Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
"Tarihin üç devrini bilirsiniz : Taş devri, tunç devri, demir devri... Ya şimdi? Atom devri mi? Değil... Şıpşak devri! Hayat bir şıpşak oldu. Önce, kelimenin sahibi olan fotoğrafçılardan başlıyalım :
Eskiden resim böyle mi çektirildi? Yolda yürürken, sigara yakarken, çiklet çiğnerken?.. Ne gezer... Bunun kendine göre merasimi vardı : En yeni elbisenizi giyecek, en şık kravatınızı takacak, sinek kaydı traş olacak, hafif pudralanacak, bıyıkları kozmatikle bükecek, sonra, ceviz oymalı koltukta makinenin karşısında, kaşlar büyük düşüncelerle çatık, gözler alabildiğine uzağa dalmış oturacaksınız. Fotoğrafçı, ensenizin biraz üstüne, arka kafanıza bir demir kavis geçirecek, sizi bir heykel katılığiyle donduracaktı.
-- Biraz sağa... Biraz arkaya... Nefes almayınız... Çekiyorum... Mersi!..." Resim çekilecekti."
Vargı : Hemen girişteki bu satırları aktarmam kolaycılığa kaçtığımdan değil elbette.
Gerçekten de eskiden fotoğraf (stüdyoda) aynen böyle çektiriliyordu. Neden bu açıklamayı yapıyorum. Çünkü genç kuşak bunu yaşamadı. Hele , hele cep telefonu fotoğraf çekebildiğinden beri (bunu niye yazdığımı da genç kuşağa açıklayayım : Çünkü ilk çıkan cep telefonları ile fotoğraf çekilemiyordu.) gerçekten de çağımız ŞİPŞAK devri !!!!…
Aslında yukarıdaki alıntı ile bitirecektim ; ancak aşağıdaki alıntıyı yapmasam olmazdı ...... :
"HAK DEYİP.. Bektaşinin biri bir Mevleviye nasıl ayin yapıldığını sorar. Mevlevi :
-- Hak deyip döneriz, deyince Bektaşi : -- Yok azizim, der. Biz bir kere hak dedik mi, artık dönmeyiz dururuz."
Bu fıkra "Bektaşi Fıkraları Müsabakası" bölümünden. Vargı : Önce bir açıklama :
HUKUK : Hak'ın çoğuludur.
Şimdi bana göre "hak" sözcüğünün anlamı (bana göre) : Hak (lı) : Hak (Tanrı) ,
Kazanılmış , dürüstçe elde edilmiş , sahip olunmuş maddi manevi hal , konum. Nesnel olarak , doğal olarak doğru durum, konum...
Öneri , dilek : Siz siz olup "haktan yana görünüp" haksızlık yapmayın. Siz siz olun her koşulda , özellikle zarar görmeniz dahilinde bile olsa HAKTAN YANA OLUNUZ...
Sizin de gerçek anlamı ile HAK(lı) olmanızı dilerim...
Bir Önerim daha : Çevremdekiler bilir. Ben : "Bir gün gerçek anlamda hukuk olursa. Şimdilerde dünyada "Saray" adı ile hiçbir şekilde yanyana gelmemesi gereken yerler olarak "ADLİYE SARAYI" adının değiştirilmeli onun yerine "HAK YERİ" adı konulmalıdır...