1996 - Ωmega vibes - Renaissance (Rönesans)

Borarenan

Kıdemli Üye
24 Şub 2022
133
362


Ωmega vibes, Dimitris Panopoulos ve Eva Tselidou isimli sanatçılardan oluşan bir Yunan müzik grubudur. Yerli şarkıcılarımızdan Göksel'le ortak bir çalışmaları da olmuştu. Ülkemizde de tanınan, beğenilen bir grup. Ambient, Downtempo, New Age vs. türlerinde, 1995'den günümüze kadar çeşitli albümleri ve teklileri yayınlandı. İçlerinde "müzikal açıdan" en beğendiğim şarkıları aşağıdakiydi. Şarkının sözlerine yaptığım çeviri ve birkaç açıklamayla birlikte paylaşayım.

www.youtube.com/watch?v=BAepkiSYkXI


Burada sayın agartan'ın kulağını çınlatayım. Geçenlerde paylaştığı bir animasyon filminin senaryosunda yer alan göndermeleri çözmeye çalışmıştık ve "12 sayısının nümerolojisi" konusuna el atmıştık... Bakın bu şarkının-albümün kapağında 12 kollu, mistik bir kafa var. 12 adet ışıması olan bir çeşit güneşi de andırıyor, zira bu tür inançlarda "güneş ve aydınlanma" da önemli olgulardır. Şarkının isminin Renaissance (Rönesans), ana türünün New Age (Yeni Çağ/Dönem) olduğunu da göz önünde bulundurarak bu olayı düşünün. Keza şarkının sözlerini de. Karma/Budizm altyapılı bir şarkı. Grubun ismindeki "Ω (Omega)", 24 harfli Yunan alfabesinin sonuncu harfidir, yani 24'üncü (12'nin 2 katı) harfidir. Son evre, sonuncu vb. göndermeleri var. Vibes ise -eğer İngilizce olarak kullanılmışsa, Yunanca başka bir anlamı yoksa- vibrafon, belirli hisler, hareketler, davranışlar, titreşimler, enerjiler vs. anlamlarına gelebilir. Ωmega vibes (Omega vibrafonu/hisleri/hareketleri/davranışları/titreşimleri/enerjileri)... Tekamül'ün/Karma'nın son evresi, Nirvana'ya ulaşmanın son evresi vs. gibi bir kodlaması olabilir.

Bir makaleden konuyla ilgili şu alıntıyı yapayım:


Budizm’in ilk dönemlerinde Yaratıcı Tanrı fikri yoktur. Fakat varlığın kendiliğinden veya yokluktan tesadüfi bir biçimde var olduğu da kabul edilmez. Her şey görecelidir, bir şeyin varlık dünyasına çıkışı, bazı ön şartlara ve diğer faktörlere bağlıdır. Bu durum Budizm’de 12 halkalı nedensellik veya “bağımlı varoluş yasası” şeklinde tanımlanır. Bunlar; Avidya, Eylem, Bilinçlilik, Zihinsel ve Fiziki Varlıklar, Beş Duyu Organı ve Altı Hassa, Formlarla Temas, Algılama, Var olma Arzusu, Kavrama, Oluş, Doğuş, Ölüm.

Not: Ben bu tür inançlara sahip biri değilim. Bu şarkı kulağıma hoş geldiği için, müzikal açıdan beğendiğim için bu paylaşımı yaptım.
Şarkıda anlatılan felsefeyle bir alakam yoktur. O şekilde yanlış anlaşılmasın.


İsim: Renaissance (Rönesans) ~ Albüm: Renaissance (Rönesans) ~ Sanatçı: Ωmega vibes ~ Ülke: Yunanistan ~ Yıl: 1996
Tür: New Age, Ambient, Downtempo ~ Süre: 05:42 ~ Söz-Müzik: Dimitris Panopoulos ~ Vokal: Eva Tselidou

Şarkı Sözleri ve Çevirim:

~

Feel your heart beat.
Kalbinizin atışını hissedin.

Purify your soul.
Ruhunuzu arındırın.

Make your spirit soar.
Özünüzü/ruhunuzu yüceltin/ötesine gidin.

Renaissance* - be a start of a new life.
Rönesans*, yeni bir hayatın/dönemin başlangıcı olur/olsun.

~

*Renaissance (Rönesans): İntibah. Uyanış. Yeniden doğuş. Yenilenme. Canlanış. Rönesans dönemi.

Bu şarkıyı albümün orijinal iso kalıbından 320 kbps kalitesinde, MP3 formatında riplemiştim. İndirmek isterseniz linki:

Grubun şu şarkıları da başarılıydı:

1) I Patrida:

2) Prayer:

3) Day by Day:

4) Diaspora:

5) D.N.A.:

Bonus, Göksel'le yaptıkları düet:

 
Son düzenleme:
Üst