Albüm Albüm Türkü Sözleri

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
827
11,608
İstanbul
Görsel: Gemini

90'ların sonlarından 2000'lerin başlarına kadar türkü sözlerini albüm albüm tasnif etmeye çalıştım.
Sözleri derlerken, o zaman aktif olan web sitelerinden, kendi kaset ve cd'lerimin kapaklarından yararlandım. Böylece ortaya 700'den fazla tekst dosyası ortaya çıktı.
Konuyla ilgili dostlar, herhangi bir çalışmaları için diledikleri gibi kullanabilirler; izne veya kaynak göstermeye gerek yoktur.
Görsel için Gemini'ye teşekkürü bir borç bilirim. Mümkün olsaydı da, beni şu köye ışınlayıverseydi :)

(RAR - 1,8 MB)

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,716
10,423
Harika bir başvuru kaynak eseri daha.
Meraklısı için bir derya...İndirmeden önce bir kitabın taranarak paylaşımı sanmıştım.
Yanılmışım.
Değerli @funghu üstadın, el emeği göz nuru bir çalışmaymış.
Ellerinize ve emeklerinize sağlık.

Eh... eliniz değmişken bir de Türk sanat müziği eserlerinin sözlerini içeren bir çalışma istesem ayıp mı olur.
Teşekkürlerimle...

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
827
11,608
İstanbul
Değerli @HACILI üstadım,

TRT kurumunun THM repertuarında yaklaşık 5.000(*) türkü, TSM repertuarında ise yaklaşık 20.000 şarkı bulunuyor.
Gönül isterdi ki, TRT, tüm bunları söz ve notalarıyla birlikte internet sitesinden kamunun kullanımına açsın.

Türkü sözlerinde pek sıkıntı yok gibi, bu konuda yayın yapan benim bildiğim iki ciddi portal var.
TSM konusunda çalışma yapan web siteleri, görebildiğim kadarıyla henüz çok kapsamlı değil.

TSM şarkı sözlerine ilişkin bir çalışmayı da seve seve yaparım.

(*) THM repertuarında yer alan türkü sözlerini epey bir zaman önce derleyip tek dosya haline getirmiştim (Hepsini toparlamak 1 veya 2 yıl sürmüştü). Bu dosyayı da ekliyorum, bilgisayarımın başına bir hal gelirse, en azında bir yerlerde yedeği olsun: (2.000 sayfalık word dosyası - 7,3 MB).

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,503
9,302
Halk edebiyatımızın en zengin alanlarından biri olan Türkülerimize diyarımızda rastladığıma çok sevindim. Gördüğüm kadarıyla bu word dosyası bir hayli iddialı içerikli olarak, Türkü adlarına göre alfabetik sıralamayla oluşturulmuş. Kimbilir, her biri, ne zorlu derleme çalışmalarıyla folklorumuza dahil oldu. ( İlk yaptığım iş, küçük yaşlarımda evimizde dinlediğim, '' Aliş'imin Kaşları Kare ''nin bu çalışmada bulunup bulunmadığını kontrol etmekti, varmış, buldum !! İkinci olarak yaptığım kontrol işlemi, sevdiğim çizerlerden İlban Ertem tarafından çizilen, '' Çökertme '' türküsünü aramak oldu, onu da buldum !! )

Sn. @funghu 'nun '' TSM şarkı sözlerine ilişkin bir çalışmayı da seve seve yaparım. '' açıklamasını okumak da, benim için bir başka sevinç kaynağı oldu. Ama, bu arada '' Klasik Türk Müziği '' konusuna ilişkin sunacağınız kaynak eser varsa, arşivime katkıda bulunmuş olacaksınız. Konuya ilişkin yabancı klasik müzik alanında oldukça zengin içerikli ansiklopedik kitaplar ( alfabetik sırayla, ya da doğum tarihlerine göre bestecilerin yer aldığı ve her besteciye ait eserlerin sıralandığı kitaplar mesela ) görüyorum. Ama, dilimizde bu konuda yayınlanan eserler ne yazık ki fazla değil ve gördüğüm kadarıyla , olanların da içerikleri sınırlı.

Paylaşımınız için teşekkürler Sn. @funghu .

Not : Halk edebiyatı demişken, '' Masallar '' ı da es geçmemeli derim. :) :) :)

Son düzenleme: