Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Sayın abboritta ;
" "Türk sineması diye bir şey var mı?" diye alaylı bir tavırla soranlar için, elbette ki o ülkenin filmcilik alanında bir tarihi de olmayacaktı. Acaba Özön, olmadığı iddia edilen bir ülke sinemasının tarihini mi yazmıştı?" "İşte Nijat Özön,sinema eleştirilerinin sanat dergilerinde ve günlük gazetelerde magazinci bir yaklaşım dışında yer aldığı 1950'li yıllarda , Attilla İlhan, Semih Tuğrul, Metin Erksan, Burhan Arpad, Oktay Akbal, Tunç Yalman, Halit Refiğ, Tuncan Okan , Çetin A. Özkırım, T. Kakınç (Tarık Dursun K.) gibi yeni bir sinema yazarı grubuya ortaya çıkan saygın bir tarihçimizdir. 1950'li yılların başlarında N. Özer takma adıyla Ankara'da yayınlanan "Yağmur ve Toprak" alı dergide ilk sinema yazılarıı kaleme alan Nijat Özön, 1956'da ise ülkemizdeki "sinema dergileri tarihi"nin "sinemayı sanat olarak ele alan ilk ciddi dergi"yi çıkarıyordu. Çeşitli zorlukar içinde ancak 8 sayı yayınlanan bu derginin adı "Sinema"ydı. 1927'de doğup 1980 yılında "Anaolu Ajansı"ndan emekli olan yazarın bir aşka takma adı ise "Adnan Ufuk"t. Özön 1956'dan 1985 yılına kadar olan süre içinde 10 telif ve 6 çeviri sinema kitabına imza attı. Ve kuşkusuz 1896-1960 yıllarını içeren Türk Sineması Tarihi, o güne dek ciddiye alınmayan bir ülke sinemasının olduğu gibi Nijat Özön'ün en önemli "ilk kaynak kitabı"ydı."
Bu satırları kendisi de ülkemizin de en önemli sinema yazarı olan Ağah Özgüç'ün "Türk Sineması Tarihi ve Nijat Özön" başlıklı inceleme yazısından. Vargı : 1974-1977 yıllarındaki oklumda "Sinema Derslerimizde" eserlerinden yararlandığım bir usta hakkında o zaman bile bu denli bilgi sahibi olamamıştım. Dikkat : Sinema yazarı gurubunu özellikle göze batsın diye kırmızı yaptım. Bu kişilerin çoğu ileriki yıllarda da sinemadan kopmadığı ; bir şekilde (hatta bir kısmı yönetmen , yapımcı , senaryo yazarı vb. tam içinde ) olarak yer almaya devam ettiğini fark edeceksiniz.. Dikkat : Adlarımız özTürkçe olmayabilir (benim de) ama soyad kanunu çıktığında Türkçe bilinciyle seçilen (veya önerilen veya yönledirilen) soy adlar çoğunlukla bunun en güzel kanıtıdır. Burada hem yazan hem anılan sinemacıların soy adlarına bakar mısınız ? Birinin "Özön" diğerinin "Özgüç" (benim de soy adım da "öz"ile başlıyor.....)" Bir Soru : Şu anda bile yaptığı derleme ve sunumlarla bilerek veya bilmeyerek Türk Sinema Tarihine değerli katkıları olan bir arkadaşımız var. Bunun kod adı bile olsa bilen var mı? Kimdir o değerli dostumuz ?