1956-AKBABA-sayı-247 ( 6 Aralık 1956 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,367
7,006

Sayın murtaza5 ;

"Hayat seviyemiz çok şükür, günden güne yükseliyor. Biz, artık iki yıl evvel fiyatları, tatlı bir hatıra olarak anıyoruz. Herşey ayarlandı : Yağ, pirinç, kömür, sinema, tiyatro... Hatta kitap, hatta mecmua... Hatta günlük gazetelerimiz bile, fiyatlarını değil ama, sahifelerini sekizden altıya indirerek, tıpkı gramını azaltıp fiyatını değiştirmeyen ekmek gibi, 15 kuruşta kaldılar!

Bunun bir tek istisnası vardır : Akbaba!..
Biz fiyatımızı artırmadık. Neden mi?. Utancımızdan!
Pahalılıkla alay ederken, pahalılığı hicvederken bu havaya uymak bize ayıp geldi!.
Kağıdın kilosu 70 kuruştan 117 kuruşa çıktı, biz, fiyatımzda kaldık. Klişenin santimi 3 kuruştan 5 kuruşa fırladı, biz, fiyatımızı değiştirmedik. Dizgi, baskı, mürekkep, yüzde yüz yükseldi, biz, bir kuruş kımıldamadık!
Ama, artık dayanmak imkanımız kalmamıştır. Buna mutlaka bir çare bulmamız lazımdı.
Düşündük, neşemizi kaçıracak kadar düşündük ve nihayet.... Nihayet yine fiyatımızı çoğaltmamağa karar verdik!
Bu asık suratlı günlerde tebessümü pahalı satmayacağız!
Ancak, okuyucularımızdan af dileyerek, bir şey yapıyoruz : İç sahifelerimizdeki rengi kaldırmak...
........

AKBABA

4. Sayfanın sonundaki karikatür :
1. de : ekmek 950 gr. fiyat : 30 kuruş.
2. de : ekmek 850 gr. fiyat : 30 kuruş.
3. de : ekmek 750 gr. fiyat : 30 kuruş.

Soru : "Ekmeğin satış fiyatı hiç değişmedi hep 30 kuruş" diye yemin etse başı ağrımaz... ama bu doğru mu ?...

Toptan Vargı :
1 - Aylık on-onbeş edebiyat-sanat-felsefe-siyaset dergisi alıyorum. eskiden tümüne 100 bilemediniz 200 TL verirdim. Şimdi en az 2 250 - 3 000 TL verince zorlanıyorum , doğrusu...
Örneğin Varlık dergisi inanamıyorum 350 TL olmuş.
Çok sevdiğim (sahibi fedekar biri olup parada pulda gözü olmayan biridir) bir derginin yayın bürosuna gittim. Aboneliğimi yatırmaya. Ne kadar dedim 2.400 TL deyince ödedim ama zorlandım doğrusu (düşünün her sayısı abone olunca bile 200 TL'ye geliyor)
Yirmi küsür yıldır aldığım (Şu an Şubat 2026 tarihli 262. Sayısı elimde) "Bilim ve Gelecek" dergisinin fiyatı 250 TL olmuş , düşünün...

2 - Dün Bauhaus'a gittim küçük bir plastik kutuda çiçek bekin suyu , bir adet de en küçük boyutta şeffaf silikon aldım. 175 + 135 = 310 TL ödedim. Fişine baktım 42.75 TL vergi. Bu ne ulan ! Aldığımız nefesten bile vergi veriyoruz.
3 - Yönetim biz emeklilere zam yaptı ya .... Benim maaşıma ortalama 2.500 TL aylığım artmış (mı) oluyor. Yani yıllık 30.000 TL zam gelmiş.
Zeytinburnuna bağlı bir bölgede oturuyorum. Bildirim geldi geçen yıl 6000-7000 TL emlak vergi vermiştim. Şimdi yıllık emlak vergim (oturduğum kendi evimin) 39.000 TL olmuş. İnanamadım sordum? "Bu ne yahu, resmen bu soygun!!" bana cevap "İktidar YENİDEN DEĞERLENDİRME oranında artırınca bu fiyat çıktı. Düşünün bir yıllık emekli maaş artışım 30.000 TL tek kalemde (oturduğum kendi evimin emlak vergisi) 30.000 TL den fazla benden vergi alıyor.

4 - Üstelik her şeye vergi verdiğimiz (hem de ne ultra vergiler) yetmiyormuş gibi geçtiğimiz köprü , gittiğimiz yol bile paralı....

Hani bir deyiş vardır ya ; "Taşları bağlamış , köpekleri serbest bırakmışlar."
Günümüze uygularsak "Maaşlarımızı bağlamışlar, vergileri , fiyat artışlarını serbest bırakmışlar."

Sayın @murtaza5'in deyişi ile ha 1956 ha 2026 ... değişen bir şey yok .........

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...