Akbaba Dergisi 1972 Sayı 43 ( 11 Ekim 1972 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,891
5,391

Sayın murtaza5 ;

Akbaba okuma günlüğü : AKBABA OKU(YORUM) :

4. Sayfada : Dinçağ'ın karikatürü basit görülen iki ayrı durum ve düşünceye etkisini yansıtan karikatür. Aslında hep deriz ya insanın isteklerinin çeşitlerini , türünü , miktarını bundan hareketle düşüncesini toplumsal konumu , bilgi düzeyi , deneyim düzeyi , görme düzüye vb. leriye direkt ilişkilidir.

Refik Erduran yazısında tavimi hani her gün bir sayfası koparılan duvar takvimini anlatıyor bir yerinde. Beni aldı götürdü eskilere... O takvim yapraklarında neler neler vardı. İnanilmaz bilgiler , ders alınacak kısa anlatılar ve benim en çok ilgimi çeken güzel-özlü sözler . İnanmayacaksınız o yıllara ait sayfalardan sakladığım yaprakların bazıları hala elimde var.
Söz güzel-özlü sözlere gelince şunları da Refik Erduran'ın sunduklarından seçerek alıyorum.
--
Eldivenli kedi fare tutamaz...
--
Hayat çarkı her zaman aynı istikamette dönmez..
-- Sıhhatli kalmak isteyen , ağzını fazla doldurmamalı.
-- En iyi şey arkanızda değil ,
önünüzdedir.

Dedo11 Yorumu : Özlü ve güzel sözler üzerinde renk ve punto büyütmesiyle yorumumu gösterdim.

50 yıl öncesinden derlenen yazıların yer aldığı "AKBABA ANTOLOJİSİ" nden : Bu sayısında AKA GÜNDÜZ'e yer verilmiş.
(
Lozan barış anlaşmasının imzalandığı günlerde Aka Gündüz'ün Akbaba'dan bazı kimselere yolladığı alaylı tebrikler : )

Loit Corç cenaplarına :
Böyle bir tebrike müstahak olacağınızı , beni daha Malta'dan bırakmaya mecbur olduğunuz gün anlamıştım. Bundan dolayı size tebriki lüzumsuz sayarım.

Klemenso cenaplarına :
Sizi , alay olsun diye tebrik ederim.

Venizelos cenaplarına :
Söz aramızda ,
tecrübe ile belli olduğundan dolayı sizi tebrik ederim.

Manda diye tuturanlar cenaplarına :
...! ...? ...!! ...? ...... rim.

Vahdettin cenaplarına :
Türkler zafer dolu bir sulh yaptılar. İnşallah yüreğinize iner diye sizi tebrik eylerim.

Klod Farer cenaplarına :
Dostluğunuzda yeniden Türk'lerin aleyhine bir dönme olmamak şartiyle arzı tebrikat eylerim.

Hüseyin Cahit ve Cavit beylere :
Zavallı kuponlar , zavallı altı aylıklar , zavallı imtiyazlar. Bununla birlikte yine tebrik eylerim.

Kendi kendim hazretlerine :
Hala bıraktığım yerde otlamanıza rağmen arzı tebrikat eylerim, kendi kendimin sulnatı efendim hazretleri.

Dedo11 Yorumu : Özlü ve güzel sözler üzerinde renk ve punto büyütmesiyle yorumumu gösterdim. Yetmedi şunu belirtmeden geçemiyeceğim.
Lozan biliyorsunuz Türkiye Cumhuriyetinin uluslararası anlamda tapusu. İçimizde bu anlaşmayı haklı haksız , iyi niyetli , kötü niyetli bir sürü eleştiri getiriliyor. O günün koşulları karşısında olağanüstü bir başarının dünyaca tanınmış belgesi olduğu unutuluyor. Haaaaa.... Şunu da belirtmeden edemiyeceğim. Lozanı tanımayan dünyada tek bir ülke var. Kim biliyor musunuz.... İktidarların ve askeri darbe paşası Evren'in nitelemeleri şöyle o ülke için : Dost , müttefik , NATO ortağımız .... Evet bildiniz bu emperyalist Amerika Birleşik Devletleri. Eeee efendileri tanımamış yerli uşakları onu tanır mı ? Onu kıyısından , kenarından çekiştirmek , ona pislik atmak gibi alçaklık yapmaz mı ?...

İKİ FIKRA :

Akıl
Ünlü İngiliz romancısı Bernard Shaw , yeni aldığı kocaman antika duvar saatini kan ter içinde evine götürmeye çalışan adama :
-- Ah mösyü ah , dedi. Şu koca sandığın yerine küçücük bir kol saati alsaydınız hem daha az para verirdiniz , hem daha kolay taşırdınız.

Zeki çocuk
Başarısız geçen bir sınavdan sonra evine dönen küçüğe , annesi sordu [ Sözlü sınav -dedo11 ] :
-- Soruları soran öğretmen nasıl bir kimseydi ?
-- Çok dindar biriydi , dedi çocuk. Hangi sorunun cevabını versem , gözlerini havaya kaldırarak , "Aklımı koru , bana sabır ver Allahım" diye hemen duaya

başlıyordu.

İKİ ADET GÖNDERİ DE OKURLARDAN :

KUŞ

Teyzemin bir kuşu vardı. O kuşu çok severdi. Bir gün kuşun yeminin kalmadığını görerek bağırdı :
--
Kuşa yem vermemişsiniz! Kuş , kuş kadar kaldı. ---> Raif Öymen

1'LERİN SONRASI
1 - 1 = Tanışma
1 + 1 = Yakın ilişkiler
1 X 1 = Münakaşa , kavga
1 / 1 = Dullar
........ ve arta kalanlar. ---> Akil Ürek

Dedo11 Yorumu : Böyle matematik işlemleriyle ( hatta diğer derslerin de konuları ile ) özellikle Lisede şiir yazanımız çok olmuştu...

Dikkat ederseniz bu sayının ana konuları : Oruç , zam ve seçim ...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...