Bayan Yanı-sayı- 119 ( Nisan 2022)

haziran

Süper Üye
19 Ocak 2010
2,168
6,978
Merhaba Murtaza abi link ilgili yere yönlendirmiyor, düzeltmeni rica ederim. Ellerine sağlık teşekkürler :)

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,281
6,699
Sayın murtaza5 ;

".... Nostalji güzellemesi yapacak değilim burada.

Yahu oralet diye bir halt içiyorduk biz...
Bunu bir de vitaminli sağlıklı bişey sanıyorduk. O zamanlar, sağlık terörü henüz bizleri ele geçirmemiş, gürbüz gibi çocuklardık. Annelerin de hiiiç umurunda değildi çocuk sağlıklı mı beslendi, neyle beslendi?
Ekmeğe margarin sürer üzerine şeker mi, tuz mu artık ne istiyorsan ondan serpip elimize verip sokağa şutlarlardı. Kim uğraşacak öğlen yemeğinde hangi vitaminleri aldığınla? Hazır yemek yok, eve servis yapan mekan yok. Evi süpüren robot süpürge yok.

Mesela hatırlıyorum bizim evde çamaşır günü diye bir şey vardı ve annemin hayatında en nefret ettiği günlerdi."

Bu satırları 4. sayfadaki Berna Pak'ın "Sütsüz Nescafe" başlıklı yazıdan.

Vurgu :
1 - Her ne kadar bu yazının bir "nostalji güzellemesi" olmadığını söylese de ; bal gibi bu yazı isteyene "Nostaljik güzellemesi" yerine geçebilir. Üstelik anlatılanlar geçmişin bir daha yaşanmayacak güzelliklerini anmak hiç te kötü değil (elbette tutuculuk, siyasi emellere alet etmek, güncel sorunlardan kaçmak vb. vb. nedenlerle yapılanların sakıncasını unutmadan) ..... Zaman zaman özellikle sayın murtaza5 in sunduğu böyle nostaljik listelere buradaki sayılanlar da rahatça eklenebilir.
2 - Oralete haksızlık ediyor. Üstelik oralet bal gibi C vitaminli de olabilir istense başka vitaminler de katılabilir bir içecek olabilir... [ Kİ ; Oralet o içeceğin asıl adı değil aslında bir marka idi. Bazen böyle oluyor bir marka o ürünün adının yerini alıyor. Pimapen, selpak vb. gibi. ]
3 - Ekmeğe margarin sürmek konusunu da bildiğini sanmıyorum yazarın. Çünkü ekmeğe margarin sürmek tamam da üstüne tuz serpeni görmedim, duymadım...
4 - Biz küçükken ekmeğe margarin elbette ki sürülür ya sadece böyle yer ya da üstüne şeker vb. başka tatlandırıcılar konulurdu. Ancak bizim tercihimiz ekmeğe BİBER SALÇASI SÜRMEK (İSOT SALÇASI) ti...
5 - Yazarımız şimdiki beslenmede sağlığa dikkat edilmesini vurguluyor. Bence hiç te öyle değil... Çünkü o günkü besin kaynakları o kadar doğal ve katışıksız dı ki yiyenleri sağlıklı tutuyordu. Üstelik çocuklar öyle hareketli (Tüm çocuklar (olumlu anlamda) sokak çocukları idik..
6 - Şimdi her kes bir beslenme konusunda kendine sözü dinlenecek lider bulmuş onun izinden gidiyor. Çoğu bilim dışı , hatta saçma...
7 - Eve misafir geliyor. Bir şeyler sunuyorsunuz... Onu yemiyor , bunu içmiyor... Neymiş sağlığına dikkat ediyormuş, rejimdeymiş (
yahu beslenme rejiminize gösterdiğiniz özenin , dikkatin binde birini ülkenin rejimine de gösterseniz ya !!!) ... Şaşıp kalıyoruz böyle misafirlere ne vereceğimiz konusunda... Resmen müşkülpesent misafir problem misafir oluyor...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...

Son düzenleme: