All About Space Dergileri Türkçe Tüm Sayılar

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
333
7,566
Dünya dışında yaşamın olması için neler gerekiyor?
Birinci şart Güneşin zararlı ışınlarından korunmak olarak görünüyor;
Yapılan tüm analizler, yıldızların yaydığı radyasyonun tüm yaşam formlarının yapı taşlarını bozduğunu gösteriyor. ( Gelişmiş canlıların sadece karbon temelli olabileceğini net bir şekilde anladık) Örneğin sülfür temelli bir yaşam formu yapılan modellemelerde radyasyona maruz kaldığında bozuluyor.
Dünyamızın ilk milyar döneminde yaşam sadece okyanuslarda gelişti. Bulunan bolca fosil formları bunu gösteriyor, Bu formlarda atmosferde yeterince oksijen birikmediği görülüyor. Bilindiği üzere kendi dünyamızda O3 (Ozon) atmosferin üst katmanlarında biriktikçe zararlı radyasyondan kaçınmayı başardık. (Mars ta kurulması düşünülen ilk yerleşim yerlerinin de yer kabuğunun oldukça derininde yer almasının yararlı olabileceğinin düşünülmesi de bu sebeptendir) Uranyum-238 analizi yapılarak (Bu elementin yarılanma ömrü sayesinde 4,5 milyara kadar herhangi bir şeyin yaşı tespit edilebiliyor) bulunan fosillerin yaşını ve yaşadığı dönemde çevre ve atmosfer içeriğini anlamak mümkün. Bu sayede yaşamın okyanusun üst katmanlarında ve sonrasında karaya çıkmasının dünyamızda bir atmosfer oluşması sayesinde oluştuğunu bilebiliyoruz. Elbette atmosferin illa Oksijen temelli olması gerekmiyor, Hidrojen temelli bile olabilir.
Güneşin zararlı ışınlarından korunmanın sürekli olmasının da bir şartı var: Gezegenin bir manyetik alana sahip olması. Manyetik alan gezegenin etrafında adeta bir kalkan görevi görerek radyasyonun gezegen atmosferini süpürmesini engelliyor. Manyetik alan için olması gereken özellik ise sıvı halde hareket eden demir bir çekirdek. Sürekli nükleer tepkimeler, demir çekirdeğin devamlı sıvı halde kalmasını sağlıyor. Bu durumda çekirdeğin soğumaması için gezegenin belirli bir çapa/kütleye/içeriğe sahip olması da gerekiyor. Mars'ın bu özelliklere sahip olmadığı için birkaç milyar yıl önce çekirdek aktivitesini ve sonrasında atmosferinin neredeyse tamamını kaybettiği modelleniyor. (Atmosfer inanılmayacak kadar seyrek)

Öte gezegenler de gezegen atmosferi ve içeriği nasıl inceleniyor?
Yıldızının önünden geçerek onun ışığında bir miktar azalma gerçekleştiren bir ötegezegen, sadece tespit edilmesini kolaylaştırmıyor, aynı zamanda atmosfer bileşenlerinin incelenmesi için bir fırsatta yaratmış oluyor.
Bunun nedeni atom ve moleküllerin ışığı belirli dalga boylarında soğuruyor olmaları. Gezegenlerin atmosferinden geçen ışığın tayfındaki boşlukları inceleyen astronomlar, atmosferin hangi bileşenlerden oluştuğunu ortaya koyabiliyor. Şimdiye kadar bu şekilde pek çok öte gezegende oksijen, azot, karbon ve su olduğu tespit edilebildi.

Bu aşamada önemli bir terimi de öğrenmek gerekiyor:
Goldilocks bölgesi; Ne çok sıcak, ne çok soğuk; tam uygun sıcaklıkta. Yaşanabilir bölge, bir yıldız etrafında, suyun sıvı olarak bulunabileceği sıcaklıklara sahip bölge olarak tanımlanıyor.
Güneş Sistemi’ndeki Goldilocks bölgesinde Dünya, Venüs ve Mars bulunuyor. Bu durum, bir gezegen yaşanabilir bölgede bulunuyor diye orada yaşam olacağı anlamına gelmeyecektir elbette. Yaşanabilir bölgede bulunan öte gezegenler, Venüs’teki gibi sera etkisi ile suyunu kaybetmiş olabilir. Mars’taki gibi manyetik alan yokluğunun atmosferini yaşam barındıramayacak kadar seyreltmesi de söz konusu olabilir. Ancak bu bölge de yaşam olasılığının arttığını söyleyebiliriz.
Sonuç olarak bu özelliklere sahip olabilecek öte gezegen sayısı yapılan olasılık hesaplarında milyarları bulunuyor. Bu durumda farklı galaksilerde yada bizim galaksimizde basit yada gelişmiş canlıların olmadığı görüşü yine dönüp dolaşıp insan benmerkezciliğinin bir yansıması da olabilir.
Yeni bir apartman yaparken herhangi bir müteahhitin çevredeki karınca yuvalarına dikkat etmediğine bakarak ne olur ne olmaz etrafımıza sinyal vermeden yaşamaya devam etmek belki de en ihtiyatlı davranışta olabilir.
Esenliklerle kalınız...

Tüm Sayıları indirmek için resme Tıklayınız: (2024 02 mevcut değildir)




Konu ile ilgili Resimli Kitap Paylaşımları:
Evrenin Kısa Tarihi - Joseph Silk

Uzay ve O Ünlü Patlama Hikayesi - Glenn Murphy

Derin Uzay - Govert Schilling

Uzay Kaşifinin El Kitabı

Uzay Ansiklopedisi - Tübitak

NK - Uzay Ansiklopedisi Güneş Sistemi ve Ötesinin Bir Turu

Ceviz Kabuğundaki Evren - Stephen Hawking

 
Son düzenleme:
Üst