1956-AKBABA-sayı-236 ( 20 Eylül 1956 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,295
6,760

Sayın murtaza5 ;

"Ünlü romancımız, profesör Halide Edip Adıvar, Yeni İstanbul gazetesinde bir Amerikan yazarının kitabı için yayınladığı bir şöyle giriyor :
"Bu, yirmi küsur yıl önce Amerikan parmak üstü sayılan büyük romancılarından birinin eseridir."
Bu satırlar 4. sayfadaki "Parmak üstü" başlıklı yazıdan.
Vargı : Yazıda Türkçe'de "parmak üstü" diye bir deyişin olmadığını vurgulayan bir yazı. Hep derim fikriniz neyse zikriniz odur. Yani hangi düşüncelere esirseniz onun diliyle konuşursunuz. (Üzülerek söylüyorum , oysa kendisini çok severim) Halide Edip ve eşi Adnan Adıvar hep TÜRK için AMERKAN MANDASINI savunmuşlardır. Hatta bir ara Avrupa'ya sığınıp Türkiye aleyhine çalışmışlardır (inanın üzgünüm bunu vurguladığım için. Ama ne yazık ki gerçek.)

"Son tamirci de parasını vermediğim için, icraya vermemiş mi? İki icra birden...

Yapılacak tek iş, icra yoluyla radyonun satılmasıydı. Önce tamircinin yetmiş lirasını verecek sonra da artan parayla taksitleri ödiyecektim. Zararın neresinden dönülse kar... İki bin liraya yakın bir zararla paçamı kurtaracaktım.
Tamirciye gittim :

-- Size yetmiş lira tamir ücreti borcumu ödiyemiyeceğim, dedim, radyo satılsın, siz paranızı alın, üstünü de bana verin.
Ne dese beğenirsiniz?
-- Bu radyo para etmez.
-- Para etmez mi? Bu radyoyu ben 650 liraya aldım. Bin liradan da çok tamir parası verdim. Daha iki yüz on lira taksitim var. Üç yüz lira etmez mi?
-- Etmez.
-- Yüz?
-- Yüz de etmez.
-- Öyleyse si e olan tamir borcuma karşılık alın. Ben ne yapar eder, yemem; içmem taksitleri öderim. Yetmiş lira borcuma karşılık radyo size kalsın.

-- Yetmiş lira değil, yetmiş para bile etmez."

Bu satırlar "İlk ve Son RADYO" başlıklı yazıdan.

Vargı :
1 - Bir zamanlar en güzel iletişim (medya) aracı RADYO idi.
2 - Bir zamanlar en gözde mesleklerden biri RADYO TAMİRCİLİĞİ idi...
3 - Radyo dinlemek için koltuğa oturup karşısında çakılıp kalmak zorunda değildiniz. Hareket halinde iken o sizinle birlikte olabiliyordu.
4 - Arkası yarın dizileri filmlerden daha heyecanlı idi...
5 - Bu ünlemi yazmasam olmazdı : "Ah , ah , ne günlerdi o günler .... AHHHHHHHHHH....
6 - Bu gün 13 Mart "RADYO GÜNÜ" tüm dostların RADYO GÜNÜ'ü kutlarım....

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...