri Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu "Kansere Çalım Atan Kadın : Canım Canan" başlıklı yazısının girişinde aktarıyor...

"Yabancılardan bahsetmişken, yabancı korkusu ve milliyetçilik yükseliyor diyorlar , doğru mu bu? Evet doğru, lakin eksik. Ülkesine bir anda akın eden ve kendi kültürüne tamamen zıt bir güruhtan çekinen tüm insanları ırkçı bir yabancı korkusu yelpazesi altında inceleyemeyeceğimiz gibi, nargile içip silah seviciliği yapan her mafya bozuntusunu da yükselen milliyetçilik kategorisine alamayız diye düşünüyorum. Bazı vatandaşların yabancı korkusu bana rasyonel geliyor. Öte yandan yükselmekte olan diğer şeyin milliyetçilik değil ümmetçilikle karışık bir tür mafyözlük, barbarlık, şiddet seviciliği olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki en az ırkçılık kadar tehlikeli buluyorum bunu da. Milliyetçilik bir akım 19. Yüzyılda ilk ortaya çıktığında devrimci bir akımdı ve derebeyliği sistemini , kralcılığı , ümmetçiliği bitirip modern toplumların temellerini attı. Tarih bilmeyişimiz buradan bile belli işte. Şimdi karşımızda olan yeni dalga ümmetçilik, vatandaşlık bilincini ve birey olma bilincini yenip insanları yeniden bir ümmetin parçası yapmanın peşinde. Aman yanış olmasın."

Bu satırlar Ezgi Aksoy'un "Ezgi'nin Cinnet Kutusu" başlığı altındaki yazısından...

Vargı : Milliyetçilik Fransız Devrimi (onu hazırlayan ön yıllarda) ile ortaya çıktı. Özünde burjuva ideolojisidir. Sınırları da ulusal burjuvazinin ürettiklerini korumak içindir. Evet o dönem devrimci bir akımdı. Peki şimdi ne durumda. Çağımızda ise bana göre milliyetçiliğin özünü oluşturan özelliklere bakmak lazım. Bir milliyetçilik emperyalizme karşı ise devrimci , onun uşağı olup onun silahları ile silahlanıp onun çıkarları için savaşıyorsan gericinin , uşaklığının dik alasıdır. Milliyetçiliği sahtekarlıklarına kılıftır. Gericiliklerine kılıftır. Uşaklıklarına kılıftır... Her tür kötülüğe kılıftır..

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...