1956-AKBABA-sayı-208 ( 8 Mart 1956 )

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
3,043
25,652
Kıbrıs
Kapak,19 Şubat 1956'da Türkiye'nin Macaristan'ı 3-1 yendiği unutulmaz maça atıfta bulunuyor.Turgay Şeren,
Lefter Küçükandonyadis,Metin Oktay,Coşkun Özarı gibi yıldız futbolcuların yer aldığı Milli Takım, o yıllarda
dünyanın en güçlü takımlarından olan Puşkaş'lı Macaristan'ı Mithatpaşa stadyumunda mağlup etmişti.1956
yılı Ekim ayı Macaristan için bir başka acı olayı hatırlatıyor.Macarlar,Ekim 1956'da Sovyetler Birliği'ne karşı
ayaklanmışlar ama bu ayaklanma Varşova Paktı üyeleri ve Sovyet Kızılordusu tarafından kanlı bir şekilde
bastırılmıştı.

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,109
6,212

Sayın murtaza5 ;

211. Sayıda cevap yazıp buna Yusuf Ziya Ortaç'ın karşı cevap yazacağı Somuncoğlu olayı bu sayıda başlıyor.

"16 Şubat 1956 günü Hürriyet'ten :

1951 yılı sıcak bir yaz günü Adaya giden yolcular, vapurda bir genç kızla bir erkeğin öpüştüklerini görerek durumu ilgililere bildirmişlerdir. Vapurun yanaştığı ilk iskelede indirilip karakola teslim edilen ve talebe olduklarını söyleyen gençler hakkında "umumi bir yerde adaba aykırı hareketten" muamele yapılmış, tekrar gelmeleri bildirilerek serbest bırakılmışlardır. Sanıklar ne bir daha gelmişler, ne de verdikleri adreste bulunabilmişlerdir.
Aradan tam beş sene geçtikten sonra vak'anın kahramanları yakalanmış, haklarında gerekli muamele yapılmak üzere dün sabah nöbetçi Sulh Ceza mahkemesine getirilmişlerdir....."

Bu satırlar 7. Sayfadaki "Bırakın öpüşelim..." başlıklı yazının hemen girişindeki bir alıntının alıntısı oldu burada...
Vargı : Hep düşünmüşümdür? Televizyonda bir film izlerken öpüşen bir çift ekrana geldi mi neden küçük çocuklar seyretmesin , seyredemesin diye evde bin takla atılır da , o filimde cinayetin alası işlenince , her türlü darp , silah , başka başka insanlığa sığmayan işler olurken çocuğun seyretmemesi için anne baba kılını kıpırdatmaz.
1 - Türk polisi yakalar : Aradan beş sene geçtiği halde bir öpüşme SANIKLARI yakalanıyor da....
Bir ülkede eğer eften , püften , hatta suç sayılmayacak eylemlerden (öğrencilerin protesto eylemlerini anımsayınız) yakalanıyorsa bilin ki ASIL HER TÜRLÜ İNSANLIK SUÇU İŞLEYENLER SOKAKTA RAHAT GEZSİN , RAHAT RAHAT SUÇ İŞLESİN DİYEDİR.
2 - Biliyorsunuz şimdi yazacaklarım bana ait değil , ünlü bir hukuk düşünürünün (adını şimdi anımsayamadım) dür. Bir ülkede suçsuzlar mahkum ediliyor , hapse atılıyorsa ASIL HER TÜRLÜ İNSANLIK SUÇU İŞLEYENLER SOKAKTA RAHAT GEZSİN , RAHAT RAHAT SUÇ İŞLESİN DİYEDİR.

"SANA NE?

Ramazanda oruç yiyen Bektaşiye, softa çıkışmış.
-- Ramazan şimdi hazret!..
Bektaşi cevap vermiş :
-- Bana ne?
-- Müslüman değil misin?

-- Sana ne?"

16. Sayfadaki yarışmaya gönderilen fıkralardan biri..
Vargı : Neden şimdi durup dururken bu fıkrayı buraya aldım?...
Şundan aldım :
1 - Önümüzdeki ramazanda siz de oruç tutmayan birine karışmayın , kötü gözle bakmayın , hele bazı yobazlar gibi şiddet uygulamaya kalkmayın (bazı tosuncukların okul kantininde öğrencilere bu nedenle saldırdıklarını görmüş biriyim.)
2 - Oruç , aç kalarak bulamayanların halini idrak etmek içinmiş. Peki kardeşim siz aç kalmadan aç kalanın halini anlayamayacak kadar geri zekalımısınız , zengin oldunuz diye yoksulun halinden anlamayacak kadar vicdansız ve utanmaz mısınız?
3 - Oruç : Bazı şeyleri yapmamak olarak anlaşılmalı. Yoksa sadece yemek yememekse hani benzetirler ya (benzetmek gibi olmasın bu benzetme bana değil bazı cami hocalarının sık sık kullandıkları bir benzetmedir. Siz de duymuşsunuzdur.) eşeği aç bırakınca şimdi eşek oruç mu tutmuş olur. Yani aç kalabilirsiniz ama bunun oruç olmasına yetmeyeceğini bilmelisiniz...
4 - Orucun sadece yiyecek ve içeceğe yoksun kalmak olmadığını , yalana da oruçlu olmalısınız , haksızlığa da oruç olmalısınız , vicdansızlığa da oruç olmalısınız , adaletsizliğe de oruç olmalısınız.... İnanın bu oruçlar çok daha makbuldür... Üstelik bu tür oruçlar belli saatler arasında sınırlı değil günün 24 saati olmalı. Üstelik bu oruçlar sadece bir ay değil yılın oniki ayı olmalı...
5 - Siz kendi inancınızı başkasına zor kullanarak kabul ettirirseniz bir gün de başkaları size kendi inancını zor kullanarak kabul ettirir. Her türlü zorla benimsetmek inanç sözcüğünün özüne de anlamına da aykırıdır...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim....