1956-AKBABA-sayı-235 ( 13 Eylül 1956 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,278
6,685

Sayın murtaza5 ;

"4. Sayfadaki en dipteki karikatür aldı götürdü beni. Gerçekten de "Orman Kanunu" karikatürü iki anlamda hatta üç anlamda bana mesaj vermiş oldu.
1. Mesaj : Ağaç nerenin üyesidir ormanın (tek te olur , bahçede de olur ama …) Şimdi ormanda neyin sözü geçer BALTANIN....
2. Mesaj : Ormanda en ilkel durum hakimdir. (hani en cahillerin dediği olur derler ya onun gibi ) Yani bir elmaya uzanmanın başka yollarını kim düşünecek. Kes ağacı (kurban et) elmaya sen ulaşma elma senin yanına gelsin...
3. Mesaj : Ormanda mantık yoktur. Bir elma için bir ağaç harcanır mı? Küçük bir çıkar için büyük zarar verilir mi? Çevrenize bakınız böyle değil mi?
Aslında yaz yaz bitmeyecek.. Ama bu kadar yeter.

"Bugün, bir konserve kutusunu açmağa muvaffak olan her kadın, mükemmel bir aşçı olduğunu söylemektedir." --->> Marlene Dietrich

Bu sözü "Konserve Kutusu" adlı yazının başlık altı bölümden aldım.

Vargı : Peki neden bunu aldım buraya. Şundan... Öğrenci iken okulda (afedersiniz) konferansımsı toplantı yapıp konuşmuşluğum vardır (Gazi Üniversitesi MMYO İnşaat Fakültesi) anlattığım bilim konulu bir konuşmada genellikle halkın ne kadar cahil olduğunu anlatıyordum. Bir noktadan sonra şunlara benzer sözlere sıra gelmişti.
"Halkın çoğunluğu cahil derken siz sadece bizim topluma ait bir özelliktir sanmayınız. Elbette ki bizim toplum için daha geçerli ama siz sanıyor musunuz ki ; batı toplumu için geçerli değil. Amerika'da halkın yaklaşık yüzde 25'i dünyanın mı ayın etrafında , ayın mı dünyanın etrafında döndüğünü bilememiş... Hatta Amerikan halkının pratik bilgiler dışında çok cahil olduğuna örnek olarak anlatılan bir fıkra var. Onu burada anlatayım : Bir gurup insanın kayığı (teknesi) batınca en yakın adaya çıkmışlar. Adada yiyecek yokmuş. Bunu bilen yönetim ilk anda ulaşamamış ama uçakla KONSERVE atmış oraya. Uzun bir süre sonra gittiklerinde bakmışlar ki insanlar açlıktan (duruma göre) ölmüş. Şaşırmışlar atılan konserve kutuları açılmadan duruyor ama insanlar açlıktan ölüyor. Neden? Çünkü konservelerin üstünde "Şuradan Açınız" diye bir ibare yokmuş... "
Amma da abartmışsın dediğinizi duyar gibiyim. Unutmayınız "abartma" her zaman yalan sınıfına girmez, "abartma" nın başka işlevleri de vardır (güldürü gibi , göze sokmak gibi vb.... )

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...