Akbaba Dergisi 1952 Sayı 008

Levent 16

Aktif Üye
22 Kas 2011
366
1,990
Çok değil üç yıl sonra Türk Yunan dostluğu tam bir kargaşaya sürüklenecekti. Yanlış işlerin kısa zamanda nasıl bir sonuç verebileceğinin üzücü bir örneği.

Nikolaos Plastiras:
000100-22_456309

Son düzenleme:

Levent 16

Aktif Üye
22 Kas 2011
366
1,990
Sayfa 11 deki tarihî fıkrayı okuyunca Attila İlhan'ın Ayrılık Sevdaya Dahil şiirinin başındaki güzel beyit aklıma geldi. Eski şairler de şairmiş hani:

Görinen yılduz değil yir yir delinmişdür felek
Gün yüzünün hasretiyle tîr-i âhımdan benüm

Necatî

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,407
8,508
Mesajınızdaki beyit çok hoşuma gider Sn. @Levent 16 . Lise eğitimi yıllarımda , edebiyat öğretmenimizin aynı zamanda şair olması ( Oktay Tuncer ) ve de daha sonrasında dershane günlerimdeki öğretmenimin Rauf Mutluay olması dolayısıyla , şimdilerde popülerliğini yitirmiş Divan Edebiyatı sevgisini kazanmama yol açmıştı. Yazmış olduğunuz beyit , sınav öncesi günlerimin '' Hüsni Ta'lil '' sanatı çalıştığım yıllara götürdü beni. Teşekkürler . ( Necati Bey Divanı'nı severim, ama benim için zirve Baki Divanı'dır .) Saygılarımla .

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,891
5,391

Sayın murtaza5 ;

AKBABA okuma günlüğü : AKBABA OKU(YORUM) :

"-- Aman, diyorduk, vatan gemisini, yıllarca, akıntıya kaptırmadan, kayalara oturtmadan, meharetle, dirayetle yürüten usta kaptanların ellerinden alıp, acemi tayfaların tecrübesiz ellerine mi teslim edeceğiz?.....

Ne oldu?
Olanlar meydanda :
Kore cephesinde parlayan beş bin süngü, beş kıt'ada yüzümüzü aydınlattı.
Atlantik paktına, bu süngülerin açtığı yoldan girdik.

Ve... ve Yunanistan bize, hükümetin elini değil, milletinin kalbini verdi..."

Dedo11 Yorumu : Yaaa işte böyle... Demokrat Partinin başarılarını böyle sayıp övgü diziyor Yusuf Ziya Ortaç 1952 yılında...
Biz yıllarca anlatmaya çalıştık... Kore'deki ölen askerin kanı bunların ellerine bulaşmıştır. Sırf NATO'ya ( O dönem Atlantik Paktı diye geçiyor ) girmek için Mehmetçik Kore'ye gönderiliyor.... Sorarım Kore Nire !!!! Bize ne ... Üstelik Bizim askerleri yem diye sunup bombalayıp öldürülmesi de bir yana... Eeee... Denecek ki NATO'Ya girdik. Şöyle elinizi vicdanınıza , aklınızı "Rusya Korkusu"nun ne olduğuna koyup tarihimize bir bakınız Allah aşkına bakınız ... NATO Türkiye'ye ne vermiştir?... NATO üyesiyiz diye bize uygulanan ambargolara bakın lütfen...
Gelelim Yunanistan ile iyi ilişkilere... Bu cicim aylarından sonra DP iktidarında bakınız Yunanistan ile ilişkilere , 6-7 Eylül olaylarına , Atatürkün Selanikteki evine bizim derin devletin niçin bombaladığına , Kıbrıs'ta Yunanistan Zulmüne ve kıyımına...

7. Sayfada : "Bizim Lugat"tan :
"Aşk = Doktorlara para kazandırmıyan yegane hastalık!.."

"-- Hoş geldin şekerim, dedi, acemiliğin kapıdan girişinden belli. Evvela arkadaşları tanı:

Ben Bedia Muvahhit. Bu (aşıkı) Süavi Tedü, şu hanım Perihan Tedü. Yanındaki Muhip Arcıman, öteki Saime Arcıman. Arkada gördüğün Hadi Hün'le Samiye Hün. Son ikisi de...
-- Şey... dedim.
-- Temsil başladıktan sonra Süavi bana sarılırken iki kere havlıyacaksın. Ondan sonra Muhip söze başlarken böğürecek, Samiye Hün ağlarken de baykuş gibi öteceksin. Tabi sana Reşit bunları anlatmıştır...
-- Ne Reşidi?
-- Ay, sen Reşit Baran'ın
efekt için yollıyacağı mukallit değil misin şekerim?
-- Yooo..."

Bu satırlar 8. Sayfadaki İstanbullu imzalı "Bakmıyor Çeşmi Siyah!" başlıklı yazıdan.

Dedo11 Yorumu : Demek ki "efekt" o dönemde böyle de yapılıyormuş. Demek ki bunu yapanlara da mukallit ( ben bu sözcüğün "taklitçi" olarak bilirdim. ) de denirmiş...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...