Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Einstein, bilim tarihinin fenomenlerinden biri olarak, zaman zaman diyarımıza konuk oluyor. Sanırım, orta öğrenim yıllarından itibaren, hepimizin belki de en çok bildiği bilim adamı. Teorileriyle, hatta öngördüğü formülüyle hep ilgi odağı olduğundan, yaşam öyküsü de doğal olarak toplumların merak kaynağı olmaya devam ediyor. Sonuç olarak da, resim, roman, çizgi roman gibi farklı sanat alanlarında kendisini hep görüyoruz. Diyar dostlarımızdan Sn. @dedo11 'in bir mesajında , Einstein hakkında yazdığı şu cümleleri çok beğenmiştim ;
'' Einstein benim adamımdır. Çünkü o salt bir bilim insanı değildir. O toplumsal koşullarda siyasi ve insani tavır almasını bilen bir insandır... Bu nedenle büyük insandır... ''
Sn. @Osidi 'nin paylaştığı Einstein çizgi romanına bu kez, özellikle grafik yapısı açısından değinmek istiyorum. Çizer Marwan Kahil, Da Vinci'yi konu edinen çizgi romanıyla da dikkatleri çekmişti. Kahil'in özellikle anatomik orantısızlık içeren çizimleri, ilk bakışta şaşırtıcı gelebilir. Ancak, çizerin bu '' naif '' tarzı, hiç rahatsız etmiyor. Esere başta '' rahat okumayı sağlama '' olmak üzere, farklı bir '' tad '' sağlamış. Ayrıca, Da Vinci kitabındaki renkli karelerle anlatımı bu kitabında yok. Ancak kitapta, bana ilginç gelen bir başka nokta bulunuyor. Her biyografik çizgi romanda olduğu gibi yine zengin fotoğraf arşivinden yararlanılmış. Ama, bazı kareler bana sanat tarihinden ünlü tabloları hatırlattı. ( Diyarımızda benzerlikler konusuna dikkat çeken, Sn. @oktayyapıcı13 ile Sn. @abboritta 'nın kulakları çınlasın ! ) Örneğin 64. sayfadaki sakallı ve şapkalı adam çizimi, Renoir tablosundan çıkmış gibi ! 69. sayfadaki çimen üzerine oturan insanlar, bire bir benzemese de ressam Eduard Manet'in '' Kırda Piknik '' tablosunu çağrıştırıyor ! 79. sayfadaki patlayan bombalı savaş sahnesini gösteren kare, bir diğer ünlü çizgi roman çizeri Jacques Tardi çizgi romanlarından çıkmış gibi ! Örnekler çoğaltılabilir. 116. sayfadaki '' CERN '' Nükleer Araştırma Merkezi çizimleri, çizgi romanın '' bilimsel hava '' etkisini daha artırmış ( Özellikle Büyük Hadron Çarpıştırısı'na ait çizim )
Şüphesiz tüm bunlar detay ! Tabii, esas önemli olan, belgesel nitelikteki bu çizgi romanı okurken , edinilen bilgilerin yanı sıra çizgi roman okuma keyfi !!