Ali Ekber Çiçek

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
875
12,248
İstanbul
Ali Ekber Çiçek
(1935-2006)

1938 - 26 Nisan 2006. Erzincan’ın Ulalar köyünde doğdu. 1939’daki Erzincan depreminde babası öldü. Çok küçük yaşlardabağlama öğrenmeye başladı. Potim İsmail Dede ve Emin Tabak Dede’den ilk bağlama dersleri aldı.

İlkokuldan sonra maddi olanaksızlıklar nedeniyle öğrenimi sürdüremedi. Yaşamını sağlayabilmek için değişik işlerdeçalıştı. Ancak müzikle bağını hiç koparmadı.

İlk gençliğinde İstanbul’a giderek dönemin birçok ünlü halk müziği isimleriyle tanıştı ve kendini geliştirdi.

Askerlikten sonra müzik ve bağlama bilgisini pekiştiren Çiçek, 1954 yılında Muzaffer Sarısözen tarafından beğenilince Ankara Radyosunagirdi. Bir süre burada çalıştıktan sonra, görevini 1960’dan sonra da İstanbul Radyosunda sürdürdü.

Radyoda çalıştığı dönemde yaklaşık 400 türküyü seslendiren ve geniş dinleyici topluluklarına ulaşan Ali Ekber Çiçek,kendinden sonra birçok bağlama ve ses sanatçısını etkiledi. Derlediği ya da bestelediği türkülerin birçoğu halk müziğinin klasikleri arasındayeri aldı.

Hakkında bir de belgesel hazırlanan Ali Ekber Çiçek, Türkiye ve Türkiye dışında birçok konser ve seminere katıldı, birkaçıAmerika ve Fransa’da olmak üzere onlarca albüm hazırladı.

İstanbul'da öldü ve Edremit'te toprağa verildi.

TÜRKÜLER 1
TürküOla, 1971

TÜRKÜLER 2
TürküOla, 1973

TÜRKÜLER
Minareci, 1974

AŞIĞA TUZAK GEREKMEZ

Özaydın, 1981

DERDİM BİR DEĞİL
Harika, 1987

TURKİSH SUFİ MUSİC

Lyrichord, 1990

SEVDA VADİSİ
Güney, 1993

TÜRKÜLER

Mega, 1995

BEKTASHİ MUSİC

UNESCO Colection, 1996​

YOLUMUZ GURBETE DÜŞTÜ
Anadolu, 2000

ANADOLU'NUN SESİ
Anadolu, 2001

BİR NEFES

Anadolu, 2005

Kaynak:

s5jxjlf.png

p2v94s9.png
5q7t3bq.png
kry8an9.png
4wpjoww.png

ixlaq73.png
cahr3kr.png

Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,516
9,389
Sn. @funghu 'nun yazdığı '' Ali Ekber Çiçek '' mesajını okuduktan sonra, tam bir şeyler yazmayı düşünüyordum ki, Sn. @thorgal dostumun mesajını gördüm. Aklımdaki yazmayı planladıklarım bir anda uçtu !! İyisi mi ustadan dinlemeye doyum olmayan o parçayı paylaşmak geldi içimden.

Bu da, aynı parçanın güncel yorumu ;

Çok teşekkürler dostlar. Ustayı anmış olduk . Sağ olun.