Alan Lee - The Mabinogion (Artbook)

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,839
28,035







Mabinogion

Mabinogion Orta Çağ Galce el yazmalarından derlenen 11 düzyazı öyküden oluşan bir koleksiyondur.

Masallar Hıristiyanlık öncesi Kelt mitolojisinden, uluslararası halk masalı motiflerinden ve erken ortaçağ tarihi geleneklerinden yararlanmaktadır. Bazı ayrıntılar eski Demir Çağı geleneklerini çağrıştırsa da masalların her biri, hem sözlü hem de yazılı olarak gelişmiş bir Orta Çağ Gal anlatı geleneğinin ürünüdür.

Lady Charlotte Guest, 19. yüzyılın ortalarında koleksiyonun İngilizce çevirilerini yayınlayan ilk kişi oldu ve "Mabinogion" adını popüler hale getirdi.

Hikayeler, iki ortaçağ Galce el yazmasından birinde veya her ikisinde de yer almaktadır: Rhydderch'in Beyaz Kitabı veya Llyfr Gwyn Rhydderch, 1350'de yazılmıştır ve Hergest'in Kırmızı Kitabı veya Llyfr Coch Hergest, 1382 - 1410'da yazılmıştır, ancak metinler veya parçalar Masalların bir kısmı 13. yüzyılın başlarında ve daha sonraki yıllarda korunmuştur.

Akademisyenler hikayelerin mevcut metinlerden daha eski olduğu konusunda hemfikir, ancak ne kadar eski olduğu konusunda hemfikir değiller. Farklı metinler farklı zamanlarda ortaya çıkmıştır.

Tartışma Mabinogi'nin Dört Kolunun tarihlenmesine odaklandı. Sir Ifor Williams, dilbilimsel ve tarihsel argümanlara dayanarak 1100'den önceki bir tarih sunarken, daha sonra Saunders Lewis 1170 ile 1190 arasındaki bir tarih için bir dizi argüman öne sürdü; Th Charles-Edwards, 1970 yılında yayınlanan bir makalesinde her iki bakış açısını da tartıştı ve her iki bilim insanının argümanlarını eleştirirken, hikayelerin dilinin 11. yüzyıla uygun olduğunu kaydetti. Daha yakın zamanlarda Patrick Sims-Williams, mevcut bilimsel fikir birliği olan 1060 ile 1200 arasında makul bir aralık olduğunu savundu.

Dil: İngilizce, Sayfalar: 224, Dosya: RAR 110,88 MB
 
Üst